iPon Hírek

Óriási újításokkal jön az új, Retina kijelzős MacBook

Dátum | 2015. 03. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az Apple ma, a Spring Forward keynote alkalmával lerántotta a leplet a világ eddigi legvékonyabb MacBook noteszgépéről, amely rengeteg újítással kerül az üzletek polcaira. Az újdonság nagyon vékony és nagyon könnyű, mégis bőven kibír egyetlen töltéssel egy átlagos, 8 órás munkanapot – ez a 13,1 milliméteres vastagság és a 910 gramm körüli tömeg ismeretében elég jól hangzik. Összehasonlításképpen: az aktuális 11 hüvelykes MacBook Air modellhez képest mintegy 24%-kal lett vékonyabb a friss MacBook – pedig a maga 17,4 milliméteres vastagságával a 11 hüvelykes MacBook Air is a vékonyabb notebookok táborát erősítette.
Az új MacBook egy 12 hüvelykes képátlójú kijelzőt kapott, ami számos technológiai újdonságot vonultat fel annak érdekében, hogy szédítően vékony lehessen – a panel vastagsága nem több 0,88 milliméternél. A kijelző Retina sorozatú modell, azaz magas felbontással és képpont-sűrűséggel rendelkezik: natív felbontása 2304 x 1440 pixeles, ami 16:10-es képarányt és 226 PPI-s képpont-sűrűséget jelent. Hab a tortán, hogy az újítások jóvoltából a kijelző fogyasztása is csökkent: azonos fényerősség mellett 30%-kal alacsonyabb energiafelhasználásra számíthatunk. A hátlapon elhelyezett alma logó ezúttal a jelek szerint nem fog világítani.
Ahogy azt már megszokhattuk, a hardver egyetlen fémtömbből megmunkált házban foglal helyet, zsanérjai viszont új tervezés eredményei – természetesen ezek is teljes mértékben fémből készültek. A ház új, teljes méretű billentyűzetet kapott, ami szinte szegélytől szegélyig kitölti a rendelkezésre álló helyet. Itt tetten is érhetjük a következő komoly újítást: az Apple szakemberei a klasszikus ollós helyett pillangószárny ihlette mechanikát építettek a billentyűsapkák alá. Hogy ez miért jó?
Mert sokkal stabilabbá válik a billentyű, így akárhol is nyomjuk le, a lenyomási érzet egyenletesebb, pontosabb és a billentyű működése is jobb. Maga a billentyűzet 40%-kal vékonyabb lett, billentyűi azonban 17%-kal nagyobbak a még kényelmesebb használat érdekében. Megújult a ledes háttérvilágítás is: az egyes billentyűk mögött különálló, középen elhelyezett LED-ek találhatóak, amelyek pontosabb megvilágítást biztosítanak a billentyűk számára.
Az érintőpad ugyancsak megújult, így a klasszikus felépítést száműzték. Az új, ForceTouch névre hallgató érintőpad négy sarka négy nyomásszenzort kapott, amelyek érzékelik a nyomás erősségét, ezzel új lehetőségek előtt nyílik meg az út. Például egy Mailben vagy Safariban található címre erősebben kattintva felugrik a térkép, a Finderben lefelé nyomva az érintőpadot pedig elénk tárulhat az adott fájl előnézete. Az új érintőpaddal állítható a kattintási nyomáserősség, valamint Taptic-motor is van a felszín alatt, ami az Apple Watch-ból már ismerős lehet.
Az újítások sora itt még nem ért véget. A ház belsejében új hardvert helyeztek el, ami sokkal kompaktabb, mint az a megoldás, ami a 11 hüvelykes MacBook Air fedélzetén dübörög. A nyomtatott áramköri lap méretét mintegy 67%-kal sikerült csökkenteni, az aktív hűtést pedig száműzték – de a szupervékony ház miatt nem is nagyon volt más lehetőségük a tervezőknek. A processzor szerepét egyébként egy Broadwell-Y alapú kétmagos központi egység tölti be, amely a Core M sorozatot erősíti. A szóban forgó központi egység 1,1 GHz-es alapórajelen ketyeg, és még egy Intel HD Graphics 5300-as sorozatú IGP-t is rejt. Rendszermemóriából a 8 GB-nyi alapfelszereltség, az adatok tárolásáról pedig 256 GB-nyi NAND Flash tárhely gondoskodik. A repertoárban találunk még kétsávos 802.11ac WiFi vezérlőt és Bluetooth 4.0-s vezérlőt is.
Mivel a fémházban a méretcsökkentések miatt alig van hardver, így kézenfekvő volt, hogy a szabad teret akkumulátorokkal töltik meg. Igen ám, de a szupervékony, lefelé keskenyedő ház miatt új akkumulátorokat kellett tervezni: elkészültek a rétegzett, "teraszos" dizájnnal ellátott lítium polymer akkumulátorok, amelyekkel a szabad tér túlnyomó többsége kihasználhatóvá vált. Az új, szupervékony és szuperkönnyű noteszgépen egyetlen teljes akkumulátortöltés hatására így mintegy 9 órán át használhatjuk a webböngészőt vagy 10 órán át nézhetünk videókat az iTunes-on keresztül. Az aszimmetrikus, teraszos megoldásnak köszönhetően 35%-kal több akkumulátort sikerült elhelyezni a házban – ellenkező esetben, speciális akkumulátor használata nélkül sok üres, levegővel töltött hely maradt volna a ház belsejében.
Ahogy az a képekről már feltűnhetett, az új MacBook nem tartalmaz túl sok csatlakozót, de ez nem is véletlen. A termék a világ első olyan noteszgépe, amely USB 3.1 Type-C portot kapott, így egyetlen porton keresztül oldható meg az akkumulátoröltés, a HDMI kapcsolat, a DisplayPort kapcsolat és az USB kapcsolat is. A MagSafe port csillaga a jelek szerint erőteljesen leáldozóban van. Az említett USB 3.1 Type-C porton kívül csak egy kombinált optikai audió kimenetként és fejhallgatóként is működő portot kapunk, és kb. ennyi, túl sok lyuk nincs oldalt. A gép fedélzetéről viszont természetesen a dupla mikrofon és a beépített hangszórók sem hiányoznak.
Az új noteszgép háromféle színben lesz elérhető: világosszürkében, aranyban és grafitszürkében. Az alapmodell a maga 1,1 GHz-es Core M processzorával, HD 5300-as videóvezérlőjével, 8 GB-nyi rendszermemóriájával és 256 GB-nyi NAND Flash tárhelyével 1299 dollárba kerül. 1599 dollárért cserébe 1,2 GHz-es processzorral és 512 GB-nyi NAND Flash tárhellyel ellátott példány is kapható lesz. A kisebbik processzor 2,4 GHz-es, a "nagyobbik" pedig 2,6 GHz-es maximális Turbo Boost órajelen ketyeghet. A termékek akár 1,3 GHz-es alap- és 2,9 GHz-es Turbo Boost órajelen üzemelő processzorral is kérhetőek lesznek, viszont memória- és adattár-bővítősre a jelek szerint nem lesz mód. Az új MacBook szállítása április 10-én indulhat meg. A fotókért köszönet az AnandTech és a The Verge munkatársainak!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

