iPon Hírek

Origami-ház ‒ minden évszakra

Dátum | 2012. 12. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Akadnak kifejezetten hideg éghajlatokra tervezett házak, amelyeknél a meleg megtartása a cél, és vannak olyan építmények is, amelyeket kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy jól szellőztethetőek legyenek a nagy melegek idején is. Mostanáig ezt a két célt nehéz volt összeegyeztetni, pedig számos olyan hely van a Földön, ahol a nyári forróságot télen nagy hidegek váltják fel. Pontosan ezért alkotta meg két brit építész, David Grunberg és Daniel Woolfson a dinamikus házat, amely nyolc különböző konfigurációba képes átrendezni magát, alkalmazkodva az évszakokhoz és az időjárási viszonyokhoz, de akár a nappal és éjszaka változásaihoz is.

Bármely évszakban megvalósítható például, hogy hálószobánk a felkelő nappal szemben helyezkedjen el (vagy éppen hogy ne, kinek-kinek igény szerint), és akár úgy is beállítható a rendszer, hogy az általunk kiválasztott ablakon egész nap besüssön a nap. A házra szerelt napelemek is folyamatosan követik a nap járását, energiát termelve az épület számára.


Az alapötlet egy huszadik század eleji matematikus, Henry Ernest Dudeney munkáján alapul, aki elsőként jött rá arra, hogyan lehet egy négyzetet úgy feldarabolni, hogy a részekből aztán egy szabályos háromszöget lehessen összerakni.

A két hálószobával, egy nappalival és egy fürdővel ellátott, minden szobáját külön mozgatni képes épület első tervei Grunberg diplomamunkájában jelentek meg, amikor is egy szélsőséges, közel sarkvidéki körülményeket is kibíró ház tervezésén dolgozott. Később kollégájával D*Haus néven céget alapított az ötlet megvalósítására. A D*Dynamic névre keresztelt ház vastag külső falai belső falakká válnak, ahogy a sínek segítségével egy másik elrendezésbe forgatódnak át a helyiségek, a korábbi belső, vékonyabb falak pedig kívülre kerülnek, alkalmazkodva a melegebb időjáráshoz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Whysper
2012.12.10. 18:09
Képzel el mentek egy ütős házibuliba vagy partyba és nem spóroltok az itallal vagy akármi mással és ház érsz. Fú basszus azon töröd a fejedet milyen évszak van hol is tudok bemenni Vagy hol a WC.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mikej95
2012.12.10. 19:08
Whysper: Házavatóra meghívnak és elvándorol a WC, te meg részeg vagy és nemtod mi van, na az valószínűbb és szörnyűbb is. Élettartamára kíváncsi lennék mindenesetre, mert ekkora dinamikának ára van, a minőségi alapanyagoknak, mechanikának meg megint meglehet a felára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. r-chee
2012.12.10. 19:40
Sz*r dolog lehet, mikor csapágyas lesz az ember háza....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Galanodel
2012.12.10. 20:16
Családi házban lakom, aminek van olyan fala, ahol a vályog fal mellé még téglával is felfalazták. Szinte "kibírhatatlan", amikor nyáron 24 fokot tartja hetekig a kinti30+-is időben is... Naszóval, miért is jó a vékony fal melegben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Johndor
2012.12.10. 21:33
ajjaj nem számoltak a patakkal, így mindjárt 3 kell, hogy kijöjjön a hajó alakzat és akkor már el is úsztathatják akár a tengerpartig is...
<[]>
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Shinjiii
2012.12.11. 07:49
Erre van pénz, tessék. Megint az elit mocskosoknak tervezünk, gyártunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. KaiotEch
2012.12.11. 12:26
Kicsit fura, de nekem tetszik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Turit
2012.12.11. 15:04
Galanodel

Gondolom van benne légkondi, vagy hőcserélős szellőző berendezés. A falra már vannak olyan anyagok amik kis vastagságon is jól szigetelnek.

A fő kérdés hogy ekkora ablakokkal mennyi a nyári túlmelegedés kockázata. Majd úgy fordítják a házat hogy árnyékban legyen

Amúgy építésznek tanulok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. szilaard
2012.12.12. 10:32
Lehet, hogy én vagyok túl konzervatív, de ez a baromság felső foka. Ha 1-2 mm-t elmozdul a sinrendszer, elvetemedik, onnantól fogva "huzatos" lesz a ház!
Egy (nem sziklára) épült ház egyszerűen mozog - a talaj miatt! Alapból a ház alapterületének legalább a 4x-esét kell vastag vasbetonnal beönteni ... "indulásnak".
Eszembe jut a motoros kapunyitónk (ami ennél 1000x egyszerűbb szerkezet), és kb. 10 év után megadta magát ... pedig annak a sínére nem esett kosz, por, sár, stb. "Csapágyas lesz a ház" ... ekkor kicsit "visszabontják", hogy hozzáférjenek a csapágycseréhez ... vagy netán az "egyszerhasználatos házat" is felfedezték egyúttal????
Emberek, térjünk már észhez!!!
A nap nyáron magasról süt, télen laposan. 1000 éve kitalálták a redőnyt, a fény(és hő)védő rolettát. Kitalálták a ház déli részére telepített kis tavat (ami télen a ház ELÉ eső fényt és hőt beveri a házba). Ezek a módszerek (telepítés/fenntartás) a töredékébe kerülnek ennek az őrültségnek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2012.12.12. 17:02
Hmm..mintha ezek az elképzelések már egyszer mintha megbuktak volna egy letűnt korban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!