iPon Hírek

Örök immunitás egyetlen oltással?

Dátum | 2012. 11. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A védőoltások az emberiség legsikeresebb közegészségügyi kezdeményezései közé tartoznak ‒ egy (vagy több) gyermekkorban beadott injekció élethosszig tartó védelmet biztosít az adott betegség ellen. Nem minden vakcina képes azonban erre, több esetben pár évenként meg kell ismételni az oltást, hogy az immunitás megmaradjon. Egy kutatócsoport azonban most azon dolgozik, hogy erre ne legyen szükség.

A vakcina (védőoltás) legyengített vagy elölt kórokozókat, illetve ezek immunválasz kiváltására alkalmas részeit tartalmazza, amelyek a szervezetet antitestek képzésére serkentik. A betegség tünetei ilyenkor nem jelentkeznek, viszont létrejön a specifikus immunválasz. Az ennek során aktiválódó T-limfociták az antigénekkel komplexet alkotva válnak az adott kórokozóra specifikussá. A keletkező komplexek egy csoportja úgynevezett memóriasejt, amely őrzi az antigénnel való találkozás emlékét.

Ha ezt követően az adott kórokozóval találkozik a szervezet, sokkal gyorsabban és hatékonyabban képest azzal leszámolni, még a súlyos tünetek kialakulása előtt. A memóriasejtek ugyan hosszú életűek, azonban egyes kórokozók elleni vakcinák nem képesek teljes immunválaszt kiváltani, így a patogénnel való találkozás emléke pár év alatt elhalványul. Ilyenkor van szükség az úgynevezett emlékeztető oltásokra, amelyek hatására új memóriasejtek keletkeznek. A legnagyobb probléma, hogy a felnőtt lakosság jelentős része elfelejti beadatni magának ezeket.


A kutatók ezért most olyan vakcinákon dolgoznak, amelyeket csak egyszer kell beadni, a hatóanyag azonban időről időre „aktiválódik”, vagyis legyengített fertőzésnek teszi ki a szervezetet, megőrizve az immunitást. A dolog egyik hátránya, hogy a módszer lényegileg élethosszig tartó vírusos fertőzést okoz a páciensnek.

Sokan persze már most is hordoznak ehhez hasonló működésű vírusokat. A legtöbb ember szervezetében például számos különböző herpeszvírus (a fenti képen) található meg, amelyek évekig semmiféle tünetet nem okoznak, hogy aztán időről időre, általában valamilyen külső hatásra aktivizálódjanak. Az immunrendszer többnyire aztán elbánik az aktív fertőzéssel, a sejtekben rejtőző néma tartalékokat azonban nem képes felszámolni. Az új vakcina pedig pontosan ezen az elven működne. A sporadikus aktiválódás újra és újra kitenné a szervezetet a vírusfehérjéknek, biztosítva a védettséget. A szakértők úgy vélik, hogy akár olyan vírusok létrehozása is elképzelhető, amelyek genomja több kórokozó kulcsfontosságú fehérjéit is kódolja, és ilyen módon egyetlen oltással több betegség ellen is képes lenne védelmet biztosítani a szervezetnek.

Megvannak tehát az előnyök, de sajnos hátrány is akad bőven. A herpeszvírusok a legtöbb esetben nem okoznak gondot az egészséges felnőttek szervezetében, pici gyerekek vagy gyenge immunrendszerűek esetében azonban súlyos tünetekkel járnak. A másik probléma, hogy napjainkban egyre több fórumon kérdőjelezik meg a kötelező védőoltások létjogosultságát, így még nehezebb lesz meggyőzni a közvéleményt arról, hogy egy korántsem problémamentes oltóanyagot beadassanak maguknak.

Az elfogadtatás problémájával azonban várhatóan még egy darabig nem kell foglalkozniuk az illetékeseknek, tekintve, hogy az egész ötlet legfontosabb eleme egyelőre kidolgozásra vár: nem tudjuk ugyanis, hogy pontosan milyen hatásokra aktiválódik a szervezetben bujkáló vírus. Amíg pedig ezt nem fejtik meg a szakértők és nem képesek lemásolni a működését, addig nem lesz hatásos a vakcina. A cél tehát még igen távoli, de az alapötlet kétségkívül figyelemre méltó, és ha sikerül megvalósítani, alapvetően megváltoztathatja a betegségek megelőzésének módszereit.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. ulpinus
2012.11.26. 12:38
Tipikus spanyol viasz eset.
Baromfi vakcinák esetében pl. ez a technológia évtizedes múlttal bír, csak ez elfelejtik megemlíteni...
Csak mivel GMO, ezért inkább a világ pragmatikusabb (USA, Kína) részén terjedt el sikeresen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szerzetes
2012.11.26. 13:01
Bátor kutatók. Vagy majd amikor a gyógyszerészgyártók megkeresik őket, hogy elfogadják az első összeget, amit felajánlanak és élnek életük végéig boldogan?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kray
2012.11.26. 14:28
A gyógyszerészgyártók azok az emberek, akik gyógyszerészeket gyártanak? Hagyományos úton? Mert akkor engem is érdekelne a dolog