56. Captainame...
2015.03.09. 20:43
Az a 14.4:9 nyugodtan lehet 16:10 is, eddig is az volt a MacBookokban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. Svindler Capta...
2015.03.09. 20:47
Ah, my bad, elszámoltam, kiszedtem, az nem Joker hibája, én egészítettem ki. Köszi az észrevételt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. ndave92
2015.03.09. 20:55
Tetszik kb. minden, de az ára meg az egyetlen port annyira nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. Phantomstr... ndave...
2015.03.09. 21:03
Ha azt vesszük, a hasonló paraméterekkel rendelkező Windowsos notebookok közt sem találni lényegesen olcsóbbat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. tookmindeg...
2015.03.09. 21:16
2304 x 1440 pixel felbontás, csak nehogy szabvány legyen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Csupman
2015.03.09. 21:17
Ettől még egy modern tableten is több port van. Gondolom akkor lesz egy olyan eszköz amivel egyszerre lehet tölteni, meg használni is azt az egyetlen 1 szánalmas portot, kb mint ami PDA-m volt régen hogyha gépre akartam dugni és tölteni közben akkor volt egy átalakító csatija.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Ch00ler
2015.03.09. 21:23
Szerintem az árakat nem nagyon érdemes nézni egyetlen prémium terméknél sem, mivel nem az itteni átlagfizetéshez vannak belőve. Átlagos amcsi kereset 3750 dollár. Ha már egy párról beszélünk, akkor ez már 7500 dodó. A drágábbikhoz ennek az 1/5-ét kell kifizetnie egy családnak az 1 havi béréből. Ha ezt valamilyen formában magyarosítani akarjuk, akkor az kb. 120k-ra jön ki...

Maga a cucc pazar. Az eddigiek sem voltak rosszak, de ismét ugrott egyet az Apple.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. qwertu Phant...
2015.03.09. 22:05
Hasonló paraméterekkel rendelkező: ha a procit nézem, akkor 40-80 ezer a hasonló paraméter (SSD-vel kicsit drágább).... ASUS Ultrabook 250ezer, és nagyobb a teljesítménye minden téren (ssd-vel kicsit drágább...)
Ennél tulajdonképpen egy Tablet többet tud, ha hozzácsatolsz egy billentyűzetet
Oké, hogy Apple, de azért... Don't Be An iDiot...

Plusz: Innovatív ? A Touch Pad megoldása már az 1éves lenovo gépemben is benne van... (nyomásérzékenység)

Részemről: Aki ilyen kis méretű, könnyű gépet szeretne, vegyen tabletet, akinek van erre pénze, vagyen egy erősebb lapit, vagy egy még erősebb asztali PC-t... Böngészésre max120ezres zsebbook is jó...mert ezt másra nem lehet hasznáni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. nemlehet
2015.03.09. 22:06
Nekem se tetszik. A Core M proci ennyiért azért kevés, ok boost-on hozza egy gyengébb i3 ULV teljesítményét, aztán amikor melegszik zuhan a béka segge alá. Az IGP és CPU magok egymást ölik a TPD keretért... Lesznek itt meglepik majd a tulajoknak.
Az egyetlen port az rémesen kevés, ok, veszel hozzá elosztót, de majd a pici vékony trendi macbookodon fürtökben lógnak az elosztók hogy 3 nyomorult USB eszközt megy egy monitort rádughass miközben töltöd? Esetleg több monitor? Vagy ilyenre nem adnak almáéknál? Az elosztók árairól nem is szólva. 27k egy multi VGA port elosztó? Jó ez, hülyeségadó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. prohlep
2015.03.09. 22:20

"billentyűi azonban 17%-kal nagyobbak a még kényelmesebb használat érdekében"

A tény viszont az, hogy akár egy évszázaddal korrábban, semmibe se került volna nagy billentyű-felületet csinálni.

