iPon Hírek

Öt Z68-as alaplap az ASUS műhelyéből

Dátum | 2011. 05. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Z68-as lapkakészlet a korábbi várakozásoknak megfelelően ma végre megjelent, így a gyártók lerántották a leplet Z68-as alaplapjaikról, amelyekről gyártónként külön-külön hírek keretén belül számolunk be. Az új alaplapokat tartalmazó hírek Asus, ASRock, GB, MSI sorrendben jelennek majd meg, és minden esetben egy-egy táblázat segítségével könnyítik meg a tájékozódást az egyes modellek tulajdonságai között annak érdekében, hogy a hatalmas információ mennyiség első ránézésre is áttekinthető legyen.

P8Z68-V Pro
A sort az ASUS újdonságaival indítjuk, amelyekből szám szerint ötféle modell áll rendelkezésre. A gyártó hivatalos weboldalán egyelőre még csak egyetlen egy Z68-as alaplap tűnt fel, így az alábbi táblázat még nem tartalmaz minden szükséges (audió vezérlők típusa, bővítőhelyek pontos száma, stb..) információt a termékek specifikációival kapcsolatban, csak azt, amit a hivatalos közleményből ki lehetett hámozni. No, de a sok felesleges rizsa helyett beszéljen inkább a táblázat:

Az öt Z68-as alaplap specifikációi.
Ahogy az a fentiekben is látható, elég vegyes a felhozatal. Azoknál az alaplapoknál, amelyek kettőnél több PCI Express slotot tartalmaznak, de nincs külön PCI Express híd chip a rendszerben, úgy oszlik meg a sávszélesség a slotok között, hogy egykártyás módban x16-os, kétkártyás módban x8-x8-as