iPon Hírek

Óriási előrelépés lehet az AMD új GCN architektúrája

Dátum | 2016. 01. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Kiszivárgott némi információ az AMD várva várt legújabb, negyedik generációs GCN GPU mikro-architektúrájával kapcsolatban, amely az idén megjelenő Arctic Islands sorozatú grafikus processzorok alapját adhatja. A szivárgás után nem sokkal hivatalos információk is érkeztek, így most egy csokorban tálaljuk mindazt, amit jelenleg tudni lehet.
A GCN 4.0-s architektúra köré épülő grafikus processzorok egy új parancsfeldolgozó egységet kapnak, ami segít az aszinkron számítási feladatok minél hatékonyabb elvégzésében DirectX 12 és Vulkan API alatt, ezáltal a GPU kihasználtsága és a teljesítmény is növelhető. Segít a teljesítménynövelésében az L2 cache és az új, második generációs HBM memóriát támogató memóriavezérlő is, a tesszellációs teljesítményt pedig az új geometriai processzor próbálja növelni, amire az Nvidiához képest szükség is van.
A korábbi pletykák alapján már sejthető, hogy az AMD új grafikus processzorai 14 nm-es FinFET gyártástechnológiával készülnek, méghozzá a Samsung üzemében, de a vállalat egyéb gyártópartnereitől sem távolodik el túlságosan, ha hihetünk ennek a hírnek. Egyelőre az tűnik biztosnak, hogy az új grafikus processzorok 14 nm-es FinFET gyártástechnológiával készülnek, valamint a Graphics Core Next GPU mikro-architektúra legújabb, negyedik kiadását alkalmazzák, ami a komplett ökoszisztémával együtt Polaris kódnév alatt fut.
A negyedik generációs GCN architektúra az AMD szerint történelmi jelentőségű előrelépést kínál teljesítmény/Watt hányados tekintetében, azaz a köré épülő Radeon GPU-k minden eddiginél jobb teljesítmény/fogyasztás aránnyal rendelkezhetnek.
Remek példa erre az AMD belsős tesztje, amely alapján a Star Wars: Battlefront játék ugyanazon a PC-n jelentősen alacsonyabb fogyasztás mellett fut Full HD felbontásban, 60 FPS-es sebességgel egy Polaris GPU-val rendelkező videokártyán, mint egy Maxwell2 alapún – előbbivel 86 wattos, utóbbival 140 wattos fogyasztás mutatkozik.
A Polaris alapú megoldások nem csak CU egységek tekintetében újulnak meg, hanem egyéb komponensek terén is: egyebek mellett ütőképesebbé válik az UVD (dekódoló) és a VCE (kódoló) motor, plusz a kijelző vezérlő képességeit is bővítik.
UVD és VCE fronton H.265-ös támogatás érkezik, kijelző vezérlő terén pedig a HDMI 2.0-s és a DisplayPort 1.3-as szabvány támogatása is megoldott lesz, így a 4K-s kijelzőket akár 120 Hz-es képfrissítési ráta mellett is használhatjuk majd – ha az adott kijelző ezt támogatja.
Az új, GCN 4.0-s architektúra köré épülő AMD videokártyák az idei év közepén mutatkozhatnak be.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

57. Rimagras
2016.01.04. 17:06
Bár bizakodó vagyok AMD felé, sajnos egyet kell, hogy értsek.

Az AMD eddigi nagy innovációs világmegváltásai egytől egyig színes kipukkadós lufikká váltak a független tesztekben és a gyakorlatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. bossbob
2016.01.04. 17:08
Én alapvetően AMD fan vagyok, de sajnos csak egyetérteni tudok veled. Nem hiába szokták sok fórumon írni, hogy ha az AMD vezetői, driver meg chip tervezői lennének olyan jók mint a marketingesei akkor nem itt lenne a cég!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. weri
2016.01.04. 17:15
Nekem kb. tokmindegy hogy melyik ceg termeket veszem de, jelenleg nvidia se alakitott semmit, csupan kiadott par uj vga-t ami nem nagy szam sztem.

