iPon Hírek

Összekapcsolták két majom idegrendszerét

Dátum | 2014. 02. 22.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Sikeresen teremtettek kapcsolatot egy rézuszmajom agya és egy másik majom gerincoszlopa közt a Harvard kutatói. A szakértők elektromos jelekké alakították az irányítónak nevezett állat agyi aktivitását, majd az impulzusokat az altatásban levő másik állat gerincébe vezették, amely a stimulusokra válaszul mozgatni kezdte végtagjait. Az eredmények igazolják, hogy az agy és a végtagok közti összeköttetési problémák számítógépes rendszerek révén áthidalhatók, és a felhasználó mozgásra való szándéka a technika révén tényleges izommozgást válthat ki, magyarázza Bernard Conway, a skóciai Strathclyde Egyetem biomérnöke. A projekt óriási előrelépést jelenthet a bénult, illetve művégtagokkal rendelkező betegek kezelésében. A szakértők első lépésben egy chipet ültettek be az irányító majom agyába, amely 100 neuron aktivitását monitorozta. Ezt követően rögzítették, hogy a majom különböző mozdulataihoz milyen agyi működés párosul. Az „avatár”, vagyis az altatásban lévő állat gerince mentén 36 elektródát helyeztek el, majd kipróbálták, hogy ezek aktiválása hogyan vált ki különböző mozdulatokat a majomból.
Végül a két majmot egymáshoz kapcsolták, vagyis az irányító agyának aktuális működési mintázatát elektromos impulzusok formájában az avatár elektródáiba vezették. Az avatár kezébe egy joystickot helyeztek, amelyet az irányító szándékai vezéreltek. A kapcsolódás a tesztek 98 százalékában sikeresnek bizonyult, vagyis az avatár keze valóban úgy mozgatta a joystickot, ahogy az irányító akarta. „Fő célunk a központi idegrendszer sérüléseinek áthidalása lenne” – mondja Ziv Williams, a kutatás résztvevője, aki szerint egy napon egy kellően kifinomult rendszerrel a gerincsérült betegek közel teljes mozgástartománya helyreállítható lehet. Amíg ez az idő eljön, számos probléma vár megoldásra. Bár az eredmények kétségkívül lenyűgözőek, a rendszer jelenlegi állapotában még meglehetősen egyszerű, így precíz mozgáskontrollra nem alkalmas. A bénult betegeken való alkalmazáskor pedig további kihívásokat kell majd legyőzni, mivel a használatlanságból adódóan az ilyen páciensek izmai sokkal nehézkesebben működnek, mint az egészséges embereké.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. Wu
2014.02.22. 09:03
Hű de érdekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Asagrim
2014.02.22. 10:18
Ha évekig - ne adj' isten születés óta - járásképtelen emberek lábra állítása a cél, akkor ez csak egy lépés a sok közül. Ha ez megvan, akkor már "csak":
- helyre kell állítani a bénult végtagok izomtömegét
- fel kell készíteni az ízületeket a szokatlanul nagy terhelésre
- az ínszalagokat nyújtani kell, mert annál aki csak ül, rövidülnek
- adott esetben a sérült gerincoszlopot implantátumokkal kell erősíteni, hogy állandó jelleggel elbírja a felsőtestet

Szóval rosszabb esetben 8 műtéttel és fél év fizikoterápiával később teljesen mozdulatlanra fixált gerincoszloppal el tudja hagyni valaki azt a kerekesszéket, és azt is fontolóra kell venni, hogy 10 évente cserélendő implantátumokkal, minden egyes műtét után hónapokban mérhető felépülési idővel megéri-e ...

Itt magyarisztánban lehet, ahol az akadálymentesítés mint fogalom nem létezik, ráadásul erős gondok vannak az átlag ember gondolkodásmódjával; de innen nyugatra, ahol nincsenek fizikai akadályok a hétköznapokban, ahol mindenkinek teljesen természetes mozgáskorlátozott embert látni mert tisztában vannak vele hogy az nem betegség, hanem állapot ... fogalmazzunk úgy, hogy nem ugranék a lehetőségre még akkor sem ha ingyen és bérmentve elvégeznék az egészet, mert többet kínlódnék, miközben csak a külső megjelenésem (és ezáltal a megítélésem) változna, más nem.