De direkt nem csináltak, mert az a kényelmes, ha nem nagy a billentyű feje és emiatt jelentős a térköz a billentyű sapkák szélei között.

Tapintás vezérelt 10 ujjas (azaz vakon) gépírásnál egészen fontos, hogy ne ilyen diavatosan széles billentyű-fejek legyenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. j.panzer
2015.03.09. 22:24
Finoman szólva sem vagyok Apple párti (inkább közelebb állok a hater-séghez) de ezt a gépet nagyon eltalálták. A passzív hűtés számomra maga a kánaán, a gép vékonysága remek, a teraszos akku is kiváló megoldás, jómagam már évek óta várom a hasonló megoldásokat. A billentyűzet és annak világítása csillagos ötös. Az egyetlen kritikám az egy darab USB C port. Úgy értem, imádom a 3.1 C csatit, mert kicsi, szimmetrikus, és nagyon sokoldalú, és alig várom, hogy mindent, de mindent meghódítson. Ugyanakkor ez egy laptop bakker, igenis lesznek kedvesek rátoszni egy szájbavert normál USB-t, hogy ne keljen már átalakítóval szívni (mert az akkor proli dolog), ha egy pendrive-ot kell rádugni. Az a helyzet, hogy ha ezt a lépést 5 év múlva lépték volna meg még csak-csak elmenne (bár azért szerintem az egy darab magányos port úgy is kevés lenne, 2 port a minimum szvsz) de ezt így most naaagyon elsiették. Szóval ez a része bukta.
Összességében viszont tényleg nagyon frankó gép lett, csak hát Apple, nálam kizárt, viszont remélem, hogy a prémim notikat is gyártó márkák (Dell, HP, Asus) hamar lekoppintják amit érdemes, és kihoznak pár Air-verő masinát. Lehetőleg minimum 2 USB porttal, és abból az egyik legyen normál méretű. Egyelőre az még létkérdés, főleg ha az ember nem csak nézegetni, hanem használni is akarja a méreg drágán megvásárolt laptopját.

Az Apple watch viszont úgy hülyeség , ahogy van, és szerintem bukta is lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Norrbi
2015.03.09. 23:36
Nekem Macbookom van, nem vagyok fan, ésszerűen döntök az eszközeimről. Egy pro 2012 13" van nekem, és nem fáj a kis vállacskám, ha cipelnem kell az utcán. Elsősorban a teljesítménye és az oprendszer miatt vettem. Meg a design. Az Air mindig is gyenge volt az én szemszögemből.

Ahogy ez az új Macbook is az. Gyenge. Kicsit szemcukorka, kicsit új, de gyenge lesz ez. Az USB-C port és a hozzászólásaitok (hozzáállásotok az egy darab porthoz) viszont nem hagy nyugton. Eleve nem értem, hogy a mai világban miért nem egyértelmű hogy a vezeték nélküli technológia felé haladunk. Miért kell egyszerre 3-5 eszköz a gépünkbe legyen dugva. Jó-jóó, beleegyezem, hogy még legalább egy darab usb-c port elfért volna, hátha adja az ég, hogy egyszerre kell tölteni, és egy piszkos pendriveot beolvasni.
De ahogy a keynoteon is elhangzott, mindent a wireless technológiáért.

Az én elképzelt világomban ez a gép egy otthoni böngészésre, ágyból filmnézésre, üzleti prezentációra, vagy írónak, újságírónak írni, esetleg a szabadban, webprogramozásra, adminisztrációra és dokumentációra, számlázóprogram futtatására tökéletesen megfelel.
A fájljaimat egy airport külső lemezen tárolnám, illetve felhőalkalmazásokban, mert a fejlődő LTE (főleg a nyugaton) megengedi, hogy kizárólag a programjaimat tároljam a 256gb ssd-n.

Nem fogom lecserélni a sajátomat. Mindamellett látom azt az életkörülményt ahol maximálisan hasznos. Nem szeretem a windowst, túl sok a probléma vele, de erről nem a Microsoft tehet, hanem a 3rd party programok, és az program igényeim.
Kiváncsian várom hogy a windows 10 kiüsse az osxet a pole pozícióból, csak nehogy csalódjak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. bdanoo
2015.03.09. 23:53
A billentyűkben nem értem mi az "apple designed" rész. A logitech már jó pár éve gyárt ilyen módon működő billentyűből készült billentyűzeteket (PerfectStroke). Lassan 6. éve használok Illuminated K740-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Resike Norrb...
2015.03.10. 03:59
Az OSX-nek autója sincsen nemhogy pole pozíciója.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Phantomstr... qwert...
2015.03.10. 05:54
Konkrét modell, operációs rendszer is benne van?

Viszont való igaz, ennek már a dokkolható billentyűzetes tabletek lesznek a konkurenciája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. axe
2015.03.10. 07:12
nyomaserzekeny az erintopad? azta de nagy ujitasok... 10 eve dobtunk ki egy laptopot az mar tudta ezt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Stormrage
2015.03.10. 07:22
mi ez a proci? visszza 2004-be? abakuszbol tobb szamitasi teljesitmeny jon ki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. babem
2015.03.10. 07:42
Nekem 2011 MB Pro i7-em van. Gondolom ezek az innovativ szutykok nem fogják kiváltani. Én eleve olyan alkalmazásokat használok amelyeket inkább asztali gépen lenne érdemesebb. Van egy olyan érzésem, hogy ha kijön az Apple a hasonló kategóriás laptopjával, az már a millás árat magasan verni fogja. Kb. 1,3KK-ra tippelek. Ebból a régi MB laptopomat kétszer is meg tudnám venni.
Na ezért megyek vissza Windows-ozni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. nemlehet Norrb...
2015.03.10. 10:05
"Miért kell egyszerre 3-5 eszköz a gépünkbe legyen dugva."

