iPon Hírek

Összefog a GlobalFoundries és az ARM

Dátum | 2010. 02. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG


Néhány hete már olvashattunk róla, hogy az ARM és az AMD kiszervezett gyáraiból álló GlobalFoundries a nem is oly távoli jövőben együttműködést kezdeményeznek annak érdekében, hogy a piacot innovatív, hatékony energiafelhasználás mellett üzemelő, ám mégis nagy teljesítményre képes egységekkel láthassák el. Az együttműködés első gyümölcse egy SoC platform, amely a legfrissebb gyártástechnológiákat ötvözi az ARM Cortex A9-es processzormagjaival, így kínálva hatékony megoldást a különböző vállalatok számára, hogy azok ütőképes okostelefonokat, hordozható multimédiás eszközöket, ARM alapú netbookokat vagy egyéb konfigurációkat gyárthassanak a lehető legfrissebb technológiák felhasználásával.

Cortex A9: a platform lelke.Az új SoC platform kétféle gyártástechnológiára alapoz: az egyik a 28 nm-es szuper alacsony fogyasztású technológia (SLP), míg a másik szintén 28 nm-es, ám már nagyteljesítményű chipek előállításra alkalmas eljárás (HP). A Cortex A9-es processzormag és 28 nm-es ún. Gate-First HKMG gyártástechnológia köré épülő SoC platform szabvány segítségével nagyobb teljesítményű, alacsonyabb fogyasztású termékek készíthetőek, mint a jelenlegi gyártástechnológiák használatával. Az új eljárás a 40/45 nm-es csíkszélességgel dolgozó technológiáknál 30%-kal alacsonyabb fogyasztást és 100%-kal hosszabb készenléti állapotot kínál, ami nem elhanyagolható előny. A technológia segítségével ugyanakkora fogyasztás mellett az új chipek 40%-kal magasabb számítási teljesítményt kínálnak, így az alkalmazások futása zökkenőmentesebbé válik, sőt, több program futtatásakor is rugalmasabb maradhat a rendszer. Az alacsonyabb rendszer fogyasztás hosszabb beszédidőt eredményez az okostelefonok esetében, de a multimédia fájlokból is többet játszhatunk majd le egyetlen akkumulátortöltéssel, mint korábban.

A chipek megnövelt teljesítménye játékok vagy egyéb teljesítmény igényes alkalmazás futtatásakor jöhet majd jól. Az új platform megalkotásával a páros szerint az egyes készülékek fejlesztéséhez és legyártásához szükséges idő lerövidül, ami szintén nem elhanyagolható szempont.

Az ARM a Global Foundries mellett az IBM Joint Development Alliance egyéb tagjaival is együttműködésbe lépett annak érdekében, hogy a Cortex A9-es processzormagokat a lehető leghatékonyabban tudja optimalizálni HKMG gyártástechnológiához. A tervek szerint az ARM a Mobile World Congress alkalmával mutatja be az első 28 nm-es HKMG gyártástechnológiával készített szilícium ostyát, ezzel egy időben a technológia előnyeiről is előadást fognak tartani a vállalat illetékesei.

Az új gyártástechnológiára épülő mobil SoC platform gyártása még az idei év második felében megkezdődhet a GlobalFoundries drezdai Fab 1-es üzemében.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. rini
2010.02.15. 19:19
Nagyon helyes. Húzzanak bele, hogy minél jobb alternatívát tudjanak kiállítani az x86 ellen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. _DiEGO_
2010.02.15. 20:18
+ pont
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mihaly.her...
2010.02.15. 21:01
Csak így tovább
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zseko
2010.02.16. 00:43
Az új platform megalkotásával a páros szerint az egyes készülékek fejlesztéséhez és legyártásához szükséges idő lerövidül, ami szintén nem elhanyagolható szempont.

Még gyorsabban, még több szemét. Már bocs. És ezzel valószínűleg a használati idejük is lecsökken(het), mert mire megveszem, addigra már a második-harmadik generációt adják ki ami persze többet tud, így fél év múlva megint cserélem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!