iPon Hírek

Örökifjú gombák

Dátum | 2011. 11. 25.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Johns Hopkins és a Tajvani Egyetem kutatói sikeresen hosszabbították meg az egysejtű élesztőgomba élettartamát az öregedésért felelős fehérjék cseréjével. Az „üzemanyagjelző” enzim visszaszámlálóként jelzi az organizmus élettartamát: a kor előrehaladtával egyre csökken a mennyisége. A tudósok az enzimszint változtatásával csökkenteni, illetve jelentősen növelni tudták az élesztőgomba élettartamát.A molekuláris szinten bekövetkező élettartam-szabályozás az emberi szervezetben is hasonlóan működik, mondják a kutatók. „Először mutatkozik biokémiai út az öregedés megértéséhez.” Az acetiláció nevezetű folyamat során egy meglévő molekulához egy acetil-csoport kapcsolódik, változtatva a protein funkcióján. A kutatócsoport a Sip2 fehérjét acetilálva jelentősen növelte az élesztőgomba osztódási élettartamát: az átlagos 25 helyett 38-szor osztódtak a módosított fehérjével kezelt mikroorganizmusok.

Az ifjúság forrása: "Asszem ezt most kihagyom..."

„Öregedésgátló terápiát végeztünk az élesztőgombán”, ‒ mondja Jin-Ying Lu vezető kutató. „A következő lépés annak vizsgálata lesz, hogy a módszer emlős sejteken is működik-e.”

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. Szefmester
2011.11.25. 17:12
Mennék tesztalanynak fix fizetésért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. melwilya
2011.11.25. 17:33
DDD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. levente88
2011.11.25. 18:19
Ez most hogy jön a számítástechnikához?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. dance Szefm...
2011.11.25. 18:20
Jó de mi van akkor rajtad az élettertam csökkentést tesztelnék?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Lipaz
2011.11.25. 18:26
Itt is muszáj leírnom, hogy ÚGY JÖN A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁHOZ, hogy az EGYÉB hírcsoportban van. Tehát egy hír a tudomány-technika világából.
Most ez fog menni hónapokon keresztül, hogy mindig valaki ezt megkérdezi?

Egyébként a hír érdekes. Az örök-élet oltást én már nem érem meg, vagy ha igen, akkor sem fogom tudni befizetni a kormány által biztosított nyugdíjból. Meg elég rossz lehet örökké 75 évesnek lenni majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. benczeb90 Szefm...
2011.11.25. 18:33
kiváncsi vagyok mennyivel osztódnál többet ezzel a módszerrel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. atti2010
2011.11.25. 18:43
Szefmester Lehet leszáradna a farkad de tovább élnél 50 évvel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. uristen
2011.11.25. 19:02
En annak orulnek, ha Japan -ban feltalanak azt, hogy lehessen feleleszteni egy 1-2 napja meghalt embert. Gyorsan az agyaban levo dolgokat digitalis jelekke formaljak, egybol halala utan, es a halalat okozta szerveket teljesen muszervekre cserelik, ahogy a digitalis jeleket is egy mu-agyba vezetnek at. Ugyan ugy lenne kozponti egyseg, memoria es SSD a fejedben, igy gyorsabban tanulnal meg mindent, es nem felejtened el. De mi van, ha megtelik? En RAID 0-ba kottetnek 4 SSD-t a fejemben, gyorsabb az adatatvitel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Benny
2011.11.25. 19:03
atti2010 annyit nem is ér
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. energon
2011.11.25. 20:16
uristen: főleg ha 2 golyót kapott az illető a fejébe.

Am érdekes téma és az is amit írtál.. de sztem a legtöbb értelme annak lenne ha egy olyan exosceleton páncélt fejlesztenének ki amibe kényelmesen bele lehetne helyezni az emberi agyat, rákapcsolni minden egyes mozgatásra alkalmas testrészt (végtagok torzó stb.), érzékszerveket, ill. megoldanák az agy vér-oxigén ellátását, aztán ha feltalálják miként lehetne tartósítani az agyat (vagy a fennt említett módszerrel lassabbá tenni az elhalását) akkor "örökké" lehetne élni vagy legalábbis a következő üzenetig: "A windows hibát észlelt, ezért leállt. Boccs"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. uristen
2011.11.25. 22:13
Ugy erted hamburger, pizza, gyors, kola?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Sturmtiger
2011.11.26. 09:53
Látom sokan néznek itt Ghost In the Shellt Mellesleg emlősökön azért közel sem ilyen egyszerű dolog tekintve hogy biológiailag nagyon eltér egy gombától
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Zabalint
2011.11.26. 11:10
@energon:
Azért van sokkal jobb megoldás is az örök életre, méghozzá nem az informatika világából. Az öregedés fő oka a DNS telomer régiójának rövidülése, ami miatt a sejtek osztódása egyre lassabb lesz. Van olyan gén, amely ha aktív, pótolódik a telomer régió, csak az túlzott sejtburjánzást(és így rákot) okoz, a lényeg hogy a jövőben azt kellene megoldani, hogy szabályozható legyen a sejtosztódás.