Mert így produktív? Ráadásul pl a cégnél nekünk is van egy régi lézernyomtatónk ami a maga idejében borzasztó drága volt és a map napig működik. Kb 3-4 Ft-ért lehet vele nyomtatni oldalanként ráadásul olyan vékony vonalakat tud amit sok másik nyomtató a cégnél nem. Ezt miért cseréljük le? Mert nem wifis? De sok más cégnél is a komoly irodai berendezéseket nem szeretik cserélni ha nem muszáj.

Nagyon trendik ezek a szavak, hogy felhő, meg wireless jövő csak még baromira nem tartunk ott. Meg továbbra is nekem azzal van a bajom, hogy miért vegyek újat azokból az eszközökből amiket megszoktam és szeretek? Mert az Apple azt mondja? Neki más a víziója mint ami az emberek 95%-nak kényelmes? Azért ne már a farok csóválja a kutyát.... Ez egy olyan megkötés amivel együtt lehet élni HA megvan a megfelelő ökoszisztéma, de NINCS előnye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. InGen nemle...
2015.03.10. 10:29
Sokan úgy állnak hozzá, mintha kötelező lenne megvenni ezt. Az Apple valószínűleg pontosan tudja (jobban, mint az egyszeri mindenhez értő magyar fórumkommentelő), hogy van igény egy ilyen vékony, kimeneteket nélkülöző laptopra.

Akinek pedig kellenek a kimenetek és a nagyobb teljesítmény, továbbra is ott az Air és az MBP, nem tűntek el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Auratech
2015.03.10. 10:47
Az iPad AIR2 tabletem nagyobb tartós teljesítményt képes leadni CPU és GPU fronton. Hát még egyszerre...
A CoreM proci grafikus teljesítménye (HD5300) lehangoló. Épp, hogy kitekeri ezt a panelt..
A passzivitás oltárán feláldozták a teljesítményt. A vezeték nélküli technológiák prímák, csak a tervezhető stabilitásuk problémás.
Az Apple kihozott egy billentyűzettel egybeépített CoreM OSX tabletet, érintőképernyő nélkül....
Gyakorlatilag alig van benne anyag az akkun, héjon kívül.
A minimalista elegancia itt szerintem brutális spórolást jelentett a korábbi verziókhoz képest...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Norrbi nemle...
2015.03.10. 10:48
Nos nekem továbbra is az a véleményem, hogy megvolnának az eszközök, hogy ezzela géppel, wifi hálózaton keresztül használjátok azt a nyomtatót. De az én példám nem arra vonatkozott, hogy minden cégnél ezt kellene követni. Biztos van olyan cég, vagy magánember ahol/akinek ez minden szempontból alkalmatlan masina, éppen ezért lehet a piacon mást választani.

A felhp, és a wireless nem trend. Az, hogy például egy magyar telekom az ügyféladatbázistól a saját partnerüzletek beosztásáig mindent online és könnyen elérhetően tárol nem trend. Azért mert néhány cég infrastruktúrája nem fejlődik, mert nincs értelme, vagy nem akarnak nem jelenti azt, hogy nincs hova fejlődni.

És megint előjön az a közhely, hogy az Apple nem magyarországra tervez. Az én cégemben, igenis fontos az innovatív hozzáállás, és az abszolut kábelmentes tiszta iroda ma már biztosítva van. Nem trend szempontja ez szerintem.

Én csupán a szokásos elégedetlenséget, meg a dühön való keresztül-nem-látást nem értem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. NTibor77
2015.03.10. 10:53
Ad 1.: Van valamilyen törvény vagy jogszabály, hogy az Apple csak olyan technikákat, megoldásokat, eljárásokat alkalmazhat a termékeiben, melyet épp most találtak fel? Igen, a Logitech-nek van hasonló (de nem ugyanilyen) mechanikával működő billentyűzete! És akkor mi van? Elhangzott a KeyNote-on, hogy ehhez fogható senkinek sincs ezen a világon?

Ad2.: Tetszik tudni magyartot nyelv? Vagy csak az értő olvasás nem megy? Az új MacBook Nem érintés érzékeny tapipadot kapott, hiszen az eddig is multi-touch volt, hanem érintés illetve nyomás erősség érzékenyt. Tehát nem csak az fogja tudni, hogy megérintetted e, és ha igen akkor hol, hanem azt is, hogy milyen erővel. És ehhez különböző funkciókat lehet rendelni!

Ad 3.: a MacBook egy termékcsalád, melyen belül eddig létezett a Pro változat, mely a nevéből következően mind teljesítményben, mind felszereltségben a csúcsot képezi és az Air, mely esetén annak idején a vastagság és súly csökkentés oltárán feláldoztak némi teljesítményt és felszereltséget. Most ez a család bővült egy régi-új taggal, melyet egyszerűen MacBook-nak neveznek! Melynél, hogy még vékonyabb és könnyebb lehessen és megszabadulhassanak az aktív hűtéstől még többet áldoztak a teljesítményből, de nem is állította senki, hogy egy világverő gamer gépet akarnának piacra dobni!

