iPon Hírek

Óriási felszín alatti vízkészletekre akadtak Kenyában

Dátum | 2013. 09. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Bár szeretjük azt hinni, hogy jól ismerjük a körülöttünk lévő világot, számos olyan dolog akad még a bolygón, amelynek megismeréséhez még csak most kezdünk hozzá. Nemrégiben egy gigantikus tenger alatti vulkán felfedezéséről számoltunk be, pár nappal ezelőtt pedig kiderült, hogy Kenya egyik legszárazabb régiója alatt óriási mennyiségű víz rejtőzik. A felfedezés egy tavaly indult projekt, az UNESCO által szervezett GRIDMAP eddigi legfontosabb eredménye. A kezdeményezés célja az afrikai felszín alatti vizek feltérképezése, főként az évek óta szárazsággal, illetve járványokkal sújtott területeken. A Turkana tartomány északi részén található víztömegeket műholdas megfigyelések, szeizmológiai mérések és egyéb mérési módszerek kombinálása révén azonosították, és a két legnagyobb tározó létezését már fúrással is megerősítették. Az első becslések szerint összesen 250 milliárd köbméternyi víz rejtőzhet a mélyben.

Ez a szám különösen annak tudatában tűnik döbbenetesnek, hogy az országban lehulló csapadék éves összmennyisége nem éri el a 3,4 milliárd köbmétert. A most felfedezett készletek tehát alapvetően megváltoztathatják az ország vízhez való hozzáállását. Kenya 41 millió lakosából jelenleg 17 milliónak nincs állandó hozzáférése tiszta ivóvízhez, és 28 millió azok száma, akik esetében – főként a vízhiány miatt − az alapvető higiéniai feltételek sem biztosítottak. A következő lépés a vízkészletek mennyiségének és minőségének pontosabb felmérése lesz, majd sor kerülhet ezek felhasználásának megtervezésére is. A szakértők többsége egyetért abban, hogy a víztömegeket minél tovább meg kell őrizni, és a legnagyobb részt a mostaninál is nehezebb időkre kellene tartalékolni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. Ronan
2013.09.13. 12:06
Egészségükre!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. SuhiTomi
2013.09.13. 12:20
Kenya 41 millió lakosából jelenleg 17 milliónak nincs állandó hozzáférése tiszta ivóvízhez, és 28 millió azok száma, akik esetében – főként a vízhiány miatt − az alapvető higiéniai feltételek sem biztosítottak.
A szakértők többsége egyetért abban, hogy a víztömegeket minél tovább meg kell őrizni, és a legnagyobb részt a mostaninál is nehezebb időkre kellene tartalékolni.
Ahan, ennél nehezebb időkre? Amikor majd kipusztul a lakosság? Vagy mi? O_o
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. patakiller
2013.09.13. 13:30
Ezek hülyék. Aki mindjárt szomjan hal baromira nem érdekli hogy 10 év múlva lesz-e vize. ha megdöglik baszhatja hogy x év múlva lesz neki jó kis víz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Avisto
2013.09.13. 14:38
Nem azok hoznak bármilyen döntést akik a szomjhalál közelében tengődnek, nem is nekik lesz félretéve szűkösebb időkre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Freeware
2013.09.13. 15:09
Használjanak gumit, akkor nem lesznek ennyien! A Földet már így is pont eléggé kizsákmányoljuk. Mi a bánatnak ennyi ember Kínában is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. LoGA
2013.09.13. 15:23
Szerintem is Kenyában takarékoskodjanak a vízzel, Európában meg nyugodtan folyassuk a csapot! Ilyen hülyeséget, nem hiszem, hogy a vizet alig látó kenyaiak nekiállnak majd pocsékolni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. YellowFlas...
2013.09.13. 15:52
Kínában legalább születésszabályozás van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. nemlehet
2013.09.13. 16:05
Európa nyugati felén igen komolyan figyelnek a vízfelhasználásra. Németországban a legtöbb új társasház már szürke víz újrahasznosító rendszerrel épül és egyre többen figyelnek erre valamilyen formában. Angliában is rengeteg helyen spórolnak (pl vízet nem igénylő tisztítószerek, víz nélküli autómosó stb). Az hogy a sok hülye magyar ivóvízzel locsol nem feltétlen jelenti azt, hogy máshogy is így van....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. homeware
2013.09.13. 16:39
Freeware: Ez ostobaság. Nem emberből van sok, hanem herdáló emberből van sok. A nyugati világban... nem is, a fejlett világban HIHETETLEN MÉRTÉKŰ pazarlás megy végbe. Ha nem így lenne, mindenkinek jutna BŐVEN víz és étel és még maradna is. Ez pedig nem túlzás.

Jó, hogy találták ezt, nagy szükség is van rá - de reméljük nem herdálják el és azt is, hogy most azok kezére jut, akiknek SZÜKSÉGÜK VAN RÁ: az átlag polgároknak, akik szomjaznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. asdsa
2013.09.13. 17:04
@nemlehet
Hát igen...köztudott tény, hogy a magyarok hülyék és csak mi pazaroljuk a (méregdrága) vizet, Angliában űrliftet használnak és levegőből magfúziós-demagnetizátorral kiszűrt párával locsolják a pázsitot mindenhol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. jozsefm
2013.09.13. 17:13
Ajaj, ebből még bajuk lesz..

