iPon Hírek

Orral és érintőpaddal dolgozik egy kreatív grafikus

Dátum | 2015. 01. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Egy-egy váratlan egészségügyi probléma sokszor derékba törheti egy ember karrierjét – és többnyire a mindennapokat is rettenetesen megnehezítheti. Persze a közelgő bajnak sokszor vannak egyértelmű előjelei, ám ezt sokan nem tudják, vagy éppen nem akarják észrevenni. Az egészségügyi probléma jelentette veszélyt nemrégiben a fiatal tervezőgrafikus, Michelle Vandy is megtapasztalhatta, akinél a hosszan tartó kemény munka eredményeként kezdődő epikondilitiszt diagnosztizáltak, így orvosai azt tanácsolták neki, egy ideig ne dolgozzon számítógépeken kezei használatával, ha el akarja kerülni a maradandó egészségkárosodást.
A történet előzménye, hogy Michelle Vandy több héten át dolgozott építészgyakornokként egy vállalatnál, napi szinten pedig 10-15 órát töltött munkával – közben hol noteszgép előtt, hol pedig asztali számítógép előtt ült. A rengeteg munka – pontosabban a folyamatos, pihenés és különösebb mozgás nélküli munkavégzés – sajnos meg is tette a hatását: a skandináv lány idővel azt vette észre, hogy karjai fájnak, ujjait pedig olykor-olykor bizsergés keríti hatalmába. Ezek a tünetek egyértelmű jelei a kezdődő epikondilitisznek, amelynek előrehaladottabb stádiumában a könyökre ható nyomás, és az alkar mozgatásakor heves fájdalom jelentkezik, ennek oka pedig a felkar alsó végének külső kiugró részén eredő izmok és inak gyulladása. Az epikondilitisz esetében kétféle fajtáról beszélhetünk: az egyik a laterális, a másik a mediális. Előbbit teniszkönyökként szokták emlegetni, ez a könyök külső oldalán lévő ínt érinti; míg utóbbi a golfkönyök, amit a könyök belső oldalán húzódó ín gyulladása okoz. Közös tulajdonságuk, hogy mindkettő túlterhelés következtében jön létre. A két elnevezés persze nem is véletlen, hiszen előbbi a teniszezőket, utóbbi pedig a golfozókat fenyegetheti leginkább, de persze nem csak ők vannak veszélyben, ahogy arra főszereplőnk kálváriája is rávilágít.
A kis kitérő után folytassuk Michell Vandy történetét. Vandy a gyakornoki pozíció befejezése után szembesült a ténnyel, hogy karjait visszafordíthatatlan sérülés veszélyezteti, de az iskolába mindenképpen vissza kell térnie, hogy befejezze tanulmányait. Itt felmerült a betegség miatti halasztás lehetősége is. Orvosával való konzultációja után világossá vált, hogy karjait néhány hónapig kímélnie kell, ha el akarja kerülni a tartós egészségkárosodást – ezalatt csak a legalapvetőbb feladatokra használhatja karjait, számítógépezésre és egyéb, "természetellenes pozíció felvételére kényszerítő" feladatra nem.
A diagnózist követően Michelle Vandy számos alternatív módszert próbált ki, hogy folytathassa a tanulást: próbált lábujjaival gépelni, de gesztus-felismerő hardvert is igénybe vett. Vandy egy hóbortos pillanatában kipróbálta, tudja-e kezelni noteszgépe érintőpadját az orrával, tapasztalatai pedig valószínűleg még őt is meglepték: úgy tűnt, ez a felfedezés jelentheti a valódi kiutat szorult helyzetéből.
Orrával megtanulta kezelni a Photoshopot, de a virtuális asztalok között is tudott lépkedni, sőt, idővel gépelésre is bevethette újdonsült képességét. A módszer érintőkijelzővel is működött, így Vandy főiskolai szakdolgozatának egy részét orrával, iPad-jén "gépelte be" – tanárai nem is sejtették, milyen különleges módszerrel készített dokumentumot olvasnak.
Vandy tapasztalatai alapján egy ötletes kis munkaeszközt is létrehozott, ami egy Manfrotto 492-es asztali állványból, egy Apple Magic Trackpad-ből, illetve egy adapter-fejből és némi tépőzárból áll. Ezzel, a MacBook noteszgéphez csatlakozó a szerkezettel, illetve az érintőkijelzős eszközökkel tovább folytathatja a grafikák tervezését, sőt mi több, az új képességet Vandy mára már odáig fejlesztette, hogy orrával professzionális grafikai munkákat is el tud készíteni. Erre remek bizonyíték az alábbi galéria, ami Vandy grafikáit tartalmazza. Íme:
Michelle Vandy orral készített grafikái
A fenti történet sokak számára lehet inspiráló, hisz remekül rámutat: ahelyett, hogy az ember magába roskadna, vagy semmit se tenne, érdemes inkább keresni a kiutat, ami a megoldás felé vezet.
Michelle Vandy weboldala itt található.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. madcaptain
2015.01.21. 08:27
jopofa, bar szerintem ha sportolna a munka mellett es erositene a kezet az is mukodik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Shinjiii
2015.01.21. 08:54
Én is erre gondoltam először, mint ocsabi. Annyi kétszínű mocskos ember van már, simán kinézném a nőből ezt a feltevést is. De ha meg mégis vmi baja van, gratula neki ezért.

