iPon Hírek

Ősi tengervíz rejtőzik a Chesapeake-öböl alatt

Dátum | 2013. 11. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ősi tengervízre akadtak a szakértők a Chesapeake-öböl alatti rétegekben. Az ősi kráter alatti vízkészlet a kréta periódus elején, több mint 100 millió éve eshetett csapdába, és a vizsgálatok alapján kétszer olyan sós, mint az Atlanti-óceán vize napjainkban. A felfedezés segíthet megérteni az óceán keletkezésének történetét, vagyis hogy hogyan vált beltengerből a mai óriási, nyílt óceánná, amikor Pangea szuperkontinense elkezdett szétesni. Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának hidrológusa, Ward Sanford és kollégái egy nemzetközi projekt keretében kezdték el vizsgálni a 35 millió éve, egy majdnem 3 kilométer átmérőjű égitest becsapódása nyomán keletkezett kráter rétegeit. A kutatócsoport különböző mélységekből vett furatmintákat az óceáni fenékből.

A szakértők 1800 méteres mélységig fúrtak le, és úgy találták, hogy a rétegben található víz sótartalma egyre magasabb lett, ahogy egyre mélyebbre értek. A furatmintákból kivont víz vegyi összetétele alapján 100−145 millió éve lehet kisebb-nagyobb mértékben elzáródva az egyéb vizektől, ezzel a legidősebb megőrződött vízkészletnek számít. A kréta időszak elején az Atlanti-óceán északi része még csak egy kisebb, szárazföldekkel körülvett beltenger volt. Mivel más nagyobb vízkészlettel nem volt jelentős összeköttetése, a szubtrópusi éghajlatban gyorsan párolgó víznek fokozatosan nőtt a sótartalma. A kontinensek szétvándorlásával ennek az ősi tónak a vize felszín alatti vizek formájában részben megőrződött, a becsapódás pedig véglegesen „megoldotta” ezen készletek konzerválását. A kráter keletkezésekor a vízzáró rétegek korábbi rendje felborult, és az ősi tengervíz még mélyebbre került. Virginia lakói régóta tisztában vannak vele, hogy az öböl környékén a mélyről származó talajvizek több helyen is jóval sósabbak az óceán vizénél, mindeddig azonban senki sem tudta, hogy mi lehet ennek az oka. Most azonban kiderült, hogy ezeken a helyeken a több mint 100 millió éves tengervíz keveredik az édesvíz-készletekkel.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Supra
2013.11.15. 07:26
Érdekes a cikk, csak kicsit zavarosra sikerült: nem volt világos, hogy mikor mi és kitől záródott el :-) De már értem. Asszem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!