iPon Hírek

Óriási óceáni kürtők „eszik” a szén-dioxidot

Dátum | 2012. 08. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy brit és ausztrál tudósokból álló kutatócsoport új információkat tárt fel azzal kapcsolatban, hogyan nyeli el a légköri szén-dioxidot az Antarktisz körüli, különállóan áramló víztömeg, azaz a Déli-óceán. A jelek szerint a szelek, hatalmas örvények és óceáni áramlatok együttesen olyan, helyenként akár 1000 kilométer átmérőt is elérő kürtőket hoznak létre, amelyek az óceán mélyére viszik a vízben oldott gázt, évszázadokra elzárva a légkörtől.

A tengerek és óceánok nagyon fontosak a szén-dioxid elnyelésében, ezek a vízfelületek felelősek az emberi tevékenység nyomán a légkörbe kerülő gázmennyiség negyedének eltüntetéséért, így jelentősen hozzájárulnak a globális klímaváltozás ütemének lassításához. Az összes ilyen módon elnyelt szén-dioxid 40 százaléka a Déli-óceán területén kerül a mélybe, mostanáig azonban nem sok fogalmunk volt arról, hogyan is történik ez a folyamat.

Jean-Baptiste Sallée, a kutatás vezetője elmondta, hogy azt régóta sejtették, hogy a szél nagy szerepet játszik a történésekben. „Az óceán olyan, mint egy hagyma, különböző rétegei vannak, és nagyon kevés kapcsolat mutatható ki a felszíni vizek és a mélyebben fekvő részek között” ‒ magyarázza a kutató. Amikor egy nagyobb széllökés elmozdítja a felszíni réteg egy darabját, ezek a tömegek egyes régiókban felhalmozódnak, majd lefelé nyomulnak a mély irányába. Ha azonban pusztán a szél lenne felelős a folyamatokért, akkor sokkal egyenletesebben oszlanának el ezek az „alábukási” területek, mint ahogy azt a kutatók megfigyelték.

Az elmúlt tíz évben egy nyolcvan darabból álló „robotflotta” követte figyelemmel a Déli-óceán hőmérsékletének, nyomásának és sótartalmának változásait. Ezek adatait elemezték a kutatók, és arra jöttek rá, hogy a felszíni vizek nem akárhol, hanem specifikus területeken buknak a mélybe. Ezen zónák határait a széljárás, az uralkodó óceáni áramlatok, és az úgynevezett eddy-k, vagyis óceáni örvények határozzák meg. Mindezen erők hatalmas átmérőjű, rendkívül összetett struktúrájú kürtőket hoznak létre, és ezeken keresztül kerül a széndioxid a mélybe.


A kutatók öt ilyen kürtő helyét határozták meg a Déli-óceán területén, ezek egyike Chile déli partjainak közelében, egy másik pedig Új-Zélandtól délnyugatra található. Akadnak olyan területek is, amelyeken a szén-dioxid visszaáramlik a felszínre, de ezek eltörpülnek a Déli-óceánt behálózó, szén-dioxidot elnyelő tölcsérek mellett.

A szén-dioxid útja a légkörből az óceán vizének felső rétegeibe viszonylag jól ismert. Elsődlegesen a szél és a hullámok hatására fizikailag keveredik össze a tengervíz és a légköri gáz, majd a napsütötte felső rétegekben élő mikroorganizmusok tovább segítik az oldódás folyamatát. Az ezt követő folyamatokról azonban mindeddig nagyon keveset lehetett tudni, márpedig ezek ismerete létfontosságú lehet a globális klíma változásainak előrejelzéséhez. Ahogy egyre növekszik a hőmérsékleti különbség a sarkok és az Egyenlítő között, egyre erősebbé válnak az uralkodó szelek. A klimatikus modellek alapján elképzelhető, hogy az erős szelek felkavarják a mélyebb óceáni rétegeket is, megzavarva ezzel a kürtők működését, és elősegítve a szén-dioxid visszaáramlását a légkörbe.

Azt egyelőre a kutatók sem tudják, hogy az óceáni örvények képződésére milyen hatással lehet a változás. Az eddy-k extrém körülmények között jönnek létre, nagyon erős szélrohamok, a mélyebb rétegekhez képest túl forró vagy éppen túl hideg felszíni hőmérséklet hatására, illetve azokon a helyeken, ahol egy erős áramlat valamilyen felszín alatti egyenetlenség fölött halad át. Viselkedésüket azonban továbbra is számos rejtély övezi, és megjósolhatatlan, hogy hogyan változik számuk és természetük a klimatikus viszonyok hatására.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. atti2010
2012.08.02. 13:53
Igen ha az óceáni áramlások leállnak a felmelegedés következtében akkor a kürtök sem fognak működni és elmondhatjuk hogy most bevettük a nagy bevenni valót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. stranger
2012.08.02. 14:11
Ezért kéne környzettudatosnak lenni b@sszameg, nem hülye tahónak, mint legtöbben... Akármennyire nem vagyunk csodásak, ami körülöttünk van, az bizony az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. blademaste...
2012.08.02. 14:24
Azért nem állnak le olyan könnyen a tengeráramlatok mint egyes filmekben... -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. tomchee
2012.08.02. 15:25
"megjósolhatatlan, hogy hogyan változik számuk és természetük a klimatikus viszonyok hatására."