Egyébként mindenki ezzel az epül szarral fotóztatja magát, élőben meg senkinél nem látni. Ennél már csak az volt banálisabb, amikor valaki itt a fórumon belinkelte a Microsoft fejest (talán a Win10 bemutatóról?) orra előtt egy Apple notival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. hcsa
2015.01.21. 09:24
Azt hiszem, ez a módszer szigorúan csak almás géppel rendelkező Pinokkióknak ajánlható. + Menjen marketingesnek, attól hosszabb lesz. Jah, és "A szájával vacsorázik"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DogTheDog
2015.01.21. 10:18
Eleg vicces volt ezt olvasni,igazi remekmu a sztori.
A csajt gondolom nem engedtek el a munkahelyrol terapiara,de az nem gond,ha a produktivitasat az orraval gyakorolgatva rombolja szet.
Teljesen eletszagu.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Renhoek
2015.01.21. 12:24
A probléma pedig valós. Pont a lateralis izmok és inak túlterhelése nagyon rossz tud lenni. Ezt tényleg csak az értheti, aki dolgozott hosszabb ideig PS-el például. Nekem voltak ilyen PS kivágásos képfeldolgozós melóim, szorított a határidő és bizony iszonyatosan tud fájni egy idő után az ember karja. Ez nem olyan mint 15 órányi FPS, mert mm-eket kell csak mozgatni a kezedet nagyon precízen. Nem véletlen, hogy az ilyen melókat mindig kiadják gyakornokoknak, vagy akik bírják a gyűrődést. Ez nekem csak kiegészítő hobbi meló volt, jól is fizetett, de nem bírnám éjjel nappal ezt csinálni.

Mondjuk én tartottam szüneteket és aládúcoltam az egerező kezemet monitortörlőronggyal, és onnantól már nem volt piros a bütyköm. Pedig amúgy totál meg volt duzzadva a csont érzetre, mint a másik kezemen.

Lehet sokan lesz..rják meg nem foglalkoznak vele, pedig később komoly problémákat okozhat.

Ettől függetlenül a sztori nem tudom igaz-e, ha vírusmarketing akkor zseniális, ha pedig valós, akkor teljesen át tudom érezni a helyzetét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Renhoek
2015.01.21. 12:35
Szerintem a realitás inkább az, hogy kreatív a csaj. Fájt a keze, tényleg mondták neki a doktorok, hogy ki fogja csinálni a kezét...

Aztán kitalállta az orros dolgot, és rájött, hogy ezzel befuthat. Onnantól már az orr volt a lényeg. Mivel olvassuk, beszélgetünk róla, ezért bejött neki a terv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Renhoek
2015.01.21. 12:35
Szerintem a realitás inkább az, hogy kreatív a csaj. Fájt a keze, tényleg mondták neki a doktorok, hogy ki fogja csinálni a kezét...

Aztán kitalállta az orros dolgot, és rájött, hogy ezzel befuthat. Onnantól már az orr volt a lényeg. Mivel olvassuk, beszélgetünk róla, ezért bejött neki a terv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. asdsa
2015.01.21. 18:48
Ez akkor olyan, mint az ínhüvelygyulladás? Az is előjöhet sok intenzív egerészéstől, és az is iszonyat káros lehet, ha tovább erőltetik.
Fogalmam sincs mi lehet ez az epilokókusz, valaki írja már le konyhanyelven (ha benne is volt a cikkben, akkor azt átugorhattam).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rieper
2015.01.21. 20:54
A nyakának biztos jót tesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fofoka
2015.01.21. 21:32
Szerintem a realitás meg ez:
Ez egy Apple Magic Trackpad reklám. A csaj meg a reklámarcuk. A történetet meg benyaltad..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 024Tomi
2015.01.22. 12:55
Én már csak az okos zoknit várom igazán..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!