Anno gtx6xx es hd7xxx-nel egy teljes szeriat adtak ki a kezukbol most meg szoszmotol mind ket ceg. Ha ez amit itt olvasok jonni fog, akkor remelem megint egy teljes szeria lesz majd es nem 1-2 gpu....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. sjacint
2016.01.04. 17:20
Jellemzően a várakozások nagyobbak mint
amit ígérnek.A fórumokról ez derül ki.
Megjönnek az új kártyák, meglátjuk a teszteket, és majd akkor beszéljünk róla.
Ugyanez igaz bármilyen termék esetében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. klrz
2016.01.04. 17:34
Egy kicsit off...
Egyrészt engem kicsit azért hidegen hagy hogy mennyit fogyaszt a játék alatt a konfig!-azért valljuk be:
A teljesítményhez kell némi kakaó!-továbbá nem hiszem hogy "számottevően" ez a gyártástechnológia "annyival" kevesebbet kérne ugyanazon játék/beállítás megjelenítéséhez....

Másrészt pedig ami engem legjobban az érdekel, hogy miért ilyen kurv@ drágák a VGA-k???
Azért az durva hogy van egy FULL HD-s monitorom, és ha gyönyörű pompában akarom látni a kedvenc játékomat, akkor ott kellene hagynom a boltban 80-120k egy rohadt kártyáért, ami nem is a felsőkategóriához tartozik!-én személy szerint drukkolok az AMD-nek, remélem ez a fejlődés nem csak a GPU-ban fog megmutatkozni, hanem az árában is!-mármint lefelé!
Azt hozzá teszem hogy AMD kártyám van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. TheRealTsL klrz
2016.01.04. 17:56
Ha fejlettebb lesz, akkor drága (drágább) is lesz, ezt most borítékolhatod. Nagyon ódivatú ez a nézet, hogy az amd lenyomja az árakat, az amd olcsó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Phantomstr...
2016.01.04. 17:59
Ez nagyvonalakban helytálló, de az idővonalat egy kicsit összekutyultad.

A hírhez:
Egy kérdés: Ez majd megint csak csúcs GPU-nak jön és a többi a már most is piacon lévők átnevezése, vagy végre padlótól plafonig új kártyákat kapunk?

Egy megjegyzés: Nem sok értelme van a Maxwellhez hasonlítani, ez már bőven a Pascal ellen fog versenyezni. Az a minimum, hogy a Maxwellnél jobb legyen. Inkább önmagukhoz kellene hasonlítaniuk, mekkora előrelépés ahhoz képest, amit most kínálnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Phantomstr... klrz
2016.01.04. 18:02
Azért, mert elszálltak a valutaárfolyamok, durván 30%-kal csúsztak el fölfelé az árkategóriák.

sirdani566
Valószínűleg nem. Ha elszabadulnak az indulatok a modik kattantanak egyet és csak moderátori jóváhagyás után kerülhetnek ki a kommentek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. ChoSimba klrz
2016.01.04. 18:07
Már megint ez az értetlenkedés az ár kapcsán.
Az árról az AMD nem tehet, $-ban nem volt érdemleges drágulás az elmúlt 10 évben egyik oldalon sem.
De mi sajnos forintban kapunk fizetést...

