iPon Hírek

Öt okostelefon és egy viselhető megoldás az Acertől

Dátum | 2014. 06. 02.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Acer a tajpeji Computex 2014 alkalmával rengeteg okostelefonról rántotta le a leplet, amelyek a belépőtől egészen a felső-középkategóriáig nyúlnak. Szinte mindenki megtalálhatja tehát a magának való konfigurációt az alábbiakban, és még egy apró, csuklóra csatlakoztatható különlegességre is felbukkant a színen. Acer Liquid Z200 Az Acer ezúttal is a Liquid szériát gyarapította az újdonságokkal. A frissen bemutatott okostelefonok között a legkisebb a Z200 lesz, itt egyértelműen azok az érdeklődők lesznek a célkeresztben, akik nem vágynak hatalmas kijelzőre, talán még az ilyen mobilok funkcionalitására sem, csak egy remekbe szabott eszközt akarnak alacsony áron. A Z200 estében a legfontosabb talán az, hogy a visszafogott specifikáció ellenére már az Android 4.4 KitKat fut rajta, tehát egy naprakész termékről beszélhetünk. Az előlapját egy 800 x 480-as felbontással operáló, 4 hüvelykes kijelző uralja, ami egy kézzel is könnyed használhatóságot tesz lehetővé, és így persze fizikailag is egy szolid testet öltött szerkezetről beszélhetünk. Az alacsony vételárnak nyilván megvan a „böjtje” is, fényképezni például csak végszükség esetén érdemes vele, hiszen mindössze egy fixfókuszos, 2 megapixeles egység van a tarsolyában, és még a LED-es villanót is nélkülözni kell. Videócsevegések bonyolításra az előlapi kamera hiányában egyáltalán nem alkalmas a Z200.
A gépezet szívében egy kétmagos MediaTek MT6572M lapka munkálkodik. Ebben a chipben 1 GHz-es órajelen szolgálatot teljesítő Cortex-A7 magok párosát lehet megfigyelni, a grafikus feladatokat pedig egy Mali-400 fogja ellátni. A rendszermemória sajnos csak 512 MB-osra lett szabva, ebből fakadóan több alkalmazást nem lesz érdemes egyszerre futtatni. A tárhely bővíthető majd microSD kártya segítségével, erre pedig vélhetően szükség is lesz a 4 GB-os beépített háttértár mellett. A Z200 dupla SIM kezelésére is fel van készítve, így még szélesebb vevőközönségnek fájhat rá a foga. A kapcsolati lehetőségei között extrára nem érdemes számítani, van 3G HSDPA modem, 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth modul és GPS vevő. Nem kevesebb mint öt színben érhető majd el ez a telefon, így mindenki megtalálhatja a szívéhez leginkább közel állót. A készülék egyébkén nem túl kecses, mivel 10,3 milliméterre emelkedik ki a síkból, a tömege pedig 130 gramm. Az energiaellátásáról egy 1300 mAh-s akkumulátor gondoskodik, ami elsőre nagyon kevésnek tűnhet, de a fentiek tükrében túlságosan nagy fogyasztóval nem is kell számolni, így átlagos üzemidőre van kilátás. Az Acer Liquid Z200 a harmadik negyedév során kerül kereskedelmi forgalomba. Az ajánlott fogyasztói ára jelen állás szerint nagyon kedvező lesz, 90 dollár alatt alakul majd, de persze a tudása is nagyjából ebbe az ársávba helyezi – meglepetés tehát valójában nincs. Acer Liquid E600 A következő alanyunk különlegessége a kapcsolati lehetőségei terén fedezhető fel. Ez egy belépő LTE-s okostelefonnak ígérkezik, az Acer elmondása, és a specifikációja alapján is erre lehet számítani. Az E600-as modell esetében a főszerepet a színfalak mögött rejtőző Qualcomm Snapdragon 400 chipre osztották. Hogy mégis miért? Nos, a sebesség mellett ez a felelős a kapcsolati lehetőségekért is, ugyanis a Qualcomm az MSM8926 lapka integrálva tartalmazza ezeket. A SoC-nek köszönhetően tehát van a fedélzeten 150 Mbps-os 4G LTE modem, továbbá megtalálható még benne egy 802.11 b/g/n előírásoknak megfelelő Wi-Fi, Bluetooth modul és persze A-GPS vevő is. Ez a chip egyébként már négymagos, Cortex-A7 processzormagokat állít csatasorba 1,2 GHz-es frekvencián, a grafikus feldolgozó egység személyében meg egy Adreno 305 tetszeleg. A rendszernek 1 GB-nyi memóriával lehet már itt gazdálkodnia, így a Z200-nál sokkal nagyobb mozgásteret nyújt az E600. Ez a megállapítás viszont a tárkapacitást górcső alá véve már nem állja meg a helyét, ilyen tekintetben ugyanis ezúttal is 4 GB-tal szolgál a masina, szóval itt is kénytelen lesz a felhasználó valamilyen microSD bevetése mellett dönteni, ha néhány fotónál több adatot szeretne tárolni.