Még emlékszem mikor a legeslegelső Airt bemutatták, melyből kihagyták az optikai meghajtót és az ethernet portot, két USB-t kaptunk a 3,5 jack csatlakozóval. Ugyan ezek az érvek, vélemények hangoztak el: használhatatlan, nagyon kevés, vehetünk majd drága átalakítót! Csatlakozom az előttem szólókhoz, nyilván nem kötelező megvenni...

Ad 4.: Miért kellene felbontásban a szabványt követni? A laptop saját kijelzőjén a saját operációs rendszer felületét olyan felbontásban jelenítik meg, amilyenben akarják!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Zabalint Norrb...
2015.03.10. 11:45
"Az én elképzelt világomban ez a gép egy otthoni böngészésre, ágyból filmnézésre, üzleti prezentációra, vagy írónak, újságírónak írni, esetleg a szabadban, webprogramozásra, adminisztrációra és dokumentációra, számlázóprogram futtatására tökéletesen megfelel. "

Ebből egyedül az otthoni böngészést és az ágyból filmnézést nem üti az, hogy egy darab USB-C csatlakozója van, ami a tápellátást is biztosítja egyben. Ugyanakkor erre a kettő célra is jobb, olcsóbb eszközök vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. frenc Zabal...
2015.03.10. 12:17
A tobbit miert uti, hogy csak egy USB port van rajta? Az egerem igaz usb-s, de lehetne bluetooth is, akkor egeszen pontosan 0 usb portra lenne szuksegem a fent emlitett dolgokhoz. Visszagondolva az elmult 2-3 evemre usb portot talan egyszer hasznaltam, mikor talaltam egy regi pendrive-ot es megneztem mi van rajta. (na meg neha telefont toltottem rajta, de mint az egernel, ugy a toltesnel is gond nelkul tudnam nelkulozni az usb-t).
Akinek megiscsak keves lenne az az 1 usb port a laptopon, az meg mindig tud elosztot vinni magaval. Vagy olyan laptopot vesz, ami teli van usb porttal.

Olcsobb eszkozok nyilvan vannak, mindig is lesznek. Ha csak ez lenne az igeny, alighanem csak suzuki lenne az utcakon. Aki gurulni akar es kozben benzingozzel szennyezni a levegot, annak egy suzuki tokeletesen meg kell, hogy feleljen. Olcsobb eszkozt aligha talalni erre a ket celra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. djgeg
2015.03.10. 12:17
Követni a trendet... Oké... de azért 2db usb-c meddig tartott volna??? Egyet értek, hogy jó irány, de basszus.... Tölteni és valami eszközt még rádugni már nem tudok mert valami okos kitalálta, hogy elég egy csati is. MI van a display porttal??? Ami végre valahára elkezdett terjedni, használható adat (10gbs) továbbításra, kijelző kábelnek és még rohadás töltésre is!!! Jaj mert ez vékonyabb?? Nagy szart azért dobták mert kezd elterjedni...
Az Air mindig király volt akksi időben... Mi a fészkes rohadásért áldozzuk fel ezt a vékonyság oltárán? Eddig az Air kibírt 12 órát! most 9 et??? Mi ez a baromság?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. iattilagy
2015.03.10. 12:32
Eleg gagyi szerintem, travel nelkuli billentyuzet, egy usb port ami toltes is, rendes uzleti gepek araban. Ez nem premium hanem divat szemet. Core M proci is dog lassu.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. humaniod djgeg
2015.03.10. 12:42
Ki mondta, hogy ez Air?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. humaniod
2015.03.10. 12:47
Csak nekem egyértelmű, hogy a videóvágás, dtp, photoshop, fejlesztés világán kívül is léteznek felhasználók?
Nekem se kellene ez a gép, de van sok millió ember, akiknek ez lehet a tökéletes választás. Brutálisan mobil eszköz lett, elég jó összképpel (beleértve az egy darab csatlakozót is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. humaniod
2015.03.10. 12:51
Abban is biztos vagyok, hogy ha lekúszik az ára, akkor lényegesen többet fognak belőle eladni, mint az Air-ekből, és akkor az Air termékpalettát kivezetik. Marad Macbook és Macbook Pro.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Zabalint frenc
2015.03.10. 13:39
Üzleti prezentáció, író, újságíró esetén könnyen szükség lehet pendrive használatára, webprogramozás esetén külső monitor, esetleg billentyűzet és egér, na meg tápellátás, adminisztráció és dokumentáció, számlázóprogram esetén ezeken felül külső periféria lehet pl. egy vonalkód olvasó is.

Szabadban, na azt kihagytam, arra adott esetben elég lehet. Meg szerintem egy ilyen készülék főleg utazás közben lehet hasznos, úgy hogy mellette van egy normális laptopod is, vagy asztali géped. De akkor meg inkább egy tablet.

"Olcsobb eszkozok nyilvan vannak, mindig is lesznek. Ha csak ez lenne az igeny, alighanem csak suzuki lenne az utcakon. Aki gurulni akar es kozben benzingozzel szennyezni a levegot, annak egy suzuki tokeletesen meg kell, hogy feleljen. Olcsobb eszkozt aligha talalni erre a ket celra "

De ez nem csak nem olcsó eszköz, hanem az összes általad felsorolt feladatra van sokkal jobb eszköz, sokkal olcsóbban.

Szerk.:
Az meg vicc, hogy adott egy szupervékony laptop, és USB hubot, dokkolót, adaptereket viszünk mellé magunkkal.

Arról nem is beszélve, hogy az USB-C kicsi, ha nem maximalisták a vékonyításban, elfért volna a 4-5 is, ég még mindig elég vékony a gép.

