iPon Hírek

Óriási rajtra készül a HMD Global

Dátum | 2017. 03. 27.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A HMD Global idén már négy különböző mobilt mutatott be, lehullott a lepel három androidos okostelefonról, illetve befutott a legendás Nokia 3310 modernizált „utódja” is, ami egyelőre úgy fest, hogy a kategóriájához mérten komoly sikert arathat. Ezek az újdonságok azonban egyelőre még jóformán csak bemutatkoztak, megvásárolni egyiket sem lehet szélesebb körben, de ez hamarosan egy csapásra megváltozhat. Az a hír járja, hogy a HMD Global világméretű rajtra készül elő az új Nokiákkal. Ha minden a finn vállalat tervei szerint alakul, akkor több mint száz, egészen pontosan 120 különböző országban kerülhet a boltok polcaira egyszerre, vagy legalábbis nagyon szűk időintervallumban az új Nokia paletta. A Nokia 6 például egyébként már januárban megjelent Kínában, de más területeken azóta is várat magár. Teljes listát nem kaptunk arról, hogy mely országokban fogja képviseltetni magát a Nokiákkal a HMD Global, de az európai régió, India és az Egyesült Államok biztosan benne van a finnek célkeresztjében.
A szimultán rajtot Ajey Mehta hozta fel, aki a HDM Global indiai illetőségű kirendeltségének alelnöke. Mehta a FoneArenának adott interjújában tért ki arra, hogy a menetrend szerint Indiában az összes Nokia újdonság egy időben bukkanhat majd fel. Ezen felül azt is előre vetítette az alelnök, hogy a komplett portfólióból a Dual-SIM támogatásos konfiguráció kerül majd bevetésre az indiai piacon. És fontos még az, hogy a szakember figyelmeztet, hogy a helyi adó és egyéb terhek miatt az ajánlott fogyasztói ár eltérhet attól, amit a HMD Global beharangozott, szóval nettó összegekről volt szó korábban, amit mindenkinek figyelembe kell vennie. (A nettó árazás egyébként a Nokia esetében megszokott volt annak idején, és most úgy fest, hogy ezt a szokást tovább örökíti a HMD Global is.)
Arról egyelőre nincsen pontos információnk, hogy a nagyszabású rajt milyen koreográfia mentén zajlik majd. Nem tudjuk, hogy a készülékek mikor kerülhetnek a boltok polcaira, és az sem világos egyelőre, hogy tényleg az összes szerkezet teljesen egyszerre rajtolhat-e el, vagy csak nagyon sűrűn fognak érkezni. Korábban a HMD Global egyik érintett szakembere azt nyilatkozta, hogy az új Nokia okostelefonok és az egy szem feature phone késhet. Eredetileg úgy tűnt, hogy valamikor májusban kerülhet sor ezeknek a debütálására, ám most úgy fest, hogy ennek talán már csak június első felében jöhet el az ideje. A feltételezések szerint egyébként nem biztos, hogy szimultán rajtot kell várni a kvartett esetében, meglehet, hogy napokkal, esetleg pár héttel követik majd egymást a Nokia 3, Nokia 5, Nokia 6 és Nokia 3310 modellek. Ami viszont biztosnak tűnik, hogy nem lesznek hónapok egyik-másik újdonság érkezése között. A másik friss hír a HMD Global, illetve a Nokia kapcsán, hogy a felsőkategóriás modellek a Nokia 9 és Nokia 8 néven futhatnak be, és Carl Zeiss optikát vonultathatnak majd fel. A kiszivárgott információ egyelőre csak pletykaként kezelendő, viszont mindenképpen bizakodásra adhat okot az a tény, hogy egy elég megbízható forrás szellőztette meg az információt. A szóban forgó kínai kiszivárogtató korábban már több olyan dolgot is nyilvánosságra hozott az akkor még be nem mutatott Nokia okostelefonokkal kapcsolatban, amik beigazolódtak.
A Nokia 8 a friss szivárogtatások szerint egy szimpla kameramodullal a hátlapján kerül bevetésre, ami Carl Zeiss lencserendszerrel lesz felvértezve. Ebben a készülékben állítólag egy készülő Qualcomm központi chip dolgozik majd, a Snapdragon 660 platformra épülhet az androidos okostelefon. Ennél viszont érdekesebb már a Nokia 9 helyzete. A zászlóshajó úgy fest, hogy már nemcsak a Carl Zeiss optikával, hanem egy másodlagos képalkotóval is meg lesz toldva. Arról nem szólt a fáma, hogy a főkamera mellé kerülő egység milyen lehetőséget biztosíthat majd, és mivel sok érdekes megoldást láttunk már különböző gyártóktól (pl.: zoom, nagylátószög, monokróm, mélységmérő), így megtippelni is nehéz, mire számíthatunk. Ami még biztosnak tűnik, hogy a mobilban a Snapdragon 835 kapja már a főszerepet, ami a Qualcomm idei csúcsterméke. Arról egyelőre nincs információnk, hogy ezek a modellek mikor kerülhetnek reflektorfénybe. Elképzelhető, hogy a HMD Global kivár, és az év végi hajrá előtt, szeptemberben vagy októberben dobja be ezeket a mély vízbe, amikor egyébként is több nagy gyártó leplezi majd le sorra az újdonságait.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!