iPon Hírek

Összement a HTC One is

Dátum | 2013. 07. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A miniatürizációs hadjárat következő áldozata a HTC One lett. A One Mini eléggé hirtelen érkezett, de meglepetésről szó sincs, ugyanis a készüléket övező pletykák régóta felszínen voltak. A HTC ezzel a telefonnal a Samsung csúcsmodelljének kicsinyített mására próbál rálicitálni. Lássuk, hogyan sikerül ez neki.

A megjelenését tekintve nem sokat változott.
A HTC One Mini esetében nem is annyira a belbecsen van a hangsúly, sokkal inkább a fizikai jellemzők kerültek előtérbe, de a mérnökök ilyen szinten sajnos csalódást okoztak. Az újdonság minden paraméterében elmarad a riválisnak tartott S4 Mini mögött, ami összességében már eléggé jelentős méretbeli különbséghez vezet. A HTC 132 x 63,2 x 9,3 milliméteres házban lakik, így a térfogata kb. 77,5 cm³, míg a Samsung csöppsége mindösszesen 68 cm³. Külön érdekesség, hogy a rendkívüli vékonyságának hála még a Galaxy S4 is kisebb térfogattal büszkélkedhet (75,3 cm³). Ráadásul nem csak itt szenved "vereséget" a One Mini, hanem a súlyát tekintve is, mivel 122 grammot nyom az S4 Mini 107 grammjával szemben - ezt persze betudhatjuk a minőségibb, fémet gazdagon tartalmazó burkolatnak.

Kisebb, de sajnos nem sokkal.
De mit is kapunk ilyen méretbe zsugorítva? Nos, a One Mini egy 4,3 hüvelykes, Super LCD3 technológiát használó megjelenítővel lett felvértezve, ami HD felbontással bír, tehát a pixelsűrűsége 341 PPI-s. Az előlapot Gorilla Glass 3 üveggel fedték be, így ellenáll a fizikai behatásoknak. A kijelzőn a HTC egyedi felhasználói felülete üdvözöl minket, a HTC Sense 5, annak minden extra szolgáltatásával (pl. BlinkFeed, Zoe) - ennek az alapját pedig az Android 4.2.2 adja, ami a legújabb kiadása a Jelly Beannek, és a teljes rendszernek is egyben.

Az okostelefonban egy Snapdragon S400 chip duruzsol. Ez a két Krait maggal, melyek 1,4 GHz-es órajelen üzemelnek, valamint az Adreno 305 grafikus egységgel akadásoktól mentesen tudja majd mozgatni a rendszert, noha bőven elmarad a zászlóshajótól a teljesítménye. A motortérben ezen túlmenően helyet kapott 1 GB-nyi RAM és 16 GB háttértár, mely fix, tehát nem lehet bővíteni különböző méretű microSD kártyákkal, legfeljebb online tárolókkal (ilyen jár is a HTC-k mellé, méghozzá 25 GB két évig, ingyenesen a Boxnál). A kapcsolati lehetőségek terén van 100 Mbps-os LTE hálózati modem, 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bleutooth 4.0 modul aptX-szel és GLONASS képes GPS vevő.

A HTC One Mini megörökölte több különlegességét is a nagytestvérének, így például az UltraPixel kamerát és a BoomSoundot. Ám sajnos az UltraPixel esetében vannak hiányosságok. A 4 megapixeles, 1/3 hüvelykes BSI érzékelővel ellátott megoldás esetében le kell mondanunk az optikai képstabilizátor kellemes előnyeiről, így könnyebben fognak bemozdulni a fotóink. Viszont ezzel is rögzíthetünk majd HDR videókat, az öt fokozatban állítható LED villanónak (Smart Flash) hála pedig zordabb körülmények között is jól boldogulhatunk. A videóhívásaink bonyolítása végett jelenlevő előlapi kamera pedig 1,6 megás és különösen nagy, 88 fokos a látószöge. Az akkumulátor beépített, így cserélni vagy kivenni csakis szakszervizben van lehetőség. A telep kapacitása 1800 mAh, ami bizony eléggé szűkösnek tűnik a fent leírtak tükrében.
A HTC One Mini két színben lesz megvásárolható, szürkében és feketében, akárcsak a One. A megjelenése sajnos még várat magára, ugyanis csak augusztusban debütál, a globális elérhetőség pedig még távolabbi - az csak szeptemberre várható. Az árazás igazából nem okoz meglepetést, 450 eurót fognak érte elkérni, ami nem kis összeg, még a 400 eurós Galaxy S4 Minit is jócskán übereli.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. DemonDani
2013.07.19. 11:05
Nem értem, hogy nem képesek tényleg megalkotni a kicsi mobilokat. A pengeség az megy, de a magasságot összenyomni már szinte futurisztikus álomszerű csoda lenne ha sikerülne. Az egyetlen életképes megoldásnak a Find 5 mini tűnt, meg is cáfolták napok alatt, hogy lenne ilyen... -.-

Miért nem lehet iPhone 5 szerű mobilt kiadni pl? Méretileg. Én a Motorola nagy visszatérésében reménykedek, mert ők mindig le tudtak tenni ilyen téren újat az asztalra, de egyelőre csak pletykaáradat meg photoshop mestermunkák csattogtatása folyik ott is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Labolt
2013.07.19. 11:13
Szépen ássa a saját sírját a HTC. Nagyon örültem a Desire X-nek, de pár hónap után rájöttem, hogy már nem az a prémium gyártó a htc mint volt.
A support kritikán aluli (lásd jelly beam frissités javítása 3 hét). Kiegészítőt venni hozzá közel lehetetlen.
Pedig a HD2-vel megnyertek maguknak. Ezek után inkább sonyhoz pártolok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Simba
2013.07.19. 11:56
1GB RAM miatt nagy fekete pont! A 16GB nem búhővitető tárhely is nevetséges. Méretileg sem kisebb sokkal hiba 4,3" és ráaggatják a "mini" jelzőt. És ez mind 450 euróért. Szánalmas...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. aAron_
2013.07.19. 16:46
@Labolt e-bay? milliónyi kiegészítőt találsz... lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jocek
2013.07.21. 11:07
100e Ft alatt lenne értelme de így... pedig tetszik... mondjuk a fix memória méret tényleg nagy minusz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!