iPon Hírek

Ősnyomtatványok és középkori kéziratok a világhálón

Dátum | 2012. 04. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Oxfordi Egyetem és a Vatikán bejelentette, hogy egy közös projekt keretében másfél millió oldalnyi ritka írásos emléket digitalizálnak, és tesznek online elérhetővé a következő négy év során. A kiválasztott források többsége a 16. század előtti időkből származik. A vállalkozás megvalósulását a Polonsky Alapítvány 3 millió fontos adománya teszi lehetővé. Az szervezet több hasonló digitalizációs projekthez nyújtott támogatást a közelmúltban, többek között Einstein és Newton írásainak a világhálón való közzétételében is.

A kiválasztott szövegek az oxfordi Bodleian Könyvtár és a Vatikáni Könyvtár anyagából kerülnek ki, melyeket a világ legrégebbi könyvtárai között tartanak számon. A Bodleian Könyvtár jelen formájában 1602 óta létezik, de gyűjteményének jelentős része egyidős Oxford alapításával (12. század). A Vatikáni Könyvtárat formálisan 1475-ben alapították, valójában azonban ennél sokkal régebb óta létezik. A digitalizálandó szövegek között szerepelnek a 15. század második felében készült ősnyomtatványok, görög nyelvű kéziratok, köztük egyházi szövegek, valamint Homérosz, Szophoklész, Platón és Hippokratész művei, illetve középkori héber kéziratok.

A Polonsky Alapítvány célja a vállalkozással, hogy a minél több érdeklődő számára hozzáférhetővé tegye a két könyvtár páratlan anyagát. Az alapítvány egy korábbi adományából már digitalizálták a Bodleian Könyvtár Kairói Geniza Gyűjteményét, amely 280 ezer héber kézirattöredéket tartalmaz, és már szabadon hozzáférhető az Oxfordi Egyetem honlapján.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. DogTheDog
2012.04.16. 15:27
Kivancsi leszek,hany olyan iras lesz kozolve,ami anno az alkotoik eletebe kerult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2012.04.16. 18:11
@DogTheDog: Gondolom az Index könyvtár köteteit nem teszik közzé. Túl sokban különböznének az abban lévő történelem anyagok, a mai 'kikövetkeztetéssel' készültektől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!