iPon Hírek

Országos lámpaoltás - mobillal

Dátum | 2009. 02. 23.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Érdekes új rendszert vezettek be és teszteltek sikerrel Németország több településén energiamegtakarítás címén: a közvilágítást alapértelmezetten lekapcsolják, de ha bárkinek szüksége van rá, akkor a mobiljával bekapcsolhatja a környék fényeit. Ezek aztán negyed órán át világítanak is, majd a rendszer automatikusan lekapcsolja őket.


Elsőre talán kissé különösen hangzik az elképzelés, ám a gyakorlati tapasztalatok bíztatóak: a 900 lelket számláló, csodálatos nevű Morgenröthe-Rautenkranz település például $5.300-nak megfelelő összeget takarított meg így. Nem sokkal később bevezették az új rendszert Döblitzben is, Dörentrupban és Rahdenben is - hogy csak néhányat említsünk.

Az új módszer egyre nagyobb népszerűségnek örvend; a Dial4Light (= tárcsázz a fényért) egy az ilyen szolgáltatást kivitelező cégek közül - Dörentrupban ők konkrétan egy szimpla telefonhívás árát számítják fel a fények felkapcsolásáért. Rahdenben $4,65-nak megfelelő euróból jön ki egy órai világosság.

Jó dolog ez tehát, csak egy veszélyt rejt magában: ha egyesek puszta takarékoskodási vágyból nem kapcsolják fel a fényeket akkor sem, amikor pedig a biztonságuk ezt megkövetelné, főleg, ha egyébként ismerős terepen mozognak. Eddig mindenesetre még nem érkezett hír ezzel az újszerű fényvezérléssel összefüggő balesetekről.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. StevyXIX
2009.02.23. 19:30
Hát itt nem csak balesetekről van szó, közbiztonsággal kapcsolatos veszélyeket is rejt magában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. iker222
2009.02.23. 19:36
de balesetekről... mert még cépista véletlenül belédrohan egy tőrrel a kezében... bocs, nem látott....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Gomi
2009.02.23. 19:51
Nálunk még nappal is olyan a közbiztonság hogy sokszor jobb otthon maradni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. taripocok
2009.02.23. 22:01
szerintem jó ötlet,bár ha tényleg aköz javát szolgálná,akkor ingyen kellene a telefonhívást intézni,mivel igy fizetned kell a világosságért,holott elvileg nem kell érte fizetni.

"Nálunk még nappal is olyan a közbiztonság hogy sokszor jobb otthon maradni...."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. raiden
2009.02.23. 22:07
Ha csóró vagy dögölj meg úgy, hogy véletlenül se legyen gyanúsított. Rabolják ki szerencsétlen öreganyádat, úgy, hogy senki sem láthat még véletlenül se semmit. Persze a minisztereket, akiket még a lakásukban is golyóálló autó fuvarozgat, annak teljesen mindegy mi történik veled, és öreganyáddal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. StevyXIX
2009.02.23. 22:08
Meg azért sokan nem rohangálnak mobillal. (az mellett, hogy sokan igen)
Miért nem infra érzékelőket helyeznek szakaszokban táblával jelezve "itt menj !, világos?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Tibor92
2009.02.23. 22:24
raiden : a mozgásérzékelős ötlet jó csak egy gond van vele ... az egy mókustól is beindul ... a másik ... ezt a dolgot Németországba valósították meg és nem ami elmaradott trágyadombunkon ...

Amúgy sztem, nem rossz ötlet csak nem nekünk való csóró magyaroknak :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. NKing
2009.02.24. 00:19
Nekem van egy jobb ötletem: építsenek a járdába bizonyos időközönként taposó kapcsolókat, és ki lenne írva, hogy ide lépj, és bekapcsol a világítás a következő szakaszon. Még telefon se kéne hozzá. A 15 perces idő maradhatna.


Vagy ami mostanság nagyon felkapott, lehetne az, hogy az egész járda áramtermelő taposólapokból lenne, és azt adná az áramot a lámpáknak - aksinak, ami a napi nagy forgalomban feltöltene, és este lehetne belőle kapcsolgatni vígan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hunmyke
2009.02.24. 00:26
Tibor92, az érzékelőket lehet állítani.

NKing, igen ez jó ötlet, bár nálunk nem egy hamar lesz ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Moker
2009.02.24. 09:15
Inkább olyan kellene, hogy magától érzékelné a mobiltelefonunk bekapcsolt állapotát a környéken és akkor felkapcsolna amerre megyünk (vagyis ahol ember van)!

Ezzel a telefonnal felhívós, bekapcsolgatós módszerrel az is a bajom, hogy szeretem, ha este kinézek a házam ablakán az utcára nem koromsötétet látok (szemben a park elég bizarr mikor nincs közvilágítás).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. StevyXIX
2009.02.24. 13:22
De a mobilos dolog még mindig nem jó, több okból is:
- nem mindenkinek van
- lemerülhet az aksi (hát igen szívás, vagy mindenki pót aksival járna)

Egy olyan jeladó lenne a jó, amit olcsón elő lehet állítani és a mobil hálózatot használva automatikusan kapcsolná a lámpát sötétedés után az embernek, persze ennek ingyenesnek kellene lennie, mert egyébként világítana a közvilágítás mint most is.
Ez vagy valami hasonló megoldás nálunk igen csak távoli még, de biztos sokat lehetne spórolni, bár furcsa lenne éjszaka egy városra nézni, ahol nem minden világítana hanem csak elszórtan épp ahol kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. maci
2009.02.24. 22:30
A közvilágitás nincs ingyen, a mi adónkból fizeti az állam (tehát közvetve azt is mi fizetjük). Szerintem amugy nem rossz ötlet ez, de csak akkor ha tényleg mindenkinek van telefonja amivel kapcsolhatja. Meg azon változtatnák, hogy a hivásért számlázzák a rendes dijat. Mért nem lehet ingyenessé tenni? Vagy az igy megsporolt pénz egy részéböl kifizethetné a hivásdijat a város.

Nking, az az áramtermelő taposóréteg a járdában szerintem tulságosan költséges lenne, nem érné meg beépiteni csak nagyon-nagyon hosszú távon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. StevyXIX
2009.02.25. 10:01
Ez elég nyilvánvaló, hogy fizeti az állam és az is, hogy az adónkból, hisz fő bevételi forrása, senki nem gondolta, hogy este csupán isteni jóindulat és gondoskodás hatására gyúlnak ki a fények
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bszoke88
2009.02.26. 23:25
stevy
ráadásul indukciós /asszem az a felrázom és +y/ típus és akkor még a környezetet is védenénk
/1ébként ugye az akkukat is tölteni kéne vhonnan/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.02.27. 00:24
Persze, de állami szinten költséghatékony lenne, hisz te fizetnéd nem az állam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!