iPon Hírek

Őssejtekkel a sztrók ellen

Dátum | 2014. 08. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Biztatóan alakulnak az első őssejtes sztrókterápia klinikai tesztjei: a szakértők öt páciens csontvelőjéből emeltek ki őssejteket, majd ezeket bejuttatták az erek károsodása miatt sérült agyi területre. Az első emberi teszteket az Imperial College London kutatói végezték el, és az eddigi eredmények alapján a kezelésnek nincsenek mellékhatásai, a sztrók miatt részlegesen lebénult betegek ráadásul jelentős javulást mutattak a terápia hatására.
A klinikai teszten résztvevő betegek agya a kezelés előtt
Az eljárás során úgynevezett CD34+ őssejteket vontak ki a csontvelőből, amelyek normális esetben a vérsejtek és a vérereket bélelő sejtek forrásai. Korábbi kutatások igazolták, hogy az őssejtek agyba juttatása jelentősen javítja a sztrókon átesett állatok gyógyulásának mértékét. Érdekes módon nem maguk a beültetett őssejtek válnak agyi sejtekké, hanem egy olyan kémiai anyagot bocsátanak ki magukból, amely új idegsejtek és véredények kifejlődését indítja be a vérellátás zavara miatt elhalt területeken. A klinikai teszt másik érdekessége, hogy már hét nappal a sztrókot követően megkezdték a terápiát. A legtöbb őssejtes kezelésnél erre legalább hat hónap elteltével került sor, a szakértők azonban úgy vélik, hogy minél korábban elkezdik a kezelést, annál jobbak az esélyek a gyógyulásra. A csontvelőből kivett mintákból a kutatók kiválogatták a CD34+ őssejteket, majd ezeket az agyat ellátó artériák egyikébe injektálták. Bár a tesztek elsődleges célja csak annak kiderítése volt, hogy a metódus biztonságosan használható-e emberi páciensek esetén is, a kezelt betegek mindegyike jelentős javuláson ment keresztül a terápiát követő hat hónapban. Az ötből négy beteg a sztrók legsúlyosabb válfaját szenvedte el, és az ilyen páciensek közül normális ellátás mellett mindössze 4 százalék jön helyre annyira, hogy hat hónappal az agyi érkatasztrófa után teljesen egyedül képes legyen ellátni magát. Az őssejtes kezelésen átesett páciensek közül hárman is elérték ezt a gyógyultsági szintet.
A klinikai tesztek igazolták, hogy a kezelés biztonságosnak tűnik és korai alkalmazás esetén kedvezően befolyásolhatja a gyógyulási folyamatot, mondja Soma Banerjee, a kutatás vezetője. A szakértő azonban hozzátette, hogy a terápia tényleges hatásosságáról ilyen kevés adat alapján korai lenne nyilatkozni. Mielőtt nagyobb számú páciensen is kipróbálják a módszert, még ki kell dolgozni a megfelelő dózisokat, illetve a legkedvezőbb időzítést is. Csak Nagy-Britanniában évente több mint 150 ezer ember kap sztrókot. A túlélők mentális és fizikai problémákkal egyaránt küzdhetnek, és sokan közülük életük végéig ápolásra szorulnak. Az őssejt-terápia tehát izgalmas, új lehetőségnek tűnik a kórkép kezelésére, azt ugyanakkor még nem tudni, hogy ténylegesen mennyire lesz használható. Korai, de nagyon érdekes eredményekről van szó, mondja Nagy Habib, a kutatás egyik résztvevője. A szakértő szerint a hosszabb távú cél az lenne, hogy az őssejtek által kibocsátott anyag mibenlétét felderítsék, és ennek alapján létrehozzanak egy hasonló hatású anyagot. Ezt a gyógyszert aztán a sztrók diagnózisa után rögtön, már a sürgősségi osztályon be lehetne adni a páciensnek, minimalizálva ezzel a vérellátási zavar következtében kialakuló károkat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. ehintya
2015.01.17. 18:42
Sziasztok!
Hintya Eni vagyok, 2013-ban nekem is volt egy súlyos stroke-om, a jobb oldalam lebénult. Kerekesszékben kezdtem a felépülést, szinte teljesen sikerült meggyógyulni 2 év leforgása alatt. A blogomon (Egy stroke-os naplója) olvashatjátok a felépülés mikéntjét. Ma már inkább hasznos, informatív írások vannak rajta, amik más stroke-osoknak segítenek.

A gyógyulási folyamat közben ismerkedtem meg Sarkadi Gabriellával, és a Strokeinfó Alapítvánnyal, azonnal elkezdtünk együtt dolgozni, hiszen mindketten átéltük a stroke-ot, de felépültünk. Most azon dolgozunk, hogy egy helyre toborozzuk a stroke-hoz bárhogyan kapcsolódó embereket, és hasznos információkat osszunk meg velük, segítsünk nekik gyógyulni ebből az összetett betegségből.

Linkek:

Az én blogom: http://strokeomvolt.blog.hu
Strokeinfó Alapítvány: http://strokeinfo.hu
Közösségünk: https://www.facebook.com/groups/strokecsoport/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!