Másrészt fogyasztás terén kicsit el is vérzik a bizodalmam, mert a gtx950 az életben nem fogyaszt az adott teszt mellett 140W-ot, szét lehet nézni a neten, 100-120W a max, ha szénné van hajtva. De 60fps-nél szerintem még a 100W-ot sem éri el (75-80fps körül viszi mediumon a SWBF-et FHD-ban).
Lehet hogy komplett gép fogyasztást mértek (de nem ez van az ábrán), másrészt az egy ordas epic fail lenne, mert így rosszabbak az eredmények, mintha csak a kártyát mérték volna !
A hülyének nézésnek ez a szintje már tuti szabadalomsértés, perelni is fog az nvidia...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. pdx06
2016.01.04. 18:21
Én viszont nem értek egyet az elsővel. Attól hogy valamitől van jobb, még nem jelenti azt, hogy az maga is rossz. Csak azok ássák bele magukat az ilyesmibe akik hetente gépet cserélnek, de azok se jutnak feltétlenül egyről a kettőre. Sőt, azt látom hogy semmi olyan szoftver nincs a láthatáron ami miatt érdemes lenne fejleszteni. Játék szinten pangás van, egy nagy nulla lett az egész informatika az elmúlt 5 évben, hiába a megy a nagy hardver verseny sokak között, szórakoztató értéke minimális. A fogyasztás pedig nem érdekel, hiába van valakinek 20 wattos videokártyája ha mellette az asztalon százas izzó ég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. s_otto pdx06
2016.01.04. 18:28
Teljesen rosszul értelmezed, nem arról van szó, hogy van az amd termékeinél jobb, hanem arról, hogy azt ígérik és úgy reklámoznak terméket, hogy az.
Azért vegyél meg valamit mert jó lesz.

Egyébként elhiszem hogy mennyire nem érdekel a fogyasztás sem téged, sem másokat, de a nagy többséget igen, nem véletlen kamuzza az amd a mennyire keveset fog fogyasztani. Érzi ő hogy nagyon nem mindegy....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. jozef8
2016.01.04. 18:29
Ha végignéznéd a videót, látnád hogy a két konfig leírása megtalálható elég részletesen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. siriq
2016.01.04. 18:51
Ezt a 140w fogyasztast en sem ertem. Van az alap 950 ami 90w : http://www.geforce.com/hardware/desktop-gpus/geforce-gtx-950/specifications
Van OC verzio 950-bol ami 114w fogyasztassal van merve: http://www.guru3d.com/articles-pages/asus-geforce-gtx-950-strix-review,7.html
Itt sincs meg a buvos plusz fogyasztas: https://www.techpowerup.com/reviews/MSI/GTX_950_Gaming/28.html
Szoval most honnan van ez a 140w dolgot???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.01.04. 18:59
És tényleg benne van, bocsánat. Csak azért nem néztem meg mert nem szokták abban sem feltüntetni a konfigokat általában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. tibaimp
2016.01.04. 19:11
5 éven keresztül maradtak a 28nm-en, jó meg szívatták őket bérgyártók...
előtte szinte évente volt csíkszél csökkentés, sőt 2007-ben kettő is, fasza...

remélem jobb lesz mint a Fury, mert az nekem nem jött be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Riddick77
2016.01.04. 19:16
Teljesen jó irányba tartanak,csak megfizethető legyen a végeredmény.

Kevesebb fogyasztással,gyorsabb,szebb Radeonos GPU,az szuper jó.

