iPon Hírek

Öt év alatt megduplázódott a netezők száma

Dátum | 2012. 04. 26.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

2012-ben már 2,27 milliárd ember, vagyis az emberiség egyhamada használja világszerte az internetet, az öt évvel ezelőtti 1,15 milliárdhoz képest. A netes népesség száma folyamatosan gyarapodik a világháló (World Wide Web) hivatalos debütálása óta, amelynek április 30-án lesz a 19. évfordulója. Az emberi természet része a gyors alkalmazkodás, és időnként ezt olyan művészi szintre fejlesztjük, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy viszonylag rövid idő alatt mekkorát változott a világ.

Ahogy nő a felhasználók száma, úgy gyarapodik az online szolgáltatások mérete is. Erre talán a legjobb példa a Facebook esete: a 2004-es alapítású közösségi háló tavaly már több taggal rendelkezett, mint amennyien alapítása idején a világhálót összesen látogatták.


De lássuk mik is voltak a legszembetűnőbb változások a netes népesség összetételét és számát illetően az elmúlt fél évtizedben! Afrika nethasználóinak száma több mint négyszeresére nőtt, és csaknem ilyen mértékű a közel-keleti felhasználók számának gyarapodása is. Ázsia két és félszeres, Latin-Amerika több mint kétszeres, Európa másfélszeres növekedést produkált. A sor végén Óceánia (Ausztráliával együtt) áll 27 százalékos növekedésével, illetve az Észak-Amerika 17 százalékos gyarapodásával.

További érdekesség, hogy az ázsiai netes népesség száma majdnem eléri az öt évvel ezelőtti összes felhasználó számát. Európa idén átlépte az 500 milliós felhasználói létszámot, Ázsia pedig az egymilliárdot. Európában 2012-ben kétszer annyian használják a világhálót, mint az Egyesült Államokban.


Érdekes egyébként, hogy egy 2009-es kínai kutatás eredményei alapján az internetre is igaz egy a Moore-törvényre nagyon hasonlító tendencia: az infrastruktúra mérete ötévente megduplázódik. Visszatekintve az elmúlt évek adataira, ez közelítőleg a felhasználók számának növekedési ütemére is érvényes, például 2002‒2007 között is nagyjából duplájára nőtt a netes népesség tagjainak száma. Ez a tendencia természetesen csak addig folytatódhat, amíg a világ népessége kitart, és ha feltételezzük azt a szélsőséges esetet, hogy a növekedés hasonló ütemben zajlik tovább mindaddig, amíg a Föld összes embere egyben netfelhasználó is lesz, akkor ezt a határt még az évtized vége előtt elérjük.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Georg17
2012.04.26. 14:29
Nem meglepő, hogy Ázsiában történt a legnagyobb fejlődés. Inkább az európai 16,1% tűnik soknak. Bár lehet, hogy a bolgár, macedón, moldáv, stb. országok miatt ilyen nagy ez a szám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6...
2012.04.26. 14:34
Szerintem meg pont 5-6 éve kezdődött az igazi nagy robbanás itt magyarországon, szóval nem kell olyan messze menni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. P100
2012.04.26. 16:05
Arra azért kíváncsi lennék, hogy hogy számolják azt ki, hogy hányan használják az internetet. Szerintem a valós adat nagyon durván eltér a közölthöz képest. Mert most az egy dolog, hogy egy országban van X internet előfizetés. Na de azt már nem tudják megmondani, hogy otthon ezt az internetet hányan használják, vagy esetleg lopják a szomszédtól, vagy netcafféban és hasonló helyeken lépnek be...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nyerek01
2012.04.26. 16:35
A képet elnézve valahogy a pingelések számából számolták ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2012.04.26. 17:01

"a világháló (World Wide Web) hivatalos debütálása óta, amelynek április 30-án lesz a 19. évfordulója"

Ettol azert hatast dobtam.

UGYANIS A VILAGHALO SOKKAL OREGEBB!, ITT MAGYARORSZAGON IS SOKKAL REGEBBOTA HASZNALUNK VILAGHALOT.

Ami 19 eves, az mindossze harom W3 szoftver kozhasznalatra bocsatasa, ennyi es nem tobb.

De maga a vilaghalo mar joval elotte letezett es hasznaltuk sajatkezuleg!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2012.04.26. 17:04
Ebben vastagon benne van a mobil eszközök ezen időszak alatti robbanásszerű terjedése is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Simba
2012.04.27. 10:13
Ezért mennek a törekvések a net cenzúrázására. Mert túl sokan vagyunk akik hozzáférhetnek. És ez a hatalmak szemében, nem jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. HUFEUR
2012.04.27. 16:00
P100:

erre van valami módszer, amivel okos emberek valahogy meg tudják mondani, pár konkrét adatból, meg egy kis számolással, és ezzel egész pontos becslések jöhetnek létre.
Kb. mint a tv-nél a nézettségi adatok, itthon 1-2 ezer ember mérése alapján "jósolják" meg, és elég pontos.

Azt meg sosem fogom megérteni, ha Európában 2x annyian neteznek, mint USA-ba, akkor hogy lehet, hogy még mindig mindenki az USA seggét nyalja és a legjobb szolgáltatások is csak ott érhetők el?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!