Az Acer ezúttal is különösen nagy figyelmet szentelt az operációs rendszernek; a mérnökök töredelmes munkájának köszönhetően itt is az Android legfrissebb variánsa teljesít szolgálatot. A KitKat kódnevű rendszer 5 colos képernyőn rajzolódik majd ki, ám mindössze 854 x 480 képpontból, ami végeredményben egészen alacsony pixelsűrűséget jelent. Öröm az ürömben, hogy a panel IPS technológiát alkalmaz, így a betekintetési szögekre nem lehet panasz, és a fényerő, valamint a színvilág is rendben lesz. Az E600 dupla kamerával van felszerelve. A videóhívásokat egy ismeretlen felbontású egység intézi majd, a fényképezések és videófelvételek felelőse pedig egy 8 megapixeles, autófókuszos modul lesz, melynek a munkáját egy LED-es segédfény is igyekszik megkönnyíteni. Az eszköz hátoldalán feltűnik az AcerRAPID gomb, aminek a használatával több képesség is előcsalogatható. Ez a telefon fekete, bordó és zöld árnyalatban lesz megvásárolható. A készülékházban végül még egy 2500 mAh-s kapacitású telep is meghúzta magát, ez a viszonylag takarékos vassal karöltve várhatóan elég jó üzemidőre lesz képes. Az Acer Liquid E600 csak a negyedik negyedévben elérhető majd el, az ára pedig 300 dollár körül, esetleg valamivel felette alakulhat, de a távoli debütálás miatt ebből egyelőre nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Acer Liquid E700 Az E600 után az E700 esetében is a kapcsolati lehetőségek terén kell keresni a szóban forgó okostelefon különlegességét, itt azonban nem a sebességen, hanem a rugalmasságon van a hangsúly. Ez a modell egyszerre három SIM kezelésére is képes, ami azt jelenti, hogy Magyarországon például minden nagy szolgáltatótól lehetne a telefon hátlapja mögött egy hálózati kártya. Az E700-nál javítottak a megjelenítő képességein, így itt már nem kell olyan pixeles látványra számítani, mint az E600 esetében. A változatlanul 5 hüvelykes panel ezúttal 720p-s, és itt sem maradhatott el az IPS technológia. A teljesítményért egy MediaTek MT6582 chip felel, amely 1,2 GHz-es órajelen pörgő Cortex-A7 magokkal, illetve egy Mali-400 MP2 IGP-vel szolgál. A mindennapos feladatok gondtalanul futnak majd, kiváltképp azt szem előtt tartva, hogy itt is a rengeteg optimalizáción átesett Android 4.4 van jelen – sokak megelégedésére.