Szerk.:
Az kimaradt, hogy szabadban is bőven akadhatnak eszközök, amit csatlakoztatna az ember, pl. fényképező, GPS eszköz, nyilván ekkor elosztó az nem kell, de mondjuk adapter valószínűleg igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Zabalint human...
2015.03.10. 13:44
Az egyetlen csatlakozó miatt épp a mobilitás korlátozódik erősen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. frenc Zabal...
2015.03.10. 14:05
"Az meg vicc, hogy adott egy szupervékony laptop, és USB hubot, dokkolót, adaptereket viszünk mellé magunkkal."

Persze, hogy az. Epp azert akinek sok usb-port az igenye az nem ezt veszi meg. Akinek meg a kis meret, az ezt veszi meg, es ha evente egyszer megis kene neki az a plusz usb port, akkor visz magaval elosztot.

"Az kimaradt, hogy szabadban is bőven akadhatnak eszközök, amit csatlakoztatna az ember, pl. fényképező, GPS eszköz"

Viszont a szabadban nem is tolti az ember a gepet, igy az a fenykepezo pont belefer az 1 usb portos limitbe

En nem ketelkedek benne, hogy van akinek ez keves. De annak van alternativaja masik laptopot (szamitogepet) venni vagy akar elosztot magaval cipelni. Aki viszont nem hasznalna (mint pl. en), az orul, hogy a dvd lejatszo mellett ez is eltunt es meg keskenyebb lett a gep. Valami olyasmi ez, mint a num pad. Van aki orul, hogy ha nincs, akkor annyival tobb hely van a tobbi gombnak, van aki meg keptelen nelkule dolgozni.
(Emellett hozzatennem, hogy ennyi penzt nekem sem er meg ez a gep.)

Az en laptopomon 3 usb port van, amit vasarlaskor meg a negativumok koze soroltam, mondvan, hogy keves, de igy visszagondolva csak az eger van bedugva, masra nem is hasznalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Zabalint frenc
2015.03.10. 14:38
"Viszont a szabadban nem is tolti az ember a gepet, igy az a fenykepezo pont belefer az 1 usb portos limitbe "

Azért írtam adaptert, de egyébként ez sem feltétlenül igaz, mert lehet, hogy a csatlakozóban meg ott figyel a 3G modem. Jó, nyilván ez sarkítás, viszont szabadba eleve sokkal jobb megoldás egy tablet vagy még inkább egy okostelefon.

Ez nem van akinek kevés, hanem kimondottan szűk réteget céloz meg, ha kizárólag a praktikum felől közelítjük meg a kérdést, más kérdés, hogy a parasztvakítás faktora nyilván nem kicsi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. nemlehet Norrb...
2015.03.10. 15:14
Nincs ebben semmi düh. Egyszerűen csak szerintem ez egy szar koncepció. Mivel munkára nem alkalmas, mert akár hogy kapálóznak a hívők bizony mindig korlátokba fogsz ütközni ezzel a kiépítéssel ezért marad a hobbi felhasználás. Arra meg viszont már jobban megéri egy iPad. Ez lényegében egy billentyűzetes iPad, majd 2x annyiért.

Amúgy azon kívül, hogy baromi menő, hogy kábelmentes az iroda mi előnye van? Az adatbázisok online elérhetősége nem a kábelmentesség igénye miatt jött létre, hanem a rendelkezésreállás miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Kisem j.pan...
2015.03.10. 15:25
Esetleg ezt nézd meg, ha valami hasonló termék érdekelne!
http://www.asus.com/hu/Notebooks_Ultrabooks/ASUS_ZENBOOK_UX305/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. frenc Zabal...
2015.03.10. 15:41
"viszont szabadba eleve sokkal jobb megoldás egy tablet vagy még inkább egy okostelefon."

Nyilvan. Viszont azon ujsagot irni vagy webet fejleszteni megint nem egy nagy elmeny

En maradi vagyok es ha nincs wifi a kozelben, akkor a telefonomrol osztom tovabb a netet (hotspot, nem usb porton). Ez tobbnyire meg ceges kornyezetben is megoldas, elvegre ritka az, aki ceges 3G modemet kap, de ceges mobil netet nem.

De a 3G modemes, egerrel es vonalkod olvasoval jarkalo felhasznalok nem a celkozonseg. Mindenki el tudja donteni, hogy mit akar magaval cipelni. Bar aki amugy is egy hatizsaknyi kutyuvel kozlekedik, annak szerintem fel se tunik a taska mellyen egy usb sokszorozo
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Zabalint frenc
2015.03.10. 16:00
"Nyilvan. Viszont azon ujsagot irni vagy webet fejleszteni megint nem egy nagy elmeny "

Viszont arra meg bent alkalmasabb egy asztali gép vagy laptop külső monitorral és billentyűzettel, ha meg olyan perverziód van, hogy ezt is kint akarod csinálni, akkor ott is egy nagyobb laptop alkalmasabb rá, és előny, ha csatlakozói is vannak ekkor.

"De a 3G modemes, egerrel es vonalkod olvasoval jarkalo felhasznalok nem a celkozonseg. "

Meg senki, aki 1 eszköznél többet akar használni, vagy táp mellett 1 eszközt.

"Bar aki amugy is egy hatizsaknyi kutyuvel kozlekedik, annak szerintem fel se tunik a taska mellyen egy usb sokszorozo "

De nem biztos, hogy hátizsáknyi kütyüt visz magával, lehet, hogy ahová megy, ott vannak dolgok, amihez csatlakoznia kéne.

