iPon Hírek

Óriási profit-visszaesés a Nokiánál

Dátum | 2009. 04. 17.
Szerző | Freeman07
Csoport | MULTIMÉDIA

A világ legnagyobb mobilgyártójának, a Nokiának a profitja az idei év első negyedévében óriási mértékben, 90 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest.

A vállalat profitja és részesedése az elmúlt évben folyamatosan csökkent. Míg 2008 elején 1531 millió eurós profitot ért el a vállalat, addig ez az érték a tavalyi év utolsó negyedévére 492 millió euróra csökkent. A legdrasztikusabb csökkenés azonban az idei év első negyedévében érte a vállalatot, most ugyanis "csak" 55 millió dolláros profitot tudott felmutatni a finn cég. A BBC értesülései alapján a fő ok a visszaesésre az eladások csökkenése, ami csaknem a harmadára esett vissza. Egy évvel ezelőtt ugyanis 12660 millió dolláros árbevételt könyvelt el a vállalat, ezzel szemben az idei év első negyedében 27 százalékkal kevesebbet, 9274 millió dollárt zsebelt be a cég. Érdekes módon a tavalyi év végén nem látszottak ezek a jelek, akkor ugyanis 12662 millió dolláros bevételt sikerült felmutatnia a vállalatnak. Úgy látszik a válság jelei először az 2009-es pénzügyi év első negyedében mutatkoztak.

A csökkenő bevételekre persze tudjuk mivel válaszolnak a cégek - kiadáscsökkentéssel, ami leginkább alkalmazottak elbocsátását jelenti. A Nokia már megtette ezeket a lépéseket, a múlt hónapban jelentette be 1700 fős munkahelycsökkentési programját. Az elemzők szerint nem annyira rosszak ezek az értékek, mint amennyire látszik, ugyanis a vállalat részesedése nem csökkent jelentős mértékben. A legjobban a Nokia fejlesztéseinek a sebességét, az új fejlesztések hiányát kritizálták a szakemberek. "Igazából csak most kezdtünk hozzá." - niylatkozta Olli-Pekka Kallavuso a Nokiától.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Svindler
2009.04.17. 15:14
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. d311c
2009.04.17. 15:46
90% visszaesés mellett bármelyik vezető betojik, hogy a következő periódusban még lehet rosszabb. Akkora volt az esés, hogy nyugodtan lehet azt mondani, hogy csak egy hajszálon múlt a plusz. Ha nem lép, őt léptetik le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Csernus
2009.04.19. 11:27
vicc ez a nokia is pff. iphone cikk-töl is dobtam hátast de ettöl aztán meg végképp. mondjuk nem csoda egyre kevesebben veszik a nokia telefonjain legyen az okostelefon vagy bármi más. inkább veszek mást mint hogy nokia.át.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.04.19. 11:54
Én teljesen elégedett vagyok a Nokiámmal, szerintem minőséget képvisel, non-stop be van kapcsolva a telefonom már jó ideje, még töltésre se kapcsolom ki és 1,5 éve tökéletesen működik, egyetlen egyszer fagyott, de lehet ha várok egy kicsit és nem vagyok türelmetlen bejött volna. Volt SE-m is nem volt rossz, de nem mérhető a Nokiához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!