A rendszermemóriával egyáltalán nem spóroltak az E700 tervezésre során, ennek köszönhetően 2 GB RAM kerül a négymagos SoC mellé. Ugyanez igaz a tárhelyre is, ami immáron 16 GB-os méretet öltött, és ezzel együtt is megmaradt a bővítési lehetőség, amennyiben valakinek ez sem lenne elegendő. A kapcsolati lehetőségek között akad 3G HSDPA+ modem, 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul és GPS vevő is. A kamerarendszerét figyelembe véve is van egy érdekesség, mégpedig az, hogy ezúttal már nemcsak a hátlapon, hanem az előlapon is van LED-es vaku, így rosszabb fényviszonyoknál is lehet jó szelfiket (önarckép) csinálni. A főkamera egyébként 8, az előlapi megoldás pedig 2 megapixeles, így ilyen téren kellően jól szerepel, ha nem is kiemelkedő a produktuma. Színválaszték tekintetében megegyezik az E700-as jelzésű modell az E600-zal. Ez a mobil egy gigantikus, 3500 mAh-s akkumulátorból fog táplálkozni, kellően felkészültek tehát az E700 tervezése során arra, hogy akár 3 aktív SIM-et is tudnia kell kezelni hosszabb távon az újdonságnak. A nagyméretű telep miatt a fizikai paraméterei már nem túl fényesek, de ez ilyenkor teljesen normális. Az eszköz háza 9,9 milliméter vastag, és nem kevesebb mint 155 grammot nyom. Az Acer Liquid E700 közel 350 dollárba fog kerülni, és ennek a bevetésére is csak az év utolsó negyedévében kerül majd sor. Remélhetőleg addig még kicsit átgondolják ezt a magas árcédulát az Acernél, amit legfeljebb a tripla SIM-ből fakadó különlegessége indokolhat a gépnek. Acer Liquid Jade A Liquid Jade már egy fokkal minőségibb konstrukciónak ígérkezik, de ez közelről sem jelenti azt, hogy mindenben jobb lenne az előbbi gépeknél. A szolid köntösbe öltöztetett, középkategóriás okostelefon egy, az előbbiekhez hasonló méretű, 5 colos kijelzővel kerül bevetésre. A megjelenítő 1280 x 720 pixeles felbontással szolgál és persze IPS, valamint Zero Air Gap technológiát is felvonultat. A Liquid E700-ra ebben az esetben rálicitáltak azzal, hogy a légréteget nélkülöző panelre közvetlenül egy Gorilla Glass simul rá, ami a Corningtól megszokott módon gondoskodik a védelemről. A Jade főkamerája 13 megapixeles fényképek, valamint Full HD videók készítésére alkalmas, és nagyon jól viselkedik majd gyenge környezeti fény mellett is, ugyanis a lencserendszere F1.8-as (!) apertúra értékű, továbbá egy LED-es villanó is akad a tarsolyában. A jellemzően videócsevegések bonyolítására szolgáló előlapi modul 2 megapixeles.
Ezt a készüléket egy MediaTek MT6582 lendíti mozgásba. A központba került chip 1,3 GHz-es frekvencián dolgozik, Cortex-A7 magok kvartettjével van ellátva, és egy Mali-400 MP2 grafikus processzort állít hadrendbe. A memóriák meg lettek felezve az E700 után, vagyis itt a rendszernek 1 GB-tal kell beérnie, a jövendőbeli tulajdonosoknak pedig 8 GB beosztását kell megoldania – utóbbit persze most is lehet bővíteni, akárcsak a korábbi modelleknél. Az operációs rendszer szerepét is változatlanul az Android 4.4.2 tölti be, így a frissességre továbbra sem lehet panasz. A kapcsolati lehetőségek tárházában található 3G HSDPA+ modem, 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul és A-GPS vevő is, egyéb különlegességre azonban itt sem érdemes számítani. Itt nincs 4G LTE támogatás, sem pedig tripla SIM slot, van viszont azért kettő kártya hely, ami az esetek többségében teljesen elegendő. Az eddigiekkel ellentétben a Jade nagyon vékonyra sikeredett, hiszen 140,5 x 69 x 7,5 milliméteres vonalakkal határolható körül a gyári adatlapja szerint. Ennek a kompaktságnak azonban megvan a rossz oldala is, ugyanis az energiaellátásért csak egy 2100 mAh-s akkumulátor felel majd, így nagyobb kiruccanások alkalmára nem árt egy külső telepet beszereznie azoknak, akik ennél a telefonnál teszik le a voksukat. Az Acer Liquid Jade egy érdekes kiegészítővel összedobozolva kerül majd a boltok polcaira. Ott lesz mellette az a Liquid Leap karperec, amit az alábbiakban ismerhetünk meg kicsit jobban. Arról sajnos nem esett szó, hogy ez mikor kerül forgalomba, és az árát is homály fed egyelőre. Acer Liquid X1 Végül lássuk a most leleplezett termékvonal legnagyobb és legerősebb okostelefonját, az X1-et. Az okostelefon előlapját egy 5,7 hüvelykes panel tölti ki, mely az IPS és a Zero Air Gap technológiák révén próbálja a lehető legjobbat nyújtani. A kijelző 1280 x 720-as felbontással operál, így ha nem is pengeéles a képe, de igazából kellően jó végeredményre lehet számítani az átlagos használati távolságból szemügyre véve. A bekapcsolást követően itt is az Android legújabb verziója, a 4.4 KitKat üdvözli az érdeklődőket, ami rengeteg szoftveres és szolgáltatásbeli extrával is el lesz látva az Acer munkatársainak köszönhetően – ez persze vonatozik az eddigi készülékekre is. A szerkezet egy 13 és egy 2 megapixeles kamera birtokosa. Az előlapi egységnek nem igazán van különlegessége, ám ugyanez a főkameráról már nem mondható el. Itt is egy olyan lencserendszer került bevetésre, ami egészen kiemelkedő F1.8-as apertúrával rendelkezik, így a végeredmény minden helyzetben jó záridővel fog elkészülni. Videózni maximum Full HD felbontásban lehet vele, a csúcson egyre sűrűbben felbukkanó 4K-ról tehát itt azért le kell mondani.