Szóval azoknak jó, akik nemrég sérültek le, mert náluk tényleg csak annyi a teendő, hogy áthidalják a sérült gerincet, de minél több idő telik el járásképtelenül, annál több beavatkozás szükséges, addig a pontig míg nem javítja, hanem már rontja az életminőséget a végeredmény.

Szóval ez a múltkori inzulinterápiás előrelépéssel egyetemben csak azoknak lesz jó, akik enyhébben érintettek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. jursonovic...
2014.02.22. 10:53
Azért én örülnék ha ilyen irányba is folynának kutatások, elvégre 100 évvel ezelőtt hol tartott a számítógép? Szóval ha mondjuk 500 év múlva elég lenne egy műtét és minden működne gond nélkül, TE lemondanál arról hogy a gyereked (persze az nem 500 év, csak képletesen) mozoghasson szabadon, inkább építenél feljárót meg csúszdát neki h gurulhasson élete végéig egy székben? kicsit szűkült a látásod.. Nézz tovább az orrod hegyénél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Asagrim jurso...
2014.02.22. 10:58
"kicsit szűkült a látásod.. Nézz tovább az orrod hegyénél."

16 éve nem álltam lábra, magamnak mérlegeltem a lehetőséget. Most pedig nézz erősen magadba, tarts némi önvizsgálatot ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. dobko
2014.02.22. 11:23
Ha nem is a közeljövőben, de egyszer szerintem ez is rutinműtét lesz.
Semmi nem ment a világban egyik napról a másikra, valahol el kell kezdeni, persze ez azokat nem vigasztalja akiknek most lenne szüksége valami hasonló beavatkozásra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. DogTheDog
2014.02.22. 12:24
Nagyon bizarr.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Szefmester
2014.02.22. 14:09
Kis áttervezés és bármely ilyen beültetéssel rendelkező ember távirányított avatár lesz. Kicsit mint a Gamer c. filmben. Mondjuk mielőtt annyira elterjedne szerintem hamarabb fogja használni valamelyik hadsereg vagy kémcsoport.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.02.22. 15:54
"de innen nyugatra, ahol nincsenek fizikai akadályok a hétköznapokban, ahol mindenkinek teljesen természetes mozgáskorlátozott embert látni mert tisztában vannak vele hogy az nem betegség, hanem állapot ..."
Tőlünk nyugatra már sokkal elfajzottabb a világ. Visszataszító, hogy milliárdokat lehúznak az ép(ebb) emberekről, hogy a fogyatékosok elhitethessék magukkal hogy ugyanolyan jók mint az átlagember.

Az hogy betegség vagy sérülés érdektelen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Asagrim mzso
2014.02.22. 16:29
"Visszataszító, hogy milliárdokat lehúznak az ép(ebb) emberekről, hogy a fogyatékosok elhitethessék magukkal hogy ugyanolyan jók mint az átlagember.

Az hogy betegség vagy sérülés érdektelen."


Ja, tényleg visszataszító, szerintem azt akinek a gerince sérült - legyen az autóbalesetet szenvedő, vagy a hazáját védő katona aki lőtt sebet kapott - már be se szállítsák kórházba, hanem inkább lőjék agyon a helyszínen! Így gondoltad ugye?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.02.22. 18:13
Semmi köze hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gabesz7630 Asagr...
2014.02.22. 19:35
Mar bocs de hol a f@szomba vedik a hazajukat es kik?
A nyugati tarsadalmakaban ahol ez technologiailag es anyagilag szoba johet mar vagy 100 eve nem a hazajukat vedik ha haboruznak. Sot konkretan amerika sosem a hazajat vedta amikor haboruzott csak par nyomorult milliardoset mikozben megrokkantotta a gazdasagat es a halalba kuldte az allampolgarait.
Ne vedd mar be ezt a maszlagot amit a tomegmedia a fejedbe tol ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pergerj
2014.02.22. 21:12
Nő, nem férfi..
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2506751/Veteran-Robin-Temple-left-horrific-injuries-IGNORED-doctors.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim
2014.02.22. 21:22
Látom a szövegértés nem az erősségetek, akkor magyarázom:

mzso szerint pénzpazarlás költeni az esélyegyenlőség/akadálymentesítés megteremtésére (amely vonatkozhat a világ összes országára), beteg sérült, egykutya, gyépés mind.

