iPon Hírek

Origami ihlette drón, amelynek négy karja behajtható

Dátum | 2015. 05. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az apró drónok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a felhasználók körében, igaz, ezek a termékek rendszerint picik és egy kisebb kameránál komolyabb súlyt nem bírnak el. A nagyobb megoldások, amelyek többnyire nehezek és nehezen tárolhatóak, már komolyabb terhet is elcipelhetnek egyik helyről a másikra – ilyenekkel szeretné az Amazon hatékonyan, gazdaságosan és biztonságosan továbbítani a különböző csomagokat, természetesen eleinte csak kisebb hatótávolságon belül.
Mi lenne, ha a két tábort ötvözni lehetne, azaz olyan drónok születhetnének, amelyek könnyebbek, könnyen tárolhatóak, repülés előtt azonban kihajtogatják magukat, így nagyobb teher cipelésére is képesek? Ezen a kérdésen töprengett el két kutató, akik a Svájci Szövetségi Technológiai Intézetben dolgoznak, fő kutatási szakirányuk pedig a robotika. Stefano Mintchev és Dario Floreano a kihívás leküzdéséhez ihletet merítettek a népszerű papírhajtogatási technikából, az origamiból, amivel nem csak hihetetlenül látványos, de kellően strapabíró alakzatok is készíthetőek – a nagy teherbírású összehajtható drónok esetében pontosan erre van szükség.
A koncepció működőképességének bizonyítékaként el is készült egy apró prototípus, ami meglepően egyszerű technológiát használ karjainak hajtogatásához. A karokat a drón elpakolása előtt egyelőre még manuálisan kell behajtani, ám a repülés megkezdése előtt a propellerek elindulásával automatikusan kihajtódik a négy kar, majd ezeket egy mágneses mechanizmus azonnal rögzíti is a kívánt pozícióban. A frappáns eljárás pontos működését első olvasásra nehéz elképzelni, de szerencsére egy videó is készült az apró prototípusról, így megcsodálható működés közben.
A prototípus egyelőre még nem elég erős ahhoz, hogy nagyobb terheket is biztonságosan elrepíthessen egyik pontból a másikba, de pici kamera már helyet kaphat rajta. A kutatók szerint a koncepciót hatékonyan fel lehet majd használni nagyobb drónok építéséhez is – ez pedig számos új, érdekes lehetőség előtt nyitja meg a kapukat. Gondoljunk csak a különböző természeti vagy ipari katasztrófákra, ahol a mentőcsapatok megérkezésüket követően kihajtható drónokkal térképezhetik fel a területet, és ezek a nagy teherbírású drónok szükség esetén "segélyszállítmányokat" is célba juttathatnak. Ha ezek a drónok használaton kívül összehathatóak, egy-egy expedíció személyzete egyszerre akár több repülő alkalmatosságot is könnyen magával vihet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. menthous
2015.05.21. 18:11
Ováció
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!