Ha,valami CPU-APU-t is letesznek az asztalra,akkor évekig meglesz az irány az új konzol generációk számára.
Ha,kicsit tökösebb lett volna a Microsoft,akkor kivárja ezeket az GCN 4 csodákat,és azzal tolja ki a XONE-t,csak nem mertek nagyobb léptékben gondolkodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. tibaimp Riddi...
2016.01.04. 19:25
A zen-t már 2017-re írták valahol egy cikkben, valami ütemterv szerint...
A ms meg azért nem várt, mert sok pénztől elesett volna, ha hagyja a sony-t egyeduralkodónak a piacon. Majd pár év múlva, mondjuk 2017-ben kiadnak egy új konzolt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. skorpio.97... pdx06
2016.01.04. 19:32
A fogyasztás nem néhány forint villanyszámla csökkenés miatt fontos. Alacsonyabb fogyasztás= kisebb hőtermelés, halkabb üzemelés, nagyobb tuning potenciál, esetleg magasabb órajel, tehát nagyobb teljesítmény. Aki a fogyasztási versenyt megnyeri, a vga-k közötti versenyt is megnyerheti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Phantomstr... pdx06
2016.01.04. 19:34
Nekem LED izzó van az asztali lámpámban és a nagy csillárban is. Akkor én most szavazhatok? Nekem számít a fogyasztás. A HD4870-emet azért cseréltem 5770-re, mert fele fogyasztásból tudta ugyanazt. (AMD►AMD csere, remélem nem szúrja a szemed) Teljesítményt nem nyertem vele és még rá is fizettem, viszont csöndesebb és hűvösebb lett a gépem. Nekem ez abszolút megérte. Ha fűteni akarok, azt nem a videokártyámmal vagy a procimmal fogom, ha meg zavar a csend, inkább beteszek valami zenét a ventilátorzaj helyett.

Riddick77
Ha kivárja ezeket a csodákat, minimum három évet késnek a PS3-hoz képest. Egy fél generációt. A PS3 eleinte majdnem belebukott egy év késésbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Fzoltan
2016.01.04. 19:34
Van igazság abban, amit mondasz, de pl. a Llano nagyon jól sikerült. Az FX-ek meg igenis gyorsultak a Win ütemezőjének javítása után 0-15%-ot, jellemzően ott, ahol a 8 (vagy amennyi van) mag fele van kihasználva. A GCN-nel mi bajod? Teljesen pariban vannak az nV termékekkel azonos árkategórián belül. A Fiji meg egy hatalmas ugrás, kár volt tőle sokat várnod, de így is hozza a kötelezőt.
Ha választani kell, akkor sokkal inkább a hatalmas GPU ugrásban hiszek, mint a Zennek. De az AMD lepett már meg minket párszor pozitív értelemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Fzoltan Phant...
2016.01.04. 19:37
Ha nem COB leded van, akkor cseszheted. Jobban jártál volna egy kompakt fénycsővel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. piero86 siriq
2016.01.04. 19:43
Nem a kártya fogyaszt annyit hanem a konfig. Ha jól olvasom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. kraven54 Fzolt...
2016.01.04. 20:29
Ezt a ledes témát inkább hagyjad, ha nem értesz hozzá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. TeMeRolEee
2016.01.04. 20:33
Örülök a hírnek!
Nem lenne rossz látni VGA-t 60-70k környékén, HMB-mel, még ha csak az első verzióval, a 4GB is elég lenne oda...
Remélem lesz ilyen is!
Bár, egy ideig még elég lesz a 280X. FHD fölötti felbontásban is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. siriq piero...
2016.01.04. 20:41
Ezzel en is tisztaban vagyok.
A kerdes meg mindig ugyan az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. AgeOfVampi...
2016.01.04. 20:51
Bárcsak a kártyákba is annyit ölnének a cégek, mint ezekbe a fancy ábrákba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. gery84 siriq
2016.01.04. 21:08
Nem tudom mit kell ezen kiakadni hogy nem reális a fogyasztás a GTX950-hez képest. Szerintem a gép teljes fogyasztását nézik.

De bele gondoltatok hogy az új AMD kártya 14nm fog kijönni? A GTX950 még 28nm tengődik.
Egyértelmű hogy kevesebbet fog fogyasztani az új AMD kártya, az már más kérdés hogy mit fog erre kidobni az Nvidia, hamár 28nm-en ilyen jó fogyasztása volt.