Erre mondtam két példát, ahol nagyon nem fair dolog egy szintre emelni azt aki születése óta az államkasszán élősködik, azzal aki sérülés által került ugyanabba az állapotba, mert az utóbbi megérdemli azt a pénzt amit az élete jobbá tételére fordítanak, amiből az előbbi - a beteg - csak mellékesen profitál.

Itt szó nem volt sem a cikkben említett technológiáról, így arról sem, hogy a csatatér melyik oldaláról van szó, ezt ti képzeltétek oda annak a kedvéért, hogy konstruktív, releváns hozzászólás helyett a magyar virtusnak adjatok teret.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.02.22. 21:29
"mert az utóbbi megérdemli azt a pénzt amit az élete jobbá tételére fordítanak, amiből az előbbi - a beteg - csak mellékesen profitál."
Mármint, hogy mindenkitől legombolják a pénzt hogy minden épületbe bekerekezhessenek? Hát nem. Aki így született az sem önhibájából.

Állami intézmények, Esetleg egyetemek oké egyébként ne erre szórják a támogatást...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim mzso
2014.02.22. 21:40
Akkor kívánok sok szerencsét, és legfőképp természetes halált, mert amennyi baleset történik nap mint nap, te is bármikor kerülhetsz kerekesszékbe, ahol 2 választásod lesz; elárulni az elveidet és az államkasszán élősködni, vagy az elveidnek eleget téve az első adandó alkalommal felkötni magad.

Gondolom aláírtál egy nyilatkozatot is hogy bármikor vegetatív állapotba kerülnél és létfenntartó rendszerre lennél szorulva, inkább hagyjanak kimúlni ugye? Mert a saját logikád szerint "visszataszító" hogy feleslegesen pazarolnád ebben a helyzetben a 230-at meg az oxigént.

Csak igazolod amit #2-ben írtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.02.22. 22:14
"Csak igazolod amit #2-ben írtam."
Marhára nem...

"Gondolom aláírtál egy nyilatkozatot"
Majd pont azzal töltöm az időmet.

"államkasszán élősködni, vagy az elveidnek eleget téve az első adandó alkalommal felkötni magad. "
A felkötés az problémás lehet székből, de van egyéb mód is.
Amúgy emlékeim szerint specifikusan az ilyen akadálymentesítősdi pocséklásról beszéltem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Fzoltan mzso
2014.02.23. 14:03
Annyira bírom az ilyen embereket, mint te. Rövidtávon gondolkodó, igai bunkó hülyék.
Egyszer te is hasonló helyzetbe fogsz kerülni, akkor kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a véleményed. Egyszer te is fogsz kórházban feküdni, akkor is egyszerűbb lenne az emberiségnek egyszerűen kidobni téged az ablakon, hiszen minek fecsérelni az adófizetők pénzét?
Ha majd eltörik a kezed, azt mondják neked: így jártál komám, most már haszontalan része vagy az emberiségnek. Várjál, tudod mit? Már most haszontalan része vagy. Menj, kösd fel magad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Simba
2014.02.23. 16:12
Szépen szét offoltátok, meg személyesedtétek ezt a hírt is. Gratulálok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. csabi02 Fzolt...
2014.02.23. 19:02
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. felziusz
2014.02.23. 21:34
Meg par ev fejlesztes es SLIbe kapcsolnak ket orangutant. :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester felzi...
2014.02.23. 23:15
Miért pont SLI, és nem Crossfire? SLI-be csak ikreket lehet kötni.

Én inkább a távirányított emberek tömegét látom ezzel a technikával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ndave92 felzi...
2014.02.24. 06:38
ROFL! Made my day! :'D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ferenczga
2014.02.24. 10:46
Fejlődés, hiszen jónéhány éve még olyan hírek jártak (vagy legalábbis ilyet hallottam valahol) ahol egy lefejezett csótány hátára tettek/ragasztottak egy másikat, aminek működött a látása, de nem voltak lábai. És elvileg az az "egység" is rendben funkcionált csótányként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!