iPon Hírek

Osztott képernyő is lesz már az Android N-ben

Dátum | 2015. 12. 16.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Egy-egy új Android kiadás érkezése mindig különösen nagy érdeklődéssel van övezve, és valószínűleg nem lesz ez másként a következő főverzió érkezésének közeledtével sem. Eddig szinte még csak annyit lehetett tudni az újdonságról, hogy a kódneve N betűvel kezdődik majd, hiszen ez a hagyomány a Google berkeiben, most viszont már egy fontos információról is beszámolhatunk.
Pixel C
Kiderült, hogy az Android N már gyárilag kínálni fog osztott képernyős megjelenítési lehetőséget. Az újításról Andrew Bowers számolt be a Redditen, ahol egy kérdezz-felelek (AMA – Ask Me Anything) keretében lehetett beszélni a Pixel C táblagépről a fejlesztőkkel. Bowers pillanatnyilag a fogyasztói hardverekért felelős részleget igazgatja a Google zászlaja alatta, szóval hivatalos információként lehet kezelni a kijelentését, nem csak holmi pletykával állunk szemben. A szakember szavaiból világosan kiderül, hogy pontos rálátása van az Android N fejlesztésére is a saját munkaköre mellett. Még azt is hozzátette a Redditen, hogy sok egyéb dolgon is munkálkodnak nap mint nap a készülő operációs rendszer esetében, szóval ezúttal lesz újdonság bőven.
Osztott képernyő egy iPaden az iOS 9-ben.
Az osztott képernyős mód főleg a táblagépeken tehet majd jó szolgálatot, ahol meglehetősen nagy felület áll a felhasználók rendelkezésére. Mivel egyelőre részleteket nem tudunk, még az sem zárható ki, hogy kizárólag tabletes funkcióról legyen szó, bár az Android 3.0 (Honeycomb) fiaskó óta a Google igyekszik úgy alakítani az operációs rendszert, hogy a lehető legtöbb funkción osztozzanak a különböző kijelzőmérettel rendelkező szerkezetek. Az osztott képernyőnek köszönhetően azt már biztosan ki lehet jelenteni, hogy az Android N komoly előrelépést hoz a multitasking tekintetében. Ezáltal a felhasználók több alkalmazást is kényelmesen tudnak majd szimultán használni. Egyébként maga az osztott képernyő nem teljesen újdonság az Android életében, több gyártó is kínál hasonló lehetőséget az egyedi felhasználói felületeken keresztül.
Osztott képernyő egy Samsung Galaxy táblagépen.
A kérdezz-felelek során még arra is fény derült, hogy a C-típusú USB aljzaton keresztüli DisplayPort támogatás is terítéken van a keresőóriásnál, azonban ebben az esetben azt pontosan nem tudhattuk meg, hogy mikorra várható eredmény, és milyen formán jelenhet meg ez a lehetőség. Az USB-C-s DisplayPort támogatás tehát nem biztos, hogy az Android N részét képezi majd, de tervben van ez az újítás is. Ha az elhangzottakat, tehát a DisplayPortot és az osztott képernyőt „összeadjuk”, akkor egyébként annak a lehetősége sem zárható ki, hogy az Androidra is hasonló dolgot szeretne elkészíteni a Google, mint a Windows 10 kínálta Continuum. Az Android N érkezésére legkorábban tavasszal, a következő Google I/O keretében kerülhet sor. Ha a Lollipophoz hasonló menetrendet követ a Google, akkor az átlagos felhasználóknak valószínűleg még nagyon hosszú ideig kell az új operációs rendszerre várni, mert kezdetben csak bétaként jelenhet meg tesztelési céllal.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Smooth44
2015.12.16. 13:17
Na ezt hiányolom én a w10-ből... 8.1-ben még megvolt, miért kellett kiirtani?
Vagy, ha benne van, hogy tudom előcsalni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. dbelam Smoot...
2015.12.16. 13:23
Képernyő szélére húzni a futó alkalmazást?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim
2015.12.16. 13:42
LG telefonon ez "L"-nél is megy már, igaz csak az alapértelmezett alkalmazásokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ChoSimba
2015.12.16. 13:55
És mi jön majd a Z után ? AA, mint az excelben ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Smooth44 dbela...
2015.12.16. 14:17
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Smooth44 ChoSi...
2015.12.16. 14:19
Zs ;D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim ChoSi...
2015.12.16. 15:42
M-nél nem szabadott volna áttérni betűre, és akkor maradhatott volna a verziószám egy ideig, aztán kezdhették volna elölről az ABC betűivel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ChoSimba Asagr...
2015.12.16. 17:11
Addig is betűztek
Cupcake
Donut
Eclair
Froyo
Gingerbread
Honeycomb
IceCreamSW
JellyBean
KitKat
Lollipop
Marshmallow
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim ChoSi...
2015.12.16. 17:13
De ezek csak munkacímek voltak, és általában a verziószámmal hivatkoztál az android verzióra, míg az M-nél már szinte mindenki csak Android M-nek említi a 6-os verziót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ChoSimba Asagr...
2015.12.16. 17:25
Attól függ miről történt a beszélgetés. Mivel mindegyik alá tartozott több verzió is, ezért elkerülhetetlen a verziószámos "nyilvántartás" a közbeszédben is.
De a betűs ugyanúgy téma volt már a Froyo idejében is (én akkor kapcsolódtam be).
Hű a GB így hű az ICS úgy, meg aztán a JB és a KK !
De a verziószámos is ilyen volt: Sz@r ez a 4.0.1, mikor lesz már 4.0.3, XY-ra már rég kijött.
Szóval régóta vegyes, nem tudnám azt mondani, hogy valaha is volt egyikről a másikra áttérés. Szitutól függ. Ha lényeges az alverzió, akkor nyilván szükséges a használata, de egyébként mennek a betűk. Persze rövidítve
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim ChoSi...
2015.12.16. 17:59
Igazad van, rengetegszer hallottam anno JB-t is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani Asagr...
2015.12.16. 19:11
ICS volt eddig sztem a legtöbb, mm azt szinte mindenki ICS-ezte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. legyes
2015.12.17. 00:30
Van egy Remix Mini-m, azon 5.1 van és van többablakos mód. Van egy Asus Transformer TF300T-m, amire több olyan ROM is elérhető, ami többablakos. Ráadásul régóta a márkás tableteknél/telefonoknál elérhető pár modellnél az ablakos/osztott mód.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Reinkz
2015.12.17. 01:20
"az Androidra is hasonló dolgot szeretne elkészíteni a Google, mint a Windows 10 kínálta Continuum."

a különbség az lesz a hogy google képes is lesz megcsinálni, nem úgy mint az MS ami minden ziccert kihagy mostanság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!