Összességében akárhogy próbálod megmagyarázni, a csatlakozók hiánya majdnem minden esetben gáz, inkább az a kivétel, amikor nem.

Szerk.:
Hozzáteszem még, ha lenne 5 darab USB-C rajta, ami még mindig kevés helyet foglalna el (azért 5, mert itt a táp és az esetleges külső monitor is ezen megy, tehát asztalon használva csak 3 maradna), akkor a gép alkalmas lenne munkára és szabadidős tevékenységre, így viszont csak a szabadidős tevékenységek egy részére alkalmas, munkára pedig külön gép kell hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. djgeg human...
2015.03.10. 16:22
Airhez viszonyítva. Az Airnek kellet volna hasonlót lépkednie nem pedig egy kvázi saját terméknek konkurenst állítani.
Régen még nem olyan volt az apple mint a Samsung... Csillió termékkel fedjük le a piacot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. frenc Zabal...
2015.03.10. 16:28
Nem en hoztam fel a szabadban dolgozos temat. En amugy sem tudok szabadban dolgozni, mert olyankor mindenre figyelek, csak a munkara nem. Szoval nekem tenyleg jobb a sok monitoros asztali gep (mint, ahogy most is van). Laptopot csak muszajbol hasznalok neha. Otthon is inkabb a telefont hasznalom, ha epp fetrengve akarok netezni.

Nem akarok en megmagyarazni semmit, csak a masik vegletet kepviseltem, aki a dvd mellett az usb portot sem hasznalja. Meg a front webkamera is le van ragasztva, felolem azt is kihagyhatnak a szamitogepekbol. Ezen viszont nincs mit magyarazni, epp olyan teny, minthogy neked kell a sok usb port.

Amugy ez a gep nekem sem kene, legfeljebb masodik szamitogepnek, amit csak utazasokhoz hasznalnek. De ez inkabb a kepernyo merete miatt* van. A procit meg nem tudom milyen eros a valosagban.

* De ettol meg el tudom fogadni, hogy valakinek a kis kepernyo is eleg tud lenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. hocza
2015.03.10. 18:12
A 8 collos windowsos tabletemen is több csatlakozó van, mint ezen (ott egy micro HDMI is elfért az usb, és az audió kimenet mellett, és még kártyaolvasó is van rajta)
Egyébként szép gép, de akkor is be kell látni, hogy komoly munkára alkalmatlan, kevés csatlakozó, gyenge hardver. Kb egy érintő kijelző nélküli OSX-et futtató billentyűzetes "tablet" az apple féle árazással
Én biztos, hogy nem venném meg, mert szerintem ennyit nem ér meg, és a 80 dolláros HDMI átalakító is nevetséges....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Norrbi nemle...
2015.03.10. 19:08
"Amúgy azon kívül, hogy baromi menő, hogy kábelmentes az iroda mi előnye van? Az adatbázisok online elérhetősége nem a kábelmentesség igénye miatt jött létre, hanem a rendelkezésreállás miatt."

Megválaszoltad a saját kérdésedet.

Az újságírás, könyv írás nem hobbi. Az online marketing jelentős részét el tudod végezni egy ilyen géppel. Termékbeszerzést kényelmesen megtehetsz vele. Ezek nem hobbik. Nyilván a maltert kenni vele alkalmatlan.

Nem azért van egy iroda úgy felszerelve, ahogy máshol nincs mert menő.. Félreértés ne essék, nem az én irodám kábelmentes. a technológiai lehetőség van erre biztosítva.

Te úgy látod a világot, én így.
Majd jársz olyan helyen amire azt mondod, hogy "aztamindenit, ezt szívesen lemásolnám" és az nem egy mindenfelé kábel meg hosszabbítóval ellátott helység lesz. Persze az is lehet hogy mégis, ízlések és pofonok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. nemlehet Norrb...
2015.03.10. 21:46
És te 12 colos kijelzőn fogsz beszerzést intézni? Biztos remekül átlátható egy táblázat rajta, de egy katalógust is élmény böngészni. Ahogy mondjuk cikket írni és fotót szerkeszteni egy marketing plakáthoz, esetleg front endet szerkeszteni egy honlaphoz? Ne haragudj, de aki azt állítja, hogy egy 12 colos subnoti alkalmas rendszeres napi 8 órás munkavégzésre azt nem tudom komolyan venni.

Amúgy meg pont ezt a menő érzést veszíti el a laptop amikor fürtökben csüngenek rajta az elosztók, hogy esetleg valamire használni is lehessen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Kisem nemle...
2015.03.10. 23:42
A 15.6 is rém kevés, ha tényleges munkáról van szó. De egy újságíró egyik feladatköréhez szerintem tökéletes: a jegyzeteléshez.
Tegyük fel egy techmagazin írója elmegy egy termékbemutatóra! Visz egy ilyet, ami kb. füzet méretű, és kész is.. hanganyagot is tud rögzíteni közben, hátha lemarad valamiről, stb. Nem tudom a gyakorlatban, hogy működik ez, csak így képzelem el, és ehhez szerintem passzol a gép.