Az árakról az infláció nő a fűzetésünk meg álladósul ezért van az hogy 1 havi fizuból csak közé kategóriás kártyára futja a Magyarnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. ChoSimba piero...
2016.01.04. 21:10
De ha a konfig fogyaszt annyit, akkor nettó idióták, hogy azt írják oda, nem a kártya fogyasztását.
Ha a 140W-ból a gtx950 mondjuk 90-et eszik és 50W az összes többi cucc a gépben, akkor az azt jelenti, hogy a polaris csak 36W-ot eszik (86-50=36).
Mennyivel jobban mutatna a 36W vs. 90W fogyasztás...
Most vagy ennyire idióták vagy az mégiscsak a kártya fogyasztása és ordas kamu az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Ch00ler
2016.01.04. 21:11
S_Otto: proci fronton valoban lemaradtak. Sajnos. Mivel nincs meg az egeszseges verseny jelengleg.
A felsorolasodban kicsit santit a VGA resz, mivel ott nem maradtak el annyival (sot!). Szoval kar ezt igy elore temetni.

En nem dontok el elore semmit sem. Gyozzon a jobbik.
Amelyiknek jobb kartyaja lesz, azt veszem meg. Szamit a teljesitmeny es a fogyasztas is. Nem vagyok az a kapkodos fajta, hagyok idot neki 8-900 dolcsit nem szoktam megfontolas nelkul kolteni semmi sem ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. bp123 siriq
2016.01.04. 21:13
Sztem ha a triple buffering be van kapcsolva akkor a fraps nem a lerenderelt, hanem csak a megjelenített frameket számolja. Ha mondjuk 80fps lenne a gtx950 vsync nélkül akkor kb 25wattot ki kell vonni abból a 140-ből. Az amd cucc meg (gondolom teljesen véletlenül) annyi mhz-en ment hogy éppen vitte a 60fps-t, így ott nem kell korrigálni, az valóban 86w. Az így adódó 30w különbség meg a 28 vs 14nm miatt van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Parano1d
2016.01.04. 21:27
Valóban a nagy csíkszélesség különbség javulás nagy teljesítmény/fogyasztás javulást is hoz. Nyilván nem lesz ez máshogy az Nvidia-nál sem.