Plusz az agysejtek öregedésére az lenne a megoldás, hogy szabályozottan pótolhatóak legyenek az agysejtek, és átvegyék a régiek agypályáit. De ez már további kérdés, mert ha a telomer rövidülés problémájára lenne jó megoldás, akkor már eleve 120+ évet élnénk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zabalint
2011.11.26. 11:11
És végül mihez vezetne az "örök" élet? A biztos kihaláshoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. carraroxt
2011.11.26. 13:42
Megdöbbentő mennyire nem tisztelik a természetet. Fel sem merül bennük, hogy nem okés felülbírálni egy már évmilliárdok óta sikeresen működő rendszert...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Sturmtiger
2011.11.26. 14:11
Hát az örök élet az biztos hogy kihaláshoz vezetne, tekintettel arra, hogy az emberek illetve minden élőlény célja az életben saját genetikai állományuk tovább örökítése. Ergo ha az örökítés szabályozatlanul folyna, de a következő generációk sosem halnának meg, akkor exponenciálisan növekedne a bolygó lakossága, és egy idő után más korlátozó tényezők lépnének fel, mint például az élelem hiánya. A természet diktál ezt el kell fogadni, maximum megérteni kell, de nem beleavatkozni. Persze vannak akik ezt nem így gondolják, csak nem néznek mögé, mint az üregi nyúl kontra Ausztrália esete...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zabalint
2011.11.26. 16:37
@carraroxt:
Igen, egészen megdöbbentő. Pl. teljesen természetes volt, hogy 10-ból 7 gyerek nem élte meg a felnőttkort. Erre azok az idióta orvosok, kitalálták a kötelező védőoltásokat. Sőt, még képesek a koraszülötteket is megmenteni, holott ők a természetes szelekció során elpusztulnának. Bezzeg a spártaiak, tajgetosz rulez...

Komolyra fordítva a szót, ha az ember beleszólhat értelmesen a génállomány módosításába, attól az még ugyanúgy a rendszer része, hiszen ez a rendszer hozta létre az embert is.

@Sturmtiger:
Nyilván, ha az örök életre lehetőség lenne, akkor nem lenne legális gyereket szülni. Nem attól halna ki az emberiség, hanem attól, hogy képtelen lenne az alkalmazkodásra, egy 1000 éves ember ki lenne téve mindenféle betegségeknek, amelyek még nem léteztek gyerekkorában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. carraroxt
2011.11.26. 16:59
Lehet, hogy ez meglepően fog hatni, de az orvostudomány fejődése igenis degradálja az emberi genom minőségét. És ez generációról generációra nyilvánvalóbb probléma lesz (már ha még érdemes az emberiségnek több generációnyi jövőt jósolni)...
A nagyarányú bölcsőhalandóságért meg pont hogy a korai orvostudomány volt a felelős a bénázásaival, mert megfertőzték szülés közben a babát, és a mamát. A bábás szüléseknél töredéke volt a halandóság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. uristen
2011.11.26. 17:07
Ez az orok elet dolog csak akkor jonne jol az emberisegnek, ha mar csak az emberiseg 0,05% -a marad eletben.
Az a 0.05% pedig egyetlen epuletben lenne, a Fold robbi rsze pedig csak erdo lenne. Vao!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zabalint
2011.11.26. 17:39
@carraroxt:
Így van, degradálja az emberi genom minőségét, ellenben nagy eséllyel te magad sem léteznél, úgyhogy most éppen abba a tányérba szarsz bele, amelyből jól laktál előtte.

Egyébként meg ha a génállományt meg lehet majd tervezni, akkor nem lesz szükséges 10-ből 7 gyereknek meghalnia ahhoz, hogy a hibás gének szelektálódjanak. És akkor is az élet fogja tesztelni a géneket, hiszen ami nem jó, azt a következő generációba nem fogják beletenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. asdsa
2011.11.26. 22:21
Egy fél országnyi ember egy lakótelepre összezsúfolnánk?Ha már ez lenne a helyzet ugyanúgy kipusztulnának, mivel elég nagy népsűrűségű lenne az ember lakókörnyezete meg ellátni se biztos hogy tudná magát így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2011.11.26. 22:23
#carraroxt
Régebben a bábás szülés volt a jellemző vagy tévedek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. agyturbini...
2011.11.27. 09:48
Ehhez szeretnek hozzafuzni egy ket dolgot: az Emberi genalomany szinesedik es ugye az arra alkalmatlanok is szaporodnak...de ez is egy szelekcios irany igaz kontraszelekcio de mukodik a rendszer...csak egy ponton kicsit sarkosabb lesz a valtozas...de ez minket nem erint. Az elmult 50 evben kb 1/10-re csokkent a ferfiak spermiumszama es ez a tendencia folytatodik..egyre tobb a meddo par...es nem lesz kevesebb. A termeszet rendjet lehet bolygatni, azt hinni minden felulbiralhato...DE a vegen ugyis az lesz amit Se mi se Senki mas nem tud megjosolni. A szelekcio iranyat meg senki nem tudta determinalni pontosan..csak nagy szavakkal megpedig alkalmazkodni a kornyezethez. De ha senki nem tudja mi lesz a kornyezettel akkor hogyan alkalmazkodjunk hozza??? Mert ugye a jelenlegit elpusztitottuk nagyjabol es 50 ev nem lesz eleg semmi nemu alkalmazkodashoz... ugyhogy a genetika Ismet gyozni fog akarmilyen okosnak hisszuk magunkat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!