Hol van itt olyan h le állnak az áramlatok? Ahhoz a holdat is el kéne pusztítanunk... Nem mellesleg csak ármalatok meg változtatásához is rengeteget kéne tennünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. atti2010 tomch...
2012.08.02. 15:57
Az áramlásokért nem a hold a felelős hanem a hőmérséklet különbség a sarki és az egyenlítői vizek között, ahogy ez kezd kiegyenlítődni úgy lassulnak az áramlások.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Zack( ro)
2012.08.02. 16:05
atti2010-nak igaza van.
A Hold az apály-dagály változásért felelős.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. casillas85
2012.08.02. 16:08
Nem semmi,nem is gondoltam,hogy ilyen létezik,beszippanthatna pár millió tahót is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ZoliS
2012.08.02. 16:09
Ezt nem hiszem el... vannak olyan hülyék, akik azt hiszik, hogy kiegyenlítődhet a hőmérséklet a földön?! Beteg. Tanuljatok egy kis csillagászatot, vagy nézzetek ki az ablakon idióták
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atti2010 ZoliS
2012.08.02. 16:12
Idióta vagy te meg a földrajztanárod aki átengedett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tomchee
2012.08.02. 17:59
Atti2010 / Zack (Ro).
Igen, de tudtommal az apály-dagály hatással van az áramlatokra is valamiképp.
Bár lehet h már én nekem hagy ki az agyam. Nagyon rég olvastam valahol hasonlót Dehát kitudja ... a tudomány 5-10 évenként változik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. shaddam
2012.08.02. 18:02
És hova megy az a sok víz meg szén-dioxid? A dínókhóz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010 tomch...
2012.08.02. 18:13
Egy minimális hatása van az apály-dagálynak is de a mozgást (áramlatokat) a sarki zónákban levő hídégvíz okozza, lesüllyed szívóhatás jön létre és meleg víz áramlik a helyébe, ahogyan egyenlítődik ki a hőmérséklet a sarkok és az egyenlítő között ez az áramlás lelassul erre még jobban melegszik a klíma és így tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. i2k010
2012.08.02. 18:19
Csak szólok, hogy a Föld 72000+ km/h-s sebességgel kering a pályáján, egy csodálatos, életadó valami körül, ami miatt azok az áramlások sosem állhatnak meg, csak lassulhatnak... ahogy a gravitációs sem szűnhet meg, csak a pólusok tolódhatnak el, néhány foknyit [de ez az alig 5 milliárd éves Föld életében megtörtént már párszor - ugye, Pangea, jégkorszak stb.]...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010 i2k01...
2012.08.02. 18:29
A föld keringése nem befolyásolja a nagyobb víztömegek áramlását csak a fold forgása a Coriolis erő miatt de ennek sincs akkora hatása mint a hőmérsékletnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim atti2...
2012.08.02. 21:51
Itt a lényeg!

Elolvadnak a sarki jegek, tengeráramlásoknak lőttek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Balucsek
2012.08.02. 22:00
őőő az áramlatok megállásával nem, hogy épp nőnie kéne a hőmérséklet különbségnek??? hisz Miamiba nem áramlik le a sarki hideg víz és persze a miami nyugdíjas nyaralók által felmelegített vizecske se csordogálna vissza. Persze a hőmérséklet különbség befolyásolhatja, de amíg a sarkvidék hőmérsékletét többnyire a nap és a bolygónk forgás tengelyének helyzete határozza meg, mint minden bolygón, (még a Merkúron sincs forróság a sarkokon) addig nem valószínű, hogy megállítjuk az áramlást... Amíg az óceánok ki nem száradnak addig legfeljebb változik az útvonaluk sebességük hisz ha megállnak nő a hő különbség, ha nő a hőmérséklet különbség beindulnak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim Baluc...
2012.08.02. 22:21
Nem. Ok-okozat.

Pontosan a hőmérséklet különbségek megszűnése miatt állnak le az áramlatok. Nem fordítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atti2010 Baluc...
2012.08.02. 22:31
Ha elolvadnak a sarki jegek nem lesz ami lehűtse az óceánt és megáll a körforgás vagy lelassul ami még nagyobb felmelegedéshez vezet, pontos forgatókönyve persze senkinek sincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!