2. Legutóbb még arról volt szó, TSMC fogja gyártani AMD-nek a GPU-kat, GF (Samsung gyártástechnológiával) a CPU/APU-kat. Most akkor hogy jött a képbe a Samu??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Phantomstr... Ch00l...
2016.01.04. 21:42
Jók, nem jók, a (diszkrét) GPU piacon is 20% körül van a részesedésük, ugyanúgy, mint CPU piacon. Pedig volt az 50% közelében is a HD5-6000 körül. A 6600GT-m óta csak AMD kártyám volt (4db), most mégsem vennék újra AMD-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. actival Paran...
2016.01.04. 23:02
Hosszú idő után szakított az AMD a TSMC bérgyártóval és a Samu + a GF gyárt neki mindent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. actival
2016.01.04. 23:15
2016-ban jön a ZEN. Amit 2017-re halasztottak az a Zen APU HBM2 integrált memóriával.
A hírek szerint az Nvidia visszapakol mindent a Maxwell magokba (ami nem kellett azt kiszedték belőle és ugyebár ezért voltak olyan hatékonyak) amik így tekinthetőek teljesen új fejlesztésnek.
Majd meglátjuk melyik gyártó tud jobb terméket készíteni a megrendelőjének. a GF SAMSUNG páros 0.14n vagy a TSMC 0.16n lesz a jobb. Az Nvidia mindent a TSMC gyártósorán gyártat majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. beleutomaz...
2016.01.05. 00:48
Nem tudom ki hogy erti de van itt par problema.
XBOne polairs GPU-val jon vagy jott. Az a pletyka neten hogy vagy ezzel jott mar eddig vagy keszul belole egy uj revizio.
A Bulldozer elve az a pentium 4 elvevel volt egy zsinoron. Amennyiben a kompeticio aki a piac 90%-at uralta nem lett volna kocsog siman teret kaphatott volna. FMA4 nem veletlenul nem kapott tamogatast sehol holot elveben ugyanaz mint amit az Nvidia csinal gpu teren hogy mindenkinek eleg az fp64.
Jatekokhoz az fma4 boven jo lett volna es fma4-ben hozta az i7 verest 8-10-es szorzoval. Jah, mindenki baszott tamogatni, akkor az AMD a kocsog.
En regen is most is kedvelem az AMD-t. AMD Tonga XT gpu-m van es annyit szarozik az amd driverem mint az Intel vga driverem. Pont egyforman fagynak. Uj windows 10 telepitesnel eddgi 3 black screen az intel vga-nak es 0 az amd-nek. Es megcsak a firefox browser-ig jutottam.
Apropo arak: ati 9600-as non gt az kozepkategoria anno 150 dolcsi/ euro volt, most kozepkategoria 300, akkor miert csak forintban csusztak el az arak? Es ez a tendencia a GF8600-al indult el, koszonjuk Nvidia, the way to it`s meant to be played.
(off: Meg nem felejtem a dx10 igerte azt amit a dx 12 hozott, anno ezert csuszott fel evet a hd2000-es szeria amibe beleszart az nv a dx9d-jevel, igen egyik 8xxx-es vga sem volt dx10 kepes, jah kozben atneveztek a dx9d-t dx10-e. Az amd sehova sem jutott a Mantle-el, persze de lett belole dx12, Vulcan es Metal. Az a kocsog Amd...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. beleutomaz...
2016.01.05. 00:55
Ez csak azert volt hogy kiemeljem az erdemeket. Aki meg kotozkodni akar, tobb nvidia vga-m volt es ha valaki vbios tuningot szereti akkor en csinaltam es szeretem is nibitorban. tul vagyok 200 flashelesen, fx5500, 6600, 7600 gt, 8600m gs, 9600m gt es most gtx 765m. Mindezek mellett inkabb Ati kartyat veszek, 8600m gs elvitte az egesz laptopot, a 9600m gt-t is a hamvaibol tartottam ebren 2 evig mert hajlando volt bootolni safe modban vbios flashelesig. Inkabb fizetek egy gyengebb AMD kartyaert mint adjak 10 euro-t es vegyek gtx 970m-et vagy gtx 980m-et. nem erdekelnek az fps-ek 60-tol felfele, nem kel 3d, se gameworks.
Aki azt hiszi a game works er valamit, lof***t annyit> Meg lehet csodalni barmelyik jatekban amelyikbe betettek. FInoman szolva egyszer egy guru azt mondta a Physics-rol: jo lenne ha a fizika nem csak egy 3d-s csilli villi tamogatas lenne hanem lenyeges resze lenne a jateknak. Na ez nem jon ossze egy ilyen penzehes nv-vevel. nem beszelve arrol hogy cpu-n max 2 szalon fut x87-es koddal verszusz barmelyi modern sse-vel (hogy mutassa a gpu erejet vs i7). Akit erdekel mirol irok, a google a te baratod is.
Nem beszelve hogy normalis physics-hez kell 2 gpu es nem akarmilyen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Vanek_ur Paran...
2016.01.05. 01:24
Állítólag a TSMC-s gyártásnál sok a gond (alacsony a kihozatali arány - mint az Intel hasonló gyártósorain); így pedig egyértelműbb volt a Samsunghoz vinni mindent (várhatóan a HBM-hez való interposerek is a Samunál fognak gyártódni; bár itt még valamilyen megállapodás szükséges a jelenlegi gyártóval).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. gabest
2016.01.05. 02:33
Csak az 1000 dolláros kártya megint? Többi rebranded 7950
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. gery84 activ...
2016.01.05. 07:54
Nem szakítót egyikkel se, csak kettő botot tart a tűzben.