Rájuk bizonyitják ,hogy vegyi fegyverhez kell, és jön a megszállás légicsapás békefenntartás, és kitermelés elszállítás ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Zsoli91
2013.09.13. 17:29
József m. +1
Nekem is ez jutott eszembe, vajon miért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tomturkey
2013.09.13. 17:52
Obama holnap bejelenti, hogy a kenyai kormány intézett vegyifegyver támadást Szíriában
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. piter
2013.09.14. 08:45
Majd el is hiszem hogy vizet kerestek afrikaban!Ki az a hulye aki vizet keres afrikaban?Veletlenul talaltak ra.Foldgazt vagy oljata kerestek.
Egyebbkent mellekesen,Izraelben is tilos autot mosni othon slaggal!Vagy locsolni!
Igazan vannak helyek ahol,komoly vizhany van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. osszaki
2013.09.14. 14:37
A probláma az, hogy egy alapvetően száraz vidéken akarják a vizet használni. Klímát nem tudjuk megváltoztatni, -legalább is nem éppen a jégkorszak felé tendálunk- így ha ez a vízkészlet felhasználásra kerül -ami valljuk be, biztosan hozna valamilyen életszínvonal-növekedést- nagy esély van rá, hogy a népesség is méginkább növekedésnek indul. Aztán miután elfogy a víz, még többen maradnak nélküle, utána meg majd lehet verni az UNESCO ajtajait, hogy hát ez miattatok van. Népvándorlást már meg se említem. Hasonló a helyzet: Las Vegas, Dubai. Két orbitális víznyelő város a sivatagban. Hosszú távon egyiknek sincs értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. fofoka
2013.09.14. 17:43
@homeware, loga és egyéb tudósok:
Ha Európában elzárják a csapot, attól még Afrikában nem lesz több víz.. Ezt kéne felfogni végre. Ezek a problémák helyi jellegűek és helyben kell őket megoldani. Ha találnak helyben vizet, akkor szerencséjük van, de innen senki sem fogja oda vinni. Az jelenleg csak az amerikai hadsereg költségvetésébe fér bele, hogy Dél Amerikából Irakba visznek vizet a harcoló alakulatoknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. fofoka
2013.09.14. 17:47
@yellowflash:
Ja, a kínai születésszabályozás is milyen jól működik. Bizonyos régiókban az óvodákban már 1.2:1 a fiúk aránya. Értelmes dologgal kéne példálózni, nem baromságokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. NovaTerra
2013.09.14. 17:53
Szahara alatt is óriási víztározók vannak. Csak egyszerűen túl költséges felhozni. Pedig a talaj termékeny.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mikej95
2013.09.14. 18:44
Na Kenyában is eljött az ideje a "demokráciának". Múltkor Ugandában találtak kőolajat és rögtön lett is egy KONY kampány, de elszúrták ezért kitalálták, hogy csak egy pszichológiai tömegkísérlet volt az egész kampány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nemlehet
2013.09.15. 00:45
@asdsa:

Ezt senki nem mondta, csak míg nyugaton van törekvés a spórolásra addig itthon erre még nem nagyon láttam példát. Ha esetleg megemlítem valakinek, hogy a locsoláshoz használhatna esővizet is a válasz általában:" F*szom fog itt szarakodni vele)" Nem bezzegnyugatozni akartam, mert annak nincs értelme, csak azért tényleg elég sok dolog van ami arrafelé jobban működik. És igen itthon bizony elég sok dolog azért nem változtatható meg, mert az emberek mentalitása és hozzállása igen pocsék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. fofoka
2013.09.15. 09:49
@nemlehet:
Nem az emberek hozzáállásával van gond, hanem az van, hogy ha kiszámolod, hogy mikor térül meg egy földalatti víztároló (legyen csak 3 köbméteres), akkor rájössz, hogy nem érdemes ilyesmire költeni. Ehelyett felhívod a vízműveket és kérsz a kerti csapodra egy külön vízórát. Onnantól kezdve a locsolás után nem fizetsz csatornadíjat. Ez a legolcsóbb megoldás középtávon is.
Azt is vedd figyelembe, hogy Európában más jellegű problémákkal küzdünk, mint Kenyában. Nem érdemes összehasonlítgatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Csatigabi
2013.09.15. 13:39
Ezt a kutatást 30 éve meg kellett volna kezdeni. Lehet, hogy egy kicsit kevesebb atom- és stratégiai fegyver készült volna, de most senkinek nem kellene a fejét vakarni, mit érezhet az, akinek éhen pusztult az egész családja egy tengernyi természetes víztározó fölött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. blackknigh...
2013.09.16. 11:02
Valamiért ez jut eszembe a hírről

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. raiden
2013.09.16. 18:28
gondolom még az a kenyai is egyetért a tartalékolással, aki még életében nem látott egy pohárnyi vizet egyszerre, egy helyen. Valószínű, hogy nem érdemes vetniük és locsolniuk, de azért szerintem nyugodtan megoldhatnák a felhasználást. Szerintem a mai technológiával képesek lennének olyan csatornarendszert építeni, ami elérhetővé teszi mindenki számára a vizet, és lehetővé teszi a használt vízkészletek megtisztítását, anélkül, hogy elszökjön a víz. Ebben kellene brillíroznia amerikának... Mert ez a spóroljunk duma csak propaganda. Nyilvánvaló, hogy valamilyen szándékot takar.

Most megmutathatnák, mennyire is viselik a szívükön az emberek és a világ sorsát, egy komoly csatornarendszer építésével... lehet, hogy egy évtizedbe telne mire elkészülne, de ha sosem kezdik el, akkor sosem készül el.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. GyaxyBoy
2013.09.16. 23:20
Szerintem ez tök egyértelmű, miért nem hozzák fel a vizet. Az ember pénzéhes, ezért nem annak adják akinek kell és nincs pénze, hanem aki tud érte fizetni. És amíg van annyi víz, hogy a pénzeseknek legyen, addig nem hozzák fel. Kapitalizmus egy undorító dolog.

Freeware!
Ők is mondhatnák azt, hogy európában minek élnek ennyien, vagy miért nem hoznak nekünk vizet. Szerintem sem ez a lényeg, hol mennyien vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!