iPon Hírek

Ősi vízmederben halad a Curiosity

Dátum | 2012. 09. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Curiosity tevékenységét felügyelő kutatócsoport bejelentette, hogy a marsjáró által készített fotókon egy jelentős felszíni vízfolyás ősi nyomai látszanak. Bár már eddig is számos jel mutatott arra, hogy a vörös bolygón egykor nagy tömegű víz lehetett jelen, ilyen közelről még sosem volt lehetőség megvizsgálni ennek bizonyítékait.

A Curiosity jelenleg egy valamikori mederben halad, így alaposan szemügyre veheti a felszínt borító üledékréteget, amely rendkívüli hasonlóságot mutat a Földön található kiszáradt vízfolyások fenekét borító réteggel. Döntően apró, kerekre koptatott kavicsok és nagyobb kövek alkotják, amelyek az idők során lassan egy tömbbé, úgynevezett kavicskővé álltak össze, de formájuk egyértelműen arra utal, hogy ezt megelőzően hosszú utat tettek meg az áramlatok hátán. Egy másik elképzelhető magyarázat az lehetett volna, hogy a szél görgette a köveket nagy távolságokból a helyszínre, de ehhez túlságosak is méretesnek tűnnek. Nagyságukat véve alapul maga a vízfolyás sem lehetett elhanyagolható erejű, mondta el William Dietrich kutató. A víz nagyjából 3‒4 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatott, mélységét pedig valahol bokáig és csípőig érő között kell elképzelnünk.A landolási helyszínül kiválasztott Gale-kráter egyébiránt már távolról is mutatta, hogy egykor jelentős mennyiségű víz folyhatott keresztül rajta, mivel egy méretes csatorna töri meg magát a kráterperemet is, azon belül pedig egyértelműen kirajzolódik az úgynevezett alluviális legyező, vagyis a sík területre érő folyók jellegzetes, kúp alakú hordaléknyoma. Az ősi meder méretei arra utalnak, hogy vagy állandó, vagy nagy rendszerességgel felbukkanó időszakos folyó haladhatott át a területen.

Mivel a konglomerátumban rögzült kövek a kráteren kívülről érkeztek, vizsgálatuk révén a szélesebb régió geológiájáról is információkat szerezhet a Curiosity. John Grotzinger, a kutatócsoport egyik tagja azt is elmondta, hogy az üledékréteg maga valószínűleg nem sok információt rejt arról, hogy esetleg élt-e valami a vízben. Sokkal jobb eredményeket remélnek ilyen szempontból a kráter legnagyobb felszíni képződménye, a Sharp-hegy anyagának vizsgálatából. A víz egyre egyértelműbb nyomai mindenesetre megerősítik, hogy egy egykor potenciálisan élhető régióban sikerült landolni a marsjáróval, így minden ok megvan a bizakodásra. 

A Gale-kráter és a Curiosity leszállási zónája (sárga)

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Talent15
2012.09.29. 15:08
Annak idején így járhatott a Mars... nagy kődarabból pedig elég sok repked a Mars és a Jupiter között.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. I.Jozsef83
2012.09.29. 15:54
Ezt az elképzelést , ami az animációs videón van ( jó )- kellett volna , vagy kellene egy minden országra kiterjedő , azaz egy nemzetközi projektet elindítani - hogy ezt ki hogyan képzeli el, hogyan történhetett meg ? Készítsék el saját elgondolásukat. Országonként csak egy-egy pályázattal, és egy mondjuk egy 9 vagy amennyi fős szakértői nemzetközi zsűri értékelné / rangsorolná a beadott pályázatokat . A Fődíj , hogy valami érdekeltté tegye is egész ügyet : mondjuk 3 szuperszámítógép az első három helyezettnek . A munkákat online meglehetne nézni és kiadni egy közönségdíjat is ! Szavazás online IP cím alapján.

Jó cikk - érdekes dolgok jöhetnek itt még napvilágra , csak NE sumákoljanak el sok mindent ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Skorbut
2012.09.29. 21:33
Ocsabi - nem lepne meg; ráadásul egyértelmű, hogy a Mars tele van a vörösiszap-katasztrófa nyomaival is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tomchee
2012.09.30. 02:55
ocsabi: ... és vitték magukkal a folyót is öcsém!!!

Imádom ezeket az cikkeket Bár sokkal jobban örültem volna ha az Europa-ra vagy az Enceladus-ra küldenek szondát a Mars helyett, ott legalább biztos h van víz, és nagyobb az esély bármit is találni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. VAjZY
2012.10.01. 03:26
tomchee Tervezik, de egyrészt az sokkal nagyobb vállalkotás, másrészt az ilyen dolgok soha nem egyik pillanatról a másikra megy. És hogy kicsit konkretizáljam is - az általan említett holdakat jég borítja, de nem a Földiéhez hasonló, hanem sokkal vastagabb! Azt át kell fúrni, ami a mai technikával a Földön se igen menne, nem hogy 600 millió kilométerre innen. Szóval erre még várni kell. Unokáink talán megérik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. VAjZY
2012.10.01. 03:27
Írni meg nem tudok már...
vállalkozás* , mennek*
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ltg.ltg001
2012.10.01. 08:37
"A Phoenix űrszonda lábain lévő feltételezett vízcseppek alakjának változása a küldetés 8. a 31. és a 44. napján"

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1c/Mars-water-droplets-phoenix-2008-bg.gif
(egész kép fekete-fehér és bezöldítetek 2 víz cseppet )

"Csúcsformában kezdett a legújabb Mars-szonda, hatalmas mennyiségű vízjégre utaló jeleket mutatva ki a vörös bolygó déli sarkvidékének talajában."

mért szálltak le sivatagban....

videóban van sok érdekesség és baromság is mindenki maga döntse el
(lényegtől kezdődik)
http://youtu.be/GENQ8xx9rQg?t=2m33s
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. I.Jozsef83
2012.10.01. 18:17
ltg.ltg001

Hatalmas köszi tőlem a linkért !!!!

Skacok ez nem semmi ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sallaii
2012.10.02. 16:07
Végül kiderül, hogy egy (űr)hajót kellet volna a Marsra küldeni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!