Amúgy vélhetően ebbe belefog még szólni a gyógyszeripar is, na meg nem hiszem, hogy minden betegség ellen lesz megoldás A gyógyszergyártók! megoldják majd
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Humbuk
2012.11.26. 14:30
Ez addig szép és jó amíg nem "gondol" egyet a vírus és mutálódik egy másik hatására... Aztán ki tudja milyen kórság irtaná ki az emberiséget!?
Nem vagyok egy gyógyszer szedós fajta és oltás helyett én influenzával emlékeztetem a szervezetem a fertőzésre. Helyes étrendel, fitt egészséges szervezettel is kivédhető a legtöbb ilyen. Nem tudom akkor miért lenne érdemes egy ilyennel kockáztatni.

Inkább a rákokat kéne kutatni és azok közvetlen okozóit a szervezetben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. vivanto
2012.11.26. 15:15
Nálunk egyébként sem tudna működni az ilyen, mert már azon a szinten vagyunk hogy az oltásoknak több a politikai vonzata, mint az egészségügyi.

Mellesleg tőlem aztán bárki kaphat ingyen is olyan oltást, hogy arra örökké emlékezni fog!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Firsh
2012.11.26. 15:48
Nekem nem tetszik hogy ennyire engineerelik a virusokat, egy rossz mozdulat és beköszönt a Resident Evil korszak a T-virussal... Amúgy meg belém ne szurjanak semmit ha nem muszáj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Taranisz
2012.11.26. 16:20
Azért látom az összeesküvés elméletek és a multi fikázás örök marad
A kutatás lényege pedig pont az, hogy a vírus azon részét lokalizáltatják a szervezettel/oltó anyaggal és pusztittatják el amelyiket nagyon-nagyon vagy kb. soha nem változatat meg ... az RNS-ét (olyan, mint az embernél a DNS csak mégsem, ez elég hosszú magyarázat lenne).
Ergo a vírus úgy mutálodik és olyanná amilyenné akar, a szervezet/oltó anyag kapásból kiiktatja és kilöki.
Ha pedig maga az RNS-e változik (ritka jelenségnek mondható) akkor pedig a vakcinát átkódolják úgy, hogy azt az RNS-t is képes legyen felismerni és így megy tovább.

Szeretem amikor úgy vízionálnak egyesek, hogy nem is értik a cikk lényegét.
Ez kb. olyan, mint a "magyarrákellenszercsoda" mizéria ami már vagy 5-7 éve terjeng a neten... olvassunk kicsit utána a dolgoknak kérem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Riddick77
2012.11.26. 18:30
Resident Evil...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pjszilard
2012.11.27. 05:45
GMO-t csak azok keruljek, akik tovabb akarnak elni, mint az atlag.

Humbuk a rak konnyen gyogyithato, itt talalhato a kutatasaim eredmenye:

http://www.facebook.com/SzilardsIndependentCancerResearch
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. budspencer
2012.11.27. 10:43
@Taranisz:

Nincs itt semmilyen összeesküvés-elmélet. Tény az, hoz teljesen padlóra van téve az immunrendszer, mert a legyengített vírusok ellen csak félgőzzel kell dolgoznia, ha valami fertőzést kapsz, akkor meg azonnal telepumpálnak antibiotikumokkal. Az immunrendszerednek nincs lehetősége "megtanulnia" a természetes védekezést, életszerű körülmények között. Az én környezetemben szinte mindenki allergiás meg asztmás. Az allergia és asztma pedig az immunrendszer téves válasza. Tehát a "becsapott" immunrendszer a szervezet ellen kezd el dolgozni. Ha már szóba hoztad, elképzelhető, hogy a rákos sejtek "fel nem ismerése" is az immunrendszer gyengeségére, téves működésére vezethető vissza. Olvastam egy tanulmányt, mi szerint egy amerikai csecsemő, 2 éves koráig átlagosan 20 db oltást kap. Azt ne mondja nekem valaki, hogy ez normális. Arról már nem is beszélek, hogy börtönbüntetéssel fenyegeik a szülőket, ha visszautasítják az oltásokat, abban az országban, ahol kb 50 millió embernek nincsen egészségbiztosítása!!! Szóval nem kapsz orvosi ellátást, meg is dögölhetsz, de oltatnod kell, mert az valakik "nagyon aggódnak" az egészségedért. Nem érzel itt némi ellentmondást?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!