iPon Hírek

Összefoglaló a Windows 10 rendezvényről – II. rész

Dátum | 2015. 01. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Univerzális alkalmazások, amik asztali PC-n és mobilon is elérhetőe Első körben az Office mobil, táblákra és okostelefonokra szánt kiadása tűnt fel. Itt kiderült, hogy a Word, az Excel és a PowerPoint is elérhető lesz kisebb táblákra, illetve okostelefonokra, méghozzá alapértelmezetten.
A tartalmak formázásához elérhető lesz az Office szalag, a végeredmény pedig sokkal jobbnak tűnik, mint a jelenlegi Windows Phone-os verzió. Lencsevégre került a PowerPoint is. A diavetítés a jelenlévők szerint zökkenőmentes, gyors volt, a diák közötti átmenetek pedig gördülékenyek voltak.
Az univerzális, minden platformon elérhető Office app letisztult felhasználói kezelőfelületet kapott, sőt, még egy komplett Word motort is beleépítettek, így levélírás közben fejlett szövegformázási lehetőségek is rendelkezésre állnak. Hasonló funkció az Outlook jelenlegi asztali változatában is elérhető, ám ezt a felhasználók rendszerint ki szokták kapcsolni, ugyanis sem a formázás, sem a teljesítmény nem tökéletes. Reméljük, ezeken a frontokon is változást hoz az új app. Az viszont biztos, hogy a levelek jobbra húzott ujjal zászlózhatóak, balra húzott ujjal pedig törölhetőek.
A PC-s Outlook hasonlóan néz ki, de extraként már személyre szabható háttérképet is beállíthatunk benne.
A naptár elegáns lett, új stílusú felhasználói kezelőfelületet kapott, ahogy az várható volt.
Megújul a képnézegető (Photo) app is, ami PC-n és mobileszközön hasonlóan néz ki, és hasonlóan is működik. Az appon keresztül az összes eszközön tárolt fotók elérhetőek, de még a OneDrive appot is beleépítették, így a képeket akár a felhőbe is fellőhetjük. A képek szinkronizálásakor a duplázást, a sorozatfelvételeket és az egyéb általános problémákat is kezeli a rendszer, így végül letisztult, könnyen áttekinthető fotógyűjteményt tár a felhasználó elé. Az app extraként még automatikus képjavításra is képes: eltávolítja például a vörösszem-effektust, a sötét fotókat pedig szükség esetén világosítja.
Az app automatikusan képes fotóalbumok készítésére is, amelyeket borítóképpel is ellát, valamint formáz is. Az albumokat nem csak megtekinthetjük, de kényelmesen megoszthatjuk, mint egy felhő alapú fotóalbumot. Érkezik egy új People app is, ami ugyancsak univerzális lesz, de ez még a bemutató idejére nem készült el, így csak videóban mutatták be. Fontosabb, hogy a Music app is megújul, ami extraként szintén kap OneDrive integrációt, így zenéink a felhőben is elhelyezhetőek lesznek.
Végül, de nem utolsó sorban kapunk egy térkép (Map) alkalmazást is, ami extraként Cortana integrációval is rendelkezik.
Cortana segítségével egyebek mellett arra is választ kaphatunk, hol parkoltuk le az autónkat – ez sokak számára lehet nagy segítség. Itt az Internet Explorer Windows 10-es utódja, a Spartan
Már egy ideje nem titok, hogy a Microsoft a konkurens webböngészőkkel szembeni jobb versenyképesség elérése érdekében egy teljesen új, minimalista dizájnnal rendelkező webböngészőt fejleszt, ami a Spartan nevet viseli. Az új szoftver egy teljesen új renderelő motorra támaszkodik, felhasználói kezelőfelület tekintetében pedig tökéletesen beleillik a Windows 10 modern arculatába.
A Spartan három nagyon fontos újítással érkezik. Az első a jegyzetkészítő-mód, amelynek lényege, hogy a különböző weboldalak egyes részeihez megjegyzéseket fűzhetünk, vagy rajzok és ábrák is készíthetőek, ha éppen arra van szükség. A funkció nem csak mobileszközökön lesz elérhető, azaz nem csak ujjal és tollal használhatjuk majd, hanem egérrel és billentyűzettel is.
A kommentárral, rajzokkal és egyéb tartalmakkal ellátott lapot könnyedén megoszthatjuk – itt akár a teljes weboldalról, vagy akár egy részletéről is lehet szó. A kész mű menthető, sőt, akár OneNote-ba is importálható – akár részletekben is.