Viszont a kábelmentes iroda érv szerintem úgy baromság, ahogy van. Egy olyan irodában, ahol tényleg adnak is valamit magukra, a legkevesebb, hogy van hely, és nem 12 colra kényszerítik rá az embert. Eleve nem értem, hogy a kábelmentességnek mi köze van az 1 db univerzális csatlakozóhoz... Ha 20 csatlakozód van, akkor sem kell mindegyiket teledugni minden szarral, de, ha csak 1 van, akkor vagy eldöntöd, hogy éppen töltöd, vagy éppen használni szeretnéd valamire, vagy rákényszerülsz előbb-utóbb egy adapterre, ami PLUSZ EGY kábel/kütyü az asztalon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Norrbi
2015.03.11. 00:03
Na jól van, kicsit elkanyarodtunk a veszekedés felé.
Legyen igazatok, legyen teljesen felesleges a gép a piacra.

Kifordított szavakat látok mindenütt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. humaniod Kisem
2015.03.12. 23:57
"vagy eldöntöd, hogy éppen töltöd, vagy éppen használni szeretnéd valamire"

Vagy simán ésszel éled az életed és este töltőn a gép, másnap azzal az egész munkanapot kihúzza. Adatok az interneten, felhőben (nem szaros pendrive-okon), backup a szerveren (nem szaros külső vinyókon). Mit szeretnél még olyan iszonyatosan nagyon rádugni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. humaniod
2015.03.13. 00:00
És amiket felsoroltam, az nem sci-fi, nem a távoli jövő, hanem a hétköznapok azok számára, akik nem aludtak az elmúlt években és tartották a lépést a fejlődéssel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. humaniod Kisem
2015.03.13. 00:06
Le vagy ragadva a régi eszközöknél! Irodába bejössz, Macbookot az egyetlen USB-C kábelre rádugod, azon keresztül már a nagyobb monitoron is kint van a képe, ami tölti is!

Nem percekig kábeleket keresel és dugogatsz. Egyet rádugsz és kész! Ez a profi iroda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.13. 14:52
Egyszóval korántsem lesz kábelmentes az irodád. Én nem a modern iroda ötletét nem értem, hanem azt, hogy 1 kábel hogy lesz elég mindenre. Ha meg már a dokkolásról van szó, abban sem mutat semmi újat ez.

Egyébként te nem értetted, amit én írtam: Ok, hogy meg lehet oldani bizonyos helyzetekben, hogy ne érezd a hátrányát, de, ha netán lenne rajta még 1db rendes usb, hogy amikor hoz neked valaki egy pendrive-ot, azt rá is tudd dugni, ne kelljen már a 20ezres adaptereket cipelni mindenhova, az egyértelműen jobb megoldás lenne... Aki az életben nem használná annak se nyomná a kis kezét, aki meg netán használni szeretné (fogadni merek, hogy jóval nagyobb rétegről van szó), annak nem kellene a drága adaptereket hurcolni magával. Csak hát akkor, hogy húzzon le még egy bőrt az Apple a vásárlóról?

A felhőt meg 2015-ben a fizikai adathordozók konkurenseként felhozni... Hát, te tudod, de én jobban szeretek több gigát pár mp alatt átpakolni, és nem ott ülni fél óráig. Szeretem a felhőt félre ne érts, főleg azokat, ahol garantálják az adataid épségét, de még nem tartunk ott, hogy minden téren felvegye a versenyt a lokális tárolással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zabalint Kisem
2015.03.13. 15:06
"A 15.6 is rém kevés, ha tényleges munkáról van szó. "

Igen, de amelyik laptopon van elég csatlakozó, azt nem gond rákötni egy monitorra. Ennél meg elosztókra lesz szükség.

"Tegyük fel egy techmagazin írója elmegy egy termékbemutatóra! Visz egy ilyet, ami kb. füzet méretű, és kész is.. hanganyagot is tud rögzíteni közben, hátha lemarad valamiről, stb."

És akkor közlik vele, hogy pendrive-on oda tudják adni a prezentáció anyagát, ja, bocs, otthon felejtettem az adaptert...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zabalint human...
2015.03.13. 15:08
Már ha a saját irodád, és a saját irodád fel van készítve erre. De ez egy ultramobil eszköz, ultramobil embereknek, így nem a saját irodád lesz az egyetlen, ahol dolgoznod kell. Már ha munkára használná valaki, mert egyébként szerintem ezt nem munkára fogják venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. humaniod Kisem
2015.03.13. 23:56
Nem ismerem a pendrive életérzést, mert nálam már mindenhol szerverek vannak (otthon is). Talán a gépemben nem is járt még pendrive.

Ettől függetlenül nem az én gépem ez a Macbook, mert túl gyenge a procija, de teljesen megértem aki megveszi, és azt is hogy miért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. humaniod Zabal...
2015.03.14. 00:01
Rádugod a monitorra és az lesz a táp és az elosztó is egyben.

És talán a pendrive-ot nem tudja betenni a táskájába és otthon megnézni? Vagy mucsaröcsöge alsón a dzsunka cégnél akkora kincs a pendrive, hogy nem adják oda, mert szerverek híjján azon a cég teljes biztonsági mentése?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. humaniod Zabal...
2015.03.14. 00:04
"egyébként szerintem ezt nem munkára fogják venni"

ennyi a nagy megoldás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.14. 17:58
http://ipon.hu/hir/11_oran_at_alltak_az_apple_kulonbozo_szolgaltatasai/32949

Ha ez nem elég bizonyíték arra, hogy a felhő nem tudja tökéletesen kiváltani a lokális tárolást, akkor inkább ne is válaszolj, mert úgysem fogom elolvasni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. humaniod Kisem
2015.03.14. 23:30
Nem az Apple iCloud felhőjére gondoltam, vannak annál sokkal profibb, akár saját szerveres megoldások.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!