Lehet hogy a felső kategóriás magokat a samu csinálja az alsót meg marad a TSMC-nél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. BReal
2016.01.05. 08:36
Korán kell kezdeni a moderálást idén. Boldog új évet mindenkinek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Fzoltan krave...
2016.01.05. 08:48
Bocsi, én csak egy egyszerű energetikus vagyok, csak néhány ledesítésben vettem részt, biztosan nem értek hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. partxxx Fzolt...
2016.01.05. 11:16
akkor te is tudod, hogy a táp többet számít mint a LED chip
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. beleutomaz...
2016.01.05. 11:20
Nem akarok neked csalodast okozni, Nvidia emeld meg az araidat 500 euroval, mert neked csak az az ertek ami draga, *shit the brain*
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Parano1d Vanek...
2016.01.05. 12:01
Lehet csak marketing, de a TSMC nagyon fényezte magát a tesztgyártásnál. Majd élesben elválik, hogy ki hozott jó döntést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Fzoltan partx...
2016.01.05. 12:34
Ekkora baromságot rég nem hallottam.
Ha ismernéd a forgalomban kapható led termékeket és az áraikat, akkor tudnád nagyon jól, hogy a mai ledek fényhasznosítása alig magasabb, mint egy kompakt fénycsőé. Egy neoncső szintjét éri el, miközben az ára kb. 5-8 szorosa egy kompakt fénycsőnek. Ha nem nagyon durván sok kapcsolgatásnak van kitéve, akkor a kompakt fénycső jelenleg(!!!) hosszabb távon olcsóbb. Más lesz a helyzet kb. 3 év múlva, amikor a boltban lehet majd kapni 300 lm/W-os ledeket, normális áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. bp123 Fzolt...
2016.01.05. 13:45
Ha nem energetikus lennél hanem villamosmérnök akkor tudnád hogy a COB az egy szereléstechnika (tokozatlan die rögzítése a hordozóra, bekötése lehet: WB, TAB vagy DCA), a világon semmi köze a minőséghez, fényhasznosításhoz nincsen. LED esetlén azért használják mert olcsóbb.
Még azt is tudnád hogy a világítások hatékonyságát nem lm/w mérjük.
Ésmég azt is tudnád hogy a neoncső az nem fénycső.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Konzi
2016.01.05. 14:02
Igazán érdekfeszítő vita, egyikőtök fénykardot kap érte, a másik meg lézerkardot. Továbbiakat privátban pls.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. partxxx bp123
2016.01.05. 14:11
lumen / watt a helyes

persze, mégis helytelen, mert a lumen is teljesítményt jelöl (1candella * 1 szteradián) és a watt is teljesítmény, a különbség csak annyi, hogy a lumen kizárja a nem látható hullámhosszokat míg a watt befoglalja a pl az IR-t is

de a többiben teljesen igazat adok

2010-es adatok

Hagyományos izzólámpa 10 – 15 lumen/watt
Halogén izzó 20 – 25 lumen/watt
Kompakt fénycső 50 – 65 lumen/watt
Fénycső 60 – 80 lumen/watt
Fémhalogén lámpa 70 – 80 lumen/watt
Nátriumlámpa 100 – 120 lumen/watt
LEDlámpa (kicsi) 30 – 60 lumen/watt
LEDlámpa (nagyteljesítményű) 60 – 140 lumen/watt

típus | hatásfok (armatúrával együtt) | Energia költség + amortizáció 1000 órára | élettartam

Kompakt fénycső (2 x 18w) | 35% | 1,14+ 0,64 = 1,78 | 9000 ó
Nagynyomású Na lámpa (70W+20W) | 62% | 0,6 + 0,16 = 0,76 | 28500 ó
40 db Cree LED ( 2010 második félév ) | 85% | 0,47 + 0,33 = 0,80 | 1000000 ó


a közvilágításban ezért használtak Na lámpákat (vagy egyéb fémhalogént), és most ezért cserélik le ahol lehet
+ a Na lámpa monokromatikus fényforrás

forrás:
[LINK]

Jahm, 3 éve voltam Erlangen mellett is kiscsoportos előadáson fénycső gyárban, ahol kb ugyan ezeket mondták el mint a fenti linken

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. RealDreamQ
2016.01.05. 19:09
https://www.youtube.com/watch?v=-JVqRy0sWWY

[LINK]

https://youtu.be/GKqilTOsuAw

Ki milyen LED -ről beszél itt ???