A gépezet szívében doromboló lapka 1,7 GHz-es órajelen dolgozik, és nyolc darab, egyenrangú Cortex-A7 processzormagot vonultat fel a Mali-450 grafikus egységek alkotta csokor (MP4) mellett. Ebből a szakavatottabb olvasók már azonnal felismerhetik, hogy egy MediaTek MT6592-vel lesz dolga azoknak, akik egy ilyen megvásárlása mellett döntenek. Az erős SoC-hez 2 GB-nyi rendszermemória társul a lehető legjobb teljesítmény elérése érdekében, a háttértárának a kapacitása pedig 16 GB lesz. Az utóbbi microSD-vel bővíthető, amennyiben szűkösnek bizonyulna az idő előrehaladtával. A mobiltelefon kapcsolati képességei között van 802.11 b/g/n előírásoknak megfelelő Wi-Fi, A-GPS vevő, Bluetooth 4.0 modul, a koronát pedig minderre a 150 Mbps-os letöltési sebességgel kecsegtető 4G LTE hálózati modem teszi fel. A Liquid X1 fekete és bordó árnyalatban érhető majd el. Az üzemidőért egy 2700 mAh-s telep felel benne, ami energiahatékony belbecs ide vagy oda, egy kicsit mindenképpen kevésnek érződik – örömmel láttunk volna ekkora képátló mellett legalább 3000 mAh-t. Az Acer Liquid X1 a harmadik negyedév során kerül majd kereskedelmi forgalomba, az ajánlott fogyasztói ára viszont még egyelőre nem ismert, így azt nem lehet tudni, hogy menyire ígérkezik jó vételnek. Acer Liquid Leap Zárásul maradt még egy fitneszkarkötő is az Acer zsákjában, melyet érdemes egy kicsit közelebbről szemügyre vennünk. A Leap érkezésének híréről néhány kiszivárgott információt már korábban is hallani lehetett, így ez nem különösebb meglepetés már annak, aki figyeli az ilyen hírmorzsákat. A Bluetooth 4.0 kapcsolatot használó kütyü sok helyzetben alkalmazható lesz, és a gazdag színvilágának köszönhetően kiegészítőként is nagyon jól megállja a helyét. Van benne lépésszámláló, lehet vele követni a futási távot, elégetett kalóriákat és akár az alvási ciklusokat is. Az 1 colos, egyetlen soros kijelzőn nem sok információt tud közölni, így a lényeges adatok a telefonon követhetőek részletesen, és itt is kerülnek mentésre a begyűjtött dolgok. Az apróság tud értesítéseket küldeni szöveges üzenetekről, illetve mutatja a pontos időt, így óraként is megállja a helyét. A kicsi megjelenítőn ezen felül még kb. annyit tud, hogy kiírja a játszott zene címét, illetve az időjárásról is tájékoztatást nyújthat adott körülmények között. Egyetlen feltöltéssel 5-7 napot bír ki, ami átlagosnak tekinthető az ilyen szerkentyűk körében.
Az Acer Liquid Leap IPX7 minősítéssel rendelkezik. Arról tehát nincs információ, hogy mennyire bírja a port, de a vízzel szemben elég jól ellenáll, mivel 1 méteres mélységben legalább fél órán át bírja a nyomást. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy egymagában mennyibe kerül majd, és mikor lesz elérhető ez a kiegészítő, de aki minél hamarabb szert szeretne rá tenni, az hozzájuthat, ha benevez egy Acer Liquid Jade okostelefonra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!