iPon Hírek

Öt év múlva jöhet a ledes áttörés

Dátum | 2010. 11. 30.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Öt éven belül várható az az áttörés, amikor a ledes fényforrások versenyképességük növekedésével kiszoríthatják a kompakt fénycsöveket - mondta Vámos Zoltán, a GE Lighting globális fényforrás- fejlesztési igazgatója. Az európai háztartások kétharmada jelenleg is hagyományos fényforrásokat használ, a teljes energiafelhasználásuk 20 százalékát költik világításra - tette hozzá Koltai Zoltán, a cég globális fejlesztési igazgatója. A halogén fényforrások a hagyományos izzókhoz képest kétszeres élettartammal és 30 százalékos energiamegtakarítással, a kompakt fénycsövek pedig ötszörös hatékonysággal és 10-15-szörös élettartammal működnek. A hagyományos izzók 1000-1500 órájával szemben a ledes világítótestek 12-50 ezer órás élettartama és 90 százalékos energiamegtakarítása mellett egy ilyen beruházás két év alatt megtérül. Magyarországon 2008 és 2009 között 37 százalékkal nőtt a márkás kompakt fénycsövek (CFR) forgalma, míg a halogénizzóké 24 százalékkal csökkent ugyanezen időszakban. (Európában a halogének forgalma ugrott meg.) Az idei első félév az CFR kisebb visszaesését és a halogének forgalmának stagnálását hozta hazánkban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. djwolf
2010.12.01. 02:41
Már alig várom, amikor a kompakt fénycsöveket leveri a LED. Utálom az összes kompakt fénycsőt, vibrálnak, mint a neonok, és rákkeltők + a szemedet tönkreteszi. A régifajta hagyományos izzókkal szemben annyival jobb, hogy kevesebbet eszik, de sokkal (Sz*rabb is.) Például, ilyen nagyobb bevásárló áruházakban, mint pl a tesco, ahol rengeteg neon van, kikészíti a szemem, és ezzel nem csak én vagyok így. Utálom a neon csöveket, és a Kompakt fénycsöveket is. 1 nagy kalap sz*ar. Amúgy örülök ennek a cikknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. citkar
2010.12.01. 07:10
A mai kompakt fénycsövek vibrálását gyakorlatilag nem lehet észrevenni, sokkal jobbak a régieknél.
Rákkeltő? hogyan? az a kis UV fény amit kibocsát ha nem 20 centire vagy tőle semmit sem befolyásol. Más valamire gondoltál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BiP
2010.12.01. 07:28
Engem nem zavar a neon. Munkahelyen is megy állandóan a vita, és az erre (valósan vagy képzelődve,nem tudom) érzékenyek állandóan lekapcsolják. Helyette dolgozunk a félhomályban, ami szerintem jobban rontja a szemet, mint maga a 'neon'.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sensejke
2010.12.01. 08:42
Csak a led-es körte ne lenne olyan drága. Én akkor biztos csak olyat vennék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mzso
2010.12.01. 11:41
Én abban reménykedek hogy azoknak már normális (napfény-közeli) színe lesz. Az izzók sem valami jók, de a fénycsövek még rosszabbak. Van egy barna sapkám ami izzó fénynél bordó, fénycsőnél meg sötétzöld(!). Az ár mellet még az is gáz a ledes világítótesteknél, hogy kis bogyókból álnak amik szúrják rendesen az ember szemét és nem annyira szórják a fényt mintha nagyobb felületen bocsátaná ki a fényt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!