iPon Hírek

Ősi folyómedreket fedeztek fel a Szahara homokjában

Dátum | 2015. 11. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Úgy tűnik, hogy nem kell a Marsig elmenni, hogy titokzatos egykori folyóvölgyeket fedezzünk fel: egy japán műhold radarfelvételein ugyanis egy hatalmas ősi folyórendszer nyomai rajzolódnak kia Szahara nyugati részének homokja alatt. A képeket elemző francia kutatók szerint a szárazföldre több mint 500 kilométerre benyúló medrek a Tamanrasett nevű, egy ideje már feltételezett folyóhoz tartozhattak. Ez utóbbi a teóriák szerint az Atlasz hegységben, illetve a Hoggar felföldön eredhetett, majd a Nyugat-Szaharát keresztülszelve ömlött az óceánba. A szakértők úgy vélik, hogy a medrek azon csapadékosabb időszakokban alakulhattak ki, amelyek az elmúlt 245 ezer évben időről időre átformálták a Szaharát. A kutatók szerint még 5 ezer évvel ezelőtt is komoly vízfolyások siethettek keresztül a napjaikban hihetetlenül száraz sivatagon. Ha a Tamanrasett medrei ma is vízzel lennének teli, a terület a Föld 12. legnagyobb vízgyűjtő területe lenne, állítják a kutatók, akik szerint 5‒10 ezer éve még élénk vegetáció létezhetett a mai homoktenger helyén.
A folyórendszer első nyomaira több mint egy évtizede akadtak rá, amikor egy hatalmas vízalatti völgyet azonosítottak Mauritánia partjaitól nem messze. A 2003-ban feltérképezett kanyon 2,5 kilométer széles, legalább 3 kilométer távolságig nyúlik az óceánba, és helyenként több mint egy kilométer mély. A kanyon fenekéről felhozott üledékmintákból kiderült, hogy abban olyan kavicsok találhatók, amelyek tipikusan folyóvizekben formálódnak, ami megerősítette, hogy a völgyet egy régi, hatalmas folyó vájhatta a kontinentális talpazatba. A mostani kutatásból aztán kiderült, hogy a Szaharáról készült műholdas felvételeken több folyóhordalékot tartalmazó rejtett meder is azonosítható, amelyek egymásba csatlakozva végül mind ebbe a völgybe futnak bele. A folyórendszernek köszönhetően annak idején a medrektől távolabb is virágozhatott az élet, hiszen a vízfelület párolgása rendszeres csapadékforrást is jelentett, mondják a szakértők. A Tamanrasett és a hasonló vízgyűjtők ráadásul több paleohidrológus szerint az emberiség elterjedésében is fontos szerepet kaphattak, mivel a szakértők úgy vélik, hogy ezek az egykori vízi utak jelenhetik a választ arra a kérdésre, hogy hogyan vándoroltak ki őseink Közép-Afrikából.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. benczeb90
2015.11.16. 18:41
Köszönöm a cikket! Imádom az ilyeneket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ChoSimba
2015.11.16. 18:58
Ha lenne egy időgépem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gombabacsi
2015.11.16. 19:51
mindig azon szoktam gondolkodni, hogy miért nem ásunk hosszú csatornákat a tengertől a sivatagokba? elvileg jó hatással lehetne a növényzetre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ChoSimba gomba...
2015.11.16. 20:05
Jó hatással ? A sós víz ?
Gyakorlatilag egy hosszú lepárlót készítenénk akkor.
Másrészt meg ha nincs lejtése, akkor nem folyik bele a víz.
Ha lenne lejtése, akkor meg a vége vagy 200m mélyen lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ThomasStev...
2015.11.16. 20:38
Bevallom nem olvastam a cikket mert elég volt a címe. Mert ilyenkor mindig az jut eszembe vajon hányadik generáció vagyunk ezen a bolygón. Vagyis hányadik vagyunk akik hasonló vagy azonos fejeltségi szinten voltak mint mi. Bocs az off-ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gombabacsi ChoSi...
2015.11.16. 21:33
vízszintes lenne, árok lévén folyna bele a víz. a párolgás által szerintem lenne valami hatása. na ja, hamar sólepárlóvá változna az egész...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ChoSimba Thoma...
2015.11.16. 22:14
Szerintem első generációk.
Ha más is geostat pályára állított volna műholdat, akkor az ma is ott lenne. Ott pár milliárd évig is megmaradnak a dolgok.
Hacsak nem kipusztulás előtt leszedik onnan az összeset.
Másrészt ha ők is voltak vagy 7 milliárdan, akkor óhatatlanul előkerült volna pár megkövült csontváz.
Arról nem is szólva, hogy mennyi antik "Nokia 3310"-et találnák
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.11.17. 03:08
azok a nokiák azóta működnek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ParagonHex
2015.11.17. 09:29
@gombabacsi
Nem vagy egyedül.
Ha egy vírus elpusztítaná az emberiséget, utánunk pár ezer év múlva még egy piramis sem állna. A könyvek elporladnának, a mágneses jelek eltűnnének...

Az meg hogy nem készítettek műanyagot, meg nem népesedtek túl, nem biztos, hogy negatívum egy társadalom fejlettségének szempontjából.

Valakik pár ezer év múlva kb. úgy fogják vakargatni a fejüket a mai, de akkor már nem használt technológiákat nézve, mint mi az Antiküthérai szerkezet, a Lótuszvirág váza, meg a Nazca-vonalak esetében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MZperX75
2015.11.17. 11:09
Sőt hosszú kutatás után vizet és életet is találtak a földön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba MZper...
2015.11.17. 17:25
És a Holdon meg a Marson is megtalálják a szondákat
Hacsak nem pont oda talál esni egy meteorit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!