Én már kezdek gyűjteni az új AMD karira
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Fzoltan partx...
2016.01.05. 20:24
Jó, egy kis korrekció:
Nagynyomású nátrium lámpa: 100-140 lm/w
Kisnyomású nátrium lámpa: 200 lm/w
Kerámia fémhalogén: 90-150 lm/w

A sok propaganda anyagot nem kell elhinni. 1000000 óra? 117 év? Ki az a h*lye aki ezt elhiszi? 50000 sokkal reálisabb. A LED gyártók szeretnék olyan értékeket megadni, amiknek közük nincs semmihez. Más egy nátriumlámpa élettartama, mint egy LED gyártó által megadott "élettartam".
Ezért olyan "sikeres" hazánkban a LED-esítési program, mert mindenhova behazudnak kétszer annyi teljesítményt, berakják őket, aztán meg csodálkoznak, hogy alig látni valamit. Lásd a hazánkban gyönyörűen vágrehajtott közút ledesítés, ahol a gyári nátriumlámpákat lecserélik led-esre. Azért már eljutottunk odáig, hogy a lámpatestet is cseréljük, viszont oda senki agya nem jut el, hogy miért csak a lámpa alatt van fény, és nem úgy mint régen, X sugarú körben.
És nem csak az led irányítottságával van baj, hanem többek között a kápráztató hatással is. Annyira gyerekcipőben jár az egész LED, hogy még várni kell 2-3 évet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Fzoltan bp123
2016.01.05. 20:25
Ide most be kéne tenni egy hatalmas facepalm-ot. Ennyit értesz hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ChoSimba partx...
2016.01.06. 08:11
Igen, szerintem is a lm/w a helyes mértékegység.
Magyarul erre még talán nincs kialakul megfogalmazás, angolul efficacy-nak hívják, nem összekeverendő az efficiency-vel. Bár ők is rendszeresen megteszik

Másrészt meg a COB nem csak szereléstechnika. Nem csak az olcsóság volt szem előtt, hanem egyrészt a pontszerű fényforrás megszüntetése és a hűtés hatékony kivitelezése. Ez utóbbi miatt a hatékonyságuk és élettartamuk is nagyobb, mint a sima LED-eké.

Harmadrészt, ha visszaolvasod, nem keverte a fénycső és a neoncső kifejezést, hanem mind a kettőt belevette egy komplex összehasonlításba:
fényhasznosítás(LED) > fényhasznosítás(fénycső)
illetve
fényhasznosítás(LED) = fényhasznosítás(neoncső)
és
Ár(LED) = 5x Ár(fénycső)
Sehol nem írta és ezekből nem is az jön le, hogy fénycső=neoncső.

Szóval bp123-nak egyik állításában sincs igaza.

A felületes olvasás a nyugalom megzavarására alkalmas
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gtas
2016.01.06. 08:34
Nem lehetne offba tenni a ledes témát? Értem én, hogy titeket érdekel de nem egy vga topic alatt kéne kitárgyalni szvsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ChoSimba gtas
2016.01.06. 09:34
Nem is off-ba, hanem törölni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba
2016.01.08. 12:15
Úgy látom a piac keményen beárazta a Polarist. A bejelentés óta olyan zuhanásban van az AMD, hogy a sarkcsillag helyett inkább egy hullócsillaghoz kellene hasonlítani...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fules675 ChoSi...
2016.01.08. 12:37
Nem csak az AMD vette lefelé az irányt,nézd meg az Nvidiát és az Intelt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba fules...
2016.01.08. 13:48
U bmeg, tényleg ! Mi van itt recesszió ???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!