Nagyon fontos a következő újítás is, ez pedig nem más, mint az olvasó mód, ami az adott weboldalt könyvszerű lappá formálja át, így a tartalom kényelmesen, sallangmentesen fogyasztható. A repertoárban olvasólista is helyet kapott, ami ráadásul PC, okostelefon és tábla között egyaránt szinkronizálható, sőt, offline módja is van, így a kiválasztott weblapok internetkapcsolat nélkül is megtekinthetőek.
A harmadik fontos szolgáltatás a Cortana integráció. A digitális személyi asszisztens a keresésekre releváns találatokat ad, és nagyban segíti a felhasználó dolgát: ha például egy étterem weblapjára keveredünk, jobb oldalon összefoglalja a legfontosabb információkat, beleértve a nyitva tartást, a menüt, és az oda vezető útvonalat is. Ha az étlapon ismeretlen szó szerepel, egyetlen jobb egérkattintással lefordíthatjuk.
Bővítményekről sajnos nem esett szó, de az Insider Programon belül kipróbálható lesz a Spartan is – érkezésére nagyjából 3-5 hónapot kell várni. Óriási újítások Xbox fronton
Phil Spencer, az Xbox és a játékos részleg feje egy nagyon érdekes előadást tartott, amelyből kiderült, a Windows 10 alatti játék még közösségibb, még interaktívabb lesz, mint valaha. Windows 10-re érkezik egy Xbox app. Találunk itt barát-listát, üzenetközpontot, illetve aktivitásfolyamot is – csak úgy, mint az Xbox One-on. Az appon keresztül chatelhetünk Xbox Live-s barátainkkal, de Game DVR videóinkhoz és eredményeinkhez is hozzáférünk.
A játékfelvételeket kommentálhatjuk, lájkolhatjuk és meg is oszthatjuk őket az egész világgal. A videó felvételhez kapcsolódó menüt a Windows+G billentyűkombinációval lehet majd elérni. Lesznek itt beállításhoz, felvételhez, képekhez és 30 másodperces videók készítéséhez szükséges gombok is. A játékoknak e szolgáltatásokat még csak támogatniuk sem kell, ugyanis a menü overlay alapon jelenik meg.
A 3DMark Farandole teszt DX11 módban belassult, DX12 alatt hasított
Természetesen a DirectX 12-ről is szó esett, amelynek köszönhetően a fejlesztők még precízebben férhetnek hozzá a CPU-hoz és a GPU-hoz. Az újítás jóvoltából akár 50%-kal emelkedhet a játékok alatti rendszerteljesítmény, a fogyasztás pedig akár meg is feleződhet, ami mobileszközök frontján nagyon jó hír. Kiderült még, hogy a DirectX 12-t alkalmazó motorokat fejlesztő stúdiók táborát immár a Unity is erősíti.
Ezután megláthattuk, milyen az, ha a Windows 10-re és Xbox One-ra egyaránt érkező Fable Legends-ben az egyik játékos PC-ről, a másik pedig Xbox One-ról játszik, természetesen egymás ellen. Ez egy új lehetőség: ha az adott játék rendelkezik keresztplatform-támogatással, akkor a különböző platformokról egymás ellen is játszhatunk vele. A Microsoft nem titkolt célja az, hogy az Xbox Live egy nagy, játékosoknak szánt, teljes értékű közösségi hálózattá nőhesse ki magát. Az irány mindenképpen jó.
Persze emellett más is volt még a tarsolyban: kiderült, milyen az, ha az Xbox One-on futó játékot táblára streamelnek, és onnan játszanak vele, természetesen Xbox One kontroller használatával. A funkció egyszerűen beállítható: csak kapcsolatot kell kiépíteni a tábla (jelen esetben egy Surface Pro 3 modell) és az Xbox One között, majd azonnal indulhat a játék. A beállítást csak egyszer kell elvégezni.
Ezzel a módszerrel akár ágyból, konyhából vagy a lakás egyéb pontjairól is játszhatunk kedvenc játékainkkal, nem muszáj lekuporodni az Xbox One elé. Extraként még az Xbox felhasználói kezelőfelületet is előcsalogathatjuk és a játék végeztével távolról is kikapcsolhatjuk a játékkonzolt. A játék-streamelő szolgáltatás a jelek szerint egyelőre csak helyi hálózaton működik. Az Xbox One ezzel együtt a Windows 10-et is megkapja, ami sok lehetőség előtt nyit utat. További bejelentésekre a GDC alkalmával számíthatunk, de hogy mi jót tartogat még a Microsoft, az egyelőre rejtély.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Supra
2015.01.22. 13:09
Ezek az újdonságok? Ezek sima alkalmazások a (DX 12-et leszámítva), amit bele lehetne tenni bármely előző oprendszerbe - és amit az emberek 99%-a nem fog használni.

Megint alárendeli az egész oprendszert az androiddal, az ios-el és a playstation-el való harcnak - pedig ebbe már többször is belebukott.

Miért nem lehet azt eladni az embereknek, amit azok megvenni szeretnének?!?!


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Kerty Supra
2015.01.22. 13:38
Nekem tetszik szóval.... haha
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Meteorhead
2015.01.22. 13:41
Nem teljesen értem, hogy mit értesz az alatt, "amit azok megvennének"?

Lehet, hogy mi értettük teljesen másképp a dolgokat, de számomra ezek mind-mind hasznos újítások, és lehet hogy úgy tűnik, hogy ezek csak programok, de például a Spartan renderelője 100%, hogy kizárólag DX12-re épül, amit nem lehetne más OS-en előrántani.

Ami viszont számomra sokkal fontosabb, az egy jobb Office a telefonon, és a koherensebb programok úgy általában. Valószínűleg erre mondod, hogy "ezek sima alkalmazások", viszont ahhoz hogy ezt meg lehessen húzni, ahhoz iszonyatos méretű kód refaktorizálásra volt szükség minden egyes programjukban. Amit itt a Microsoft csinált, az az hogy egyszer végre nekiálltak, és MVVM pattern használatával szétszedték az összes beépített programnak a GUI és a logika részét (amit korábban az Office kapcsán mutattak is, hogy az Android verzió kódja 95%-ban megegyezik, és csak a GUI részt kellett platformonként megírni).

Lehet, hogy ez smafunak tűnik, de ez tesz lehetővé olyan ütemű fejlődést, amivel mondjuk egy Ubuntu okostelefon sosem fog tudni konkurálni. Ahogy a MS a legutóbbi preview buildben kiadott hardveres H265 dekódolást és MKV supportot, azt azzal a refaktorizálással amit most csináltak, azonnal tudják propagálni a fénykép nézegetőbe (ha a te okostelefonod teszem azt már abba kódolná a videóit), a Spartanba, a Media Payerbe... Ha ügyesen játszák ki a lapjaikat, nagyon agilis platformot tudnak csinálni a Windows 10-ből, ami így már a telefontól kezdve a notebookon és konzolon keresztül a szerver gépekig mindenütt jelen lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Cooley
2015.01.22. 14:04
Már nagyon várom, főleg mobilra! És remélem tényleg be is tartják, hogy ezúttal végre a zászlóshajó kapja meg elsőként, területtől függetlenül!

Viszont egy dolgon megakadt a szemem: "Az újítás jóvoltából akár 50%-kal emelkedhet a játékok alatti rendszerteljesítmény" Oké, hogy az csak egy szintetikus feature teszt, de több, mint 3x annyi rajzolási paranccsal több, mint 2x annyi fps. Ezt én akárhogy is számolom, ~500%-os növekedés, nem 50.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. BruzsaPeti
2015.01.22. 14:10
Szerintem is remek újítások ezek!
Nagyon izgalmas, hogy mit hoz majd ki az új rendszer az Xbox-ból. Attól izgalomba tudnék jönni, ha a konzolt ezáltal teljes értékű PC-ként lehetne használni, egérrel és billentyűzettel. Elképesztő lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Meteorhead
2015.01.22. 18:21
Csak azért mert 3X annyi rajzolási parancsot keresztül lehet verni a driveren, még nem jelenti azt, hogy a GPU el is tudja végezni azokat. Csak kevesebb lesz a GPU-n az üresjárat, ami a CPU-n bénázás következménye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim
2015.01.22. 18:51
A GUI meg közben annyira 2 bitessé válik, hogy lassan a 3.1-es korszakot idézi, csak nagyobb felbontásban ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ThompsoN Asagr...
2015.01.22. 22:58
Nehogy már dolgozzon szegény gép, mire kiszámol egy Aero-t...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Norrbi Bruzs...
2015.01.23. 02:04
A konzoloknak megvan az a sajátossága (amiért az emberek választják) hogy hanyattdőlve, ülve, hasonfekve, mindenféle pozícióban a joystickot kézben tartva játszanak. Ezt sehogyan sem fogja überelni a billentyűzet és egér kombinációja sohasem.

Másrészt pedig ha összezárnák mondjuk az FPS játékokban a joystick katonát az egér katonával mondanom sem kellene mennyire elrontaná a konzol értékét.

Böngészni pedig nem csak hogy a csatlakoztatott billentyűzettel és egérrel is lehet, de mondjuk Playstationön már mobilról is lehet pötyögni a ps-re.

Szóval nem igazán értem miért volna jó a konzol használata egérrel és billentyűzettel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. asdsa
2015.01.23. 03:09
A PC-s dolgok annyira nem nyűgöztek le - szép, szép, de a nagyját úgysem fogom használni, a WP-s rendszer viszont nem rossz.
Az ingyenes upgrade viszont egy becsülendő dolog, ezzel együtt (és a többi hasonló programjával) tényleg egy komoly pont ez az MS életében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. madcaptain Asagr...
2015.01.23. 09:15
Az emberek 1 bitesek, ergo ha 2bites lesz az mar jo irany. Lassan utolerik az 1 bites almas Ui-t meg az 1 egergombot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. madcaptain Norrb...
2015.01.23. 09:16
Ez mind szep es jo , epp ma vettem vadiuj 8 dollaros (cashback utan) Xbox360 gamepadot ami megy PC-vel is konzollal is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Norrbi madca...
2015.01.24. 03:33
nemértem ezzel mire akartál kilyukadni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ThompsoN Norrb...
2015.01.24. 15:30
Próbálj meg egy összetettebb stratégiai játékot egér és billentyűzet nélkül irányítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. grrrgo Asagr...
2015.01.26. 15:00
Ez nem igaz! A Win3.1 szerintem ismerte a 256 színt! A win 10 csak a fehéret és a világoskéket ismeri! (iOS7 hasonmás?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!