iPon Hírek

Öt kilométer mély lyukat fúrnak Izlandon a kéregbe

Dátum | 2016. 10. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A geotermikus energia extrém felhasználására készülnek Izlandon: egy kutatócsoport tagjai olyan mélyre kezdtek fúrni, hogy minden eddiginél közelebb kerülhetnek a köpeny hőjének közvetlen megcsapolásához. A sziget északnyugati sarkán folyó munkálatok augusztus 12-én kezdődtek meg egy ősi lávafolyásokkal borított régióban. Mire a szakértők az év végére végeznek a fúrással, 5 kilométer mélyre érhetnek el, ahol 400–1000 °C-os forróság uralkodik. A projekt során az egymástól folyamatosan távolodó, európai és az észak-amerikai kőzetlemezek határán húzódó Közép-Atlanti-hátságot fúrják meg a kutatók. A cél eljutni abba a mélységbe, ahol a felfelé törő magma és a kéregbe mélyen beszivárgó víz találkozik. A nyomás ezen rétegekben várhatóan meghaladja majd a normál légköri nyomás 200-szorosát, a magma által hevített víz pedig valószínűleg szuperkritikus gőz állapotban leledzik. A túlhevült gőz se nem folyadék, se nem gáz, és sokkal több energiát hordoz, mint bármelyik említett halmazállapot. Ha a fúrás révén sikerül elérni ezt a régiót, az átlagosan 5 megawattos geotermikus kutak helyett egy 50 MW-osat lehetne létrehozni, amely 50 ezer háztartás energiaigényeinek fedezésére lehet elegendő.
A mostani vállalkozás az Izlandi Mélyfúró Projekt (IDDP) második extrém mély fúrása. Az első kutat Izland északkeleti részén kezdték el fúrni, de 2009-ben 2 kilométer mélységben váratlanul magmára akadtak. A forró, olvadt kőzeteket rövid ideig vízgőz képzésére használták, hogy kiderüljön, mennyi energiát lehet a módszerrel termelni. Bár a kutat sosem kötötték rá az ország áramhálózatára, és a projektet viszonylag hamar le kellett állítani a fokozott korrózióból adódó problémák miatt, amíg üzemelt, a furat 30 MW-jával a világ legerősebb geotermikus kútja volt. A mostani terv egy ennél is több energiát biztosító kút létrehozása, amelyen keresztül hosszú távon biztosítható lesz a Föld mélyéről feltörő hő elektromos energiává történő átalakítása. Izland áramellátását már jelenleg is száz százalékban megújuló forrásokból biztosítják, főként vízerőművek révén. Ha sikerül az IDDP mostani fúrása, a szuperkritikus gőzt biztosító, hasonló mélységű geotermikus kutak vehetik át a vezető szerepet. És ami talán még fontosabb, az Izlandon kifejlesztett technikák másutt is alkalmazhatók lehetnek, ahol másfajta alternatív források nem állnak rendelkezésre olyan mennyiségben, mint a szigetországban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. svisystem
2016.10.24. 17:53
csak a cím alapján azt akartam írni hogyha nem is lesz belőle geotermikus "kút" (bár végül is így hivatkozik rá a cikk is) de remek kis vulkán lehet belőle ha lefúrnak a magmáig, mivel ahogy a cikk is írja 2 kőzetlemez határán van a sziget, azok alakították ki anno, nah de erre meg írjátok is hogy egy előző próbálkozásnál már 2 km mélyen is magmába futottak, 200-szol nagyobb a nyomás odalenn, hogy a fenébe tudták lenn tartani a magmát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. expig
2016.10.24. 19:37
Azt ''atmosperic pressure'' 1 bar, tehát ~14.7 PSI. Ha 200szor nagyobb a nyomás akkor még csak 2940 PSI-nal vagyunk. Vedd számításba, hogy fúróiszappal fúrnak amelynek a hidrosztatikai nyomása már lehet, hogy ki tudja egyenlíteni a nyomást. Ha nem, akkor beszélünk underbalanced fúrásról ami az olajiparban gyakori. 10000PSI-ig (~690bar) biztosan van berendezés; tehát attól, hogy fel fog törni a magma, nem kell félni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Jumper86
2016.10.24. 20:06
Milyen érdekes Izlandod megéri ezeket csinálni, míg nálunk ez is magasról le van .....
Tudtommal geotermikus nagyhatalom vagyunk. Ugyan nem vagyok szakértője a dolgoknak, de józan paraszti ésszel is tudom, hogy milyen lehetőségek vannak benne.
Nem baj gyerekek, majd eladjuk valakinek, meg privatizáljuk, az legalább jól megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ChoSimba Jumpe...
2016.10.24. 20:28
A geotermikus nagyhatalom kicsit túlzás, a kontinensen belül jók a viszonyaink, de sehol nem vagyunk Izlandhoz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Jumper86 ChoSi...
2016.10.24. 21:35
Hát ha csak abból indulok ki amit az elmúlt pár évben olvastam erről, akkor bizony azok vagyunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gabest
2016.10.24. 22:40
Nem lesz így még melegebb a felszinen, ha onnan is felhozzák?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. expig Jumpe...
2016.10.24. 22:48
Miskolc környékén is fúrnak/fúrtak csak nincs benne a TV-ben... Valamint, mi van a termálfürdőkkel? Azok is vannak nálunk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Csicso1
2016.10.24. 23:16
Egy biztos, ha a magmát - ami ugye mindenütt elérhető csak nem mindegy hogy 5 vagy 50 km mélyen - tudnánk hasznosítani dúrván nőne az energiatermelésünk, A napenergia csak hobbi lenne mellette.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. svisystem expig
2016.10.25. 08:22
ilyen mélységeiben nem vagyok jártas a témában csak laikusként gondoltam bele, illetve akkor is elképesztő hogy ilyen nyomást is kordában tudnak tartani és nagyon oda kell figyelni hogy minden klappoljon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ChoSimba Jumpe...
2016.10.25. 08:25
Izlandon a legrosszabb adottságú helyeken akkora a gradiens, mint nálunk a legjobb helyen.
Ami nálunk van, az termálfürdőzésre kiváló, áramtermelésre nem igazán. Ilyen szempontból vannak előnyösebb országok, pl. Olaszország, nekik ugye van több hot-spotjuk is és ki is használják. Valamennyire
Arról nem is szólva, hogy az itthoni jobb helyeken már van termálfürdő. Egy erőmű létesítésével ezeket be lehet csukni.
A földhőt nálunk leginkább fűtésre lehet(ne) használni, arra pont megfelelnek az adottságaink.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pdx06
2016.10.25. 11:30
Nem éri meg ilyet csinálni, még a kivitelező ősunokájának sem fog megtérülni a befektetés. Vannak kisebb geotermikus erőművek már akár itthon is, de nem szolgálnak ki annyi embert hogy érdemes legyen erre hosszútávon berendezkedni és költeni rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. BiroAndras
2016.10.25. 14:14
Vannak azért még problémák ezzel. Kisebb földrengéseket szoktak generálni, ami még nem nagy baj, de mi van, ha egy-két komolyabb is előfordul?
Ezen kívül, mivel ez a hő nagyrészt radioaktív bomlásból keletkezik, a bomlástermékek szépen feljönnek a vízzel. Ennyi radioaktív szennyezés ugyan nem okoz problémát, de akkor már egyszerűbb az atomenergiát közvetlenül hasznosítani. Az bárhol működik, nem kell jó helyeket keresni. Például kiválóan alkalmas hajók meghajtására, amit se a geotermikus, se más megújuló energiaforrás nem tud (széllel hajtott hajó ugyan volt, de nem véletlenül váltottunk szénre és olajra).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Jumper86
2016.10.25. 19:25
Én Zalában lakom. Itt egymást érik a termálfürdők. Ezzel nincs is semmi bajom, én is szeretem őket. Amit viszont ebben a témában nehezen tudok lenyelni, hogy ezen kívül nagyon nincs semmi előrelépés. Ha van akkor is csak az adottságokhoz képest elenyésző. Itt van a lábunk alatt , egy kiaknázatlan, gyakorlatilag korlátlan és folytonos energia.Ha jól tudom akkor az egyik legolcsóbb energia fajta is Mennyi ember fűtését vagy akár melegvíz igényét lehetne ezzel megoldani?
Szerintem bőven megérné, ha csak akár ebben gondolkodnánk is. Nem beszélve arról, hogy hazánk eléggé függésben van energiahordozók terén is. A megújuló energia termelése meg eléggé a béka feneke alatt van még. Javítsatok ki ha nem így van ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Jumper86
2016.10.25. 19:32
[LINK]

Egy kis olvasmány
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ChoSimba Jumpe...
2016.10.25. 20:56
Szegény embert nem világosította fel senki, hogy a telek ugyan az övé, de a mélyben rejtőző vagyon az állam tulajdona marad, az holmi földvásárlással nem elidegeníthető ?
Pont ezért van a bányajog, szerintem keveri a fazont a sezlonnal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pdx06
2016.10.26. 00:49
Az egyetlen probléma az hogy a legkisebb geotermikus erőmű ára is minimum 20 milliárd forint ami kb. 5 ezer háztartást képes kiszolgálni. A képlet nagyon egyszerű: nem éri meg. Ahhoz hogy pár ember jól érezze magát túl drága dolog.

Hasonló véleményem van a napelem cuccokról is, örül a szomszéd hogy 12 milláért napelemet vett és nem kell villanyt fizetnie. 12 millás villanyszámlát 83 év alatt hozok össze. Jól járt a csávó? Persze hogy nem. Ha 20 évig működget neki a cucc még sokat is mondtam olyan mintha havi 50 ezer villanyt fizetne egy átlagos egyszintes családi házra, ahol átlag 12 ezer a villany. Tehát mire megtérülne a befektetése netán hasznot hozna már ki tudja hol lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Akos93
2016.10.26. 07:27
Magyarorszagon azert nem lehet ilyen geotermikus energiaban gondolkodni, mert hosszutavon nem mukodetheto. Biztos tudjatok, hogy a mi foldalatti meleg vizkeszleteinkben nagyon nagy a sotartalom. Hosszutavon ( nehany ev alatt) a so tonkretesz mindent. 5 evente kellene cserelni a teljes infrastrukturat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Jumper86
2016.10.27. 19:06
Nem feltétlenül kell erőműben gondolkodni mindjárt. A fűtés ,melegvíz szolgáltatás, mezőgazdasági felhasználás, hőszivattyús alkalmazás. Az utóbbit pl a cég is használja ahol dolgozom (fűtésre). Számokkal nem tudok szolgálni, hogy mondjuk mennyivel olcsóbb más fűtési rendszerekhez képest. A tulaj elmondása szerint nagyon is megéri, és nem véletlen esett a választás erre.
Aki meg 12 millát költ napelemre annak meg úgy kell Na meg persze ha ki tudott fizetni minden gond nélkül ennyi pénzt akkor egészségére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!