iPon Hírek

Oroszország: új vasfüggönyt húznak az éterben?

Dátum | 2008. 04. 17.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Olyan határozatot fogadott el az orosz kommunikációt és kultúrvédelmet szabályozó kormányzati hivatal, amely kötelezővé teszi minden egyes Wi-Fi-képes eszköz regisztrációját a hivatalnál - amely aztán engedélyezheti vagy megtilthatja a szóban forgó készülékek használatát.

Az okostelefonok és laptopok regisztrációjának időtartama akár 10 napot is kitehet - a routerek regisztrálásához pedig még külön dokumentáció, valamint egy külön engedély is szükséges lehet. Olyan kulcsfontosságú területeken pedig, mint Moszkva és Szentpétervár, már egyenesen az FSB - a KGB utódszervezete - rábólintása is szükséges lehet az érintett készülékek használatához.

Ha a határozat hatályba lép, úgy egyenesen megfordítja a 2004 és 2007 közti, egyébként viszonylag liberális döntéseket, és meg is nyomoríthatja az ország fejlődő hi-tech iparát. A fordulat okai ismeretlenek, azonban a hírt leközlő Fontanka azt is megjegyzi, hogy a hivatalt egy volt fémipari mérnök vezeti, akinek a hozzáértése legalábbis megkérdőjelezhető.

Tény azonban az is, hogy már Vlagyimir Putyin ideje alatt is egyre szigorúbbá vált az orosz kormány a másként gondolkodókkal szemben - és ezek szerint nem kizárt, hogy a Wi-Fi nagyban segítheti a "deviáns elemek" szervezkedéseit.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások