iPon Hírek

Ősi mikrobák hozhatták létre a legnagyobb aranylelőhelyet

Dátum | 2015. 02. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A legelső életformák némelyike kulcsszerepet játszhatott a Föld leggazdagabb aranylelőhelyének kialakulásában, legalábbis így gondolja egy svájci kutatócsoport. Christoph Heinrich és kollégái szerint a folyamatra a szárazföldi élet megjelenése után, de még az oxigéndús légkör kialakulása előtt kerülhetett sor. Ha a kutatók teóriája igaznak bizonyul, az azt jelentené, hogy ezzel a módszer napjainkban már nem keletkezhet arany, az elmélet ugyanakkor segíthet az eddig rejtve maradt készletek felderítésében. A világ legnagyobb aranylelőhelyéről, a dél-afrikai Witwatersrand-medencéből 1886-os felfedezése óta 40 ezer tonna aranyat bányásztak ki, ami a Földön valaha kitermelt arany durván felét teszi ki. A nemesfémet tartalmazó konglomerátum 3 milliárd éves, az azonban, hogy pontosan hogyan kerülhetett egy kis területre ennyi arany, hosszú ideje geológiai viták tárgyát képezi. Azzal kapcsolatban nagyrészt egyetértenek a szakértők, hogy az arany láva formájában tört fel a Föld mélyéből, és telérjei a Kaapvaal kraton nevű gránithegység eróziójával kerültek felszínre. Rejtély azonban, hogyan kötött ki az arany egy tetemes része a hegységtől több száz kilométerre délnyugatra elhelyezkedő medencében. A kutatók korábban úgy vélték, hogy a nemesfém szemcséit a helyi vízfolyások szállíthatták a régióba, és mivel a sekély medencében a folyók lerakták rakományukat, a medence arannyal lett tele.
Heinrich és társai szerint azonban nem egészen így történt a dolog. A kibányászott arany kémiai összetétele alapján nem egyszerű fizikai áthelyeződésről volt szó. A hegység telérjeiből savas eső mosta ki és oldotta fel az aranyat, és amikor a folyók hátán a nemesfém a medencébe ért, az ottani tavakban élő mikrobiális telepek kiszűrték azt a vízből. Az élőlények ionos formából elemi fémmé redukálták az aranyat, mondja Heinrich. 3 milliárd évvel ezelőtt a légkör még alig tartalmazott oxigént, amelynek tömeges termelődése csak félmilliárd évvel később kezdődött meg az algák és a cianobaktériumok ténykedésének eredményeként. Ezt megelőzően bolygónk atmoszférája az aktív vulkanizmusnak köszönhetően tele volt kéntartalmú gázokkal, amelyek savas esők formájában öntözték a felszínt. A felszínre bukkanó telérek aranya a kénnel összekapcsolódva vízben oldható komplexeket képezett, amelyek szétválasztását a mikrobák végezték el, nagy mennyiségű elemi aranyat hagyva hátra a medence fenekén. Ha egy kicsit is több oxigén lett volna a légkörben, az azonnal elreagált volna a kéntartalmú aranykomplexekkel, így azok sosem érték volna el a medence tavait, mondja Heinrich. A szakértő szerint könnyen lehetséges, hogy a folyamat a világ más részein is aranylelőhelyek kialakulásához vezethetett, ami újfajta megközelítést nyújthat ezen készletek felkutatásához. Heinrich úgy véli, hogy az új aranylelőhelyeket ősi, szénben gazdag, sekély medencékben érdemes keresni. Az új elmélet komoly megfontolást és tesztelést igényel, mondja Jan Kramers, a Johannesburgi Egyetem kutatója. A teória összhangban áll az eddigiek során megfigyeltekkel, így könnyen lehetséges, hogy az arany valóban oldat formájában, nem pedig apró szemcsékként került a helyére. Ennél biztosabbat persze majd csak akkor lehet mondani, ha a Heinrich által leírt útmutatással valóban sikerül új lelőhelyekre akadni.
Aranybánya Johannesburg mellett
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Zotya21
2015.02.04. 12:40
a hátsó kertünkben is lehetne ilyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hcsa
2015.02.04. 13:44
Drágaszág...
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MZperX75
2015.02.04. 15:32
Ja,de még sem látom ,hogy az ottélők ebből a saját területen bányászott,kemény munkával kitermelt aranyból erőforrásból bármennyire is részesültek volna.
Szomorú ez a rabszolgatartó,erőforrást pazarló"modern" gazdasági berendeszkedés,csak annyit tudok mondani forr a vérem az ilyßn hírek hallatán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pdx06
2015.02.04. 16:49
Soha nem értettem mivel tud többet az arany mint a többi fém. Csak pakolgatják az aranyrudakat jobbra, meg balra de értelme semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. MZperX75 pdx06
2015.02.04. 17:40
Rengeteget használnak fel belőle,hiadásiparban,átlag fél gram van egy TV elektrónikában,félvezető gyártás egyik alapanyaga.
Egy olyan erőforrás ami viszonylag ritka a galaxisban,szuper nagy csillagok halálakor jön létre,nem szupernova robbanáskor,hanem hipernovarobbanáskor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. marc23 hcsa
2015.02.05. 08:48
jó a cikk amit linkeltél, én is olvastam már pár ilyet és az az igazság, hogy több, mint valószínű, hogy amit állítanak ezek a cikkek az vagy részben, vagy egészében igazak. már csak azért is, mert ha az arany meglenne, akkor minden gond nélkül küldenék, de itt ködösítenek, húzzák az időt, ami egyértelmű jele, annak, hogy az aranynak már csak hűlt helye van, és a kérdés nem csak az, hogy mindegyiknek v csak részben, hanem, hogy csak a német arannyal van így vagy a többi ország aranyával is?
és ha már egy ország aranyával játszik a fed, akkor a többiével miért ne? és itt még az amcsik aranya sincs biztonságban mivel a fed részben az amcsi állam és részben privát irányítás alatt van... (a privát irányítás alatt azt csinálnak amit akarnak, főleg, ha a privát rész a kormányt is megveszi)
röviden: lesz itt még lufi pukkanás, amikor a németek aranyáról kiderül, hopp eltűnt, akkor abban a pillanatban a többi ország is kérni fogja az aranyát, hogy hol van , amiről már most is sejteni lehet, hogy mások zsebében van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MZperX75 marc2...
2015.02.05. 13:03
Mindenki aranyával játszik,bár a FED azcsak az egyik ilyeen nagy játékos.Az út talán a Bilderberg csapathoz is elvezet,bár FED szinte 1 "Cég".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. marc23 MZper...
2015.02.05. 13:21
addig játszik az arannyal amíg valaki meg nem unja aztán eldurvul a dolog, aztán akkor jönt a háború
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek
2015.02.05. 18:03
Az óceánokban és a folyókban oldott formában mocskosul sok arany van. Sokkal de sokkal több, mint amit valaha kibányásztak.

Szóval itt a feladat a biomérnököknek: aranygyűjtő baktérium (van már próbálkozás transzgenikus e.coli-ra), rákötöd egy folyóra, vagy az óceánt mosod át, és szépen gyűjti az aranyat

Valaki iszonyat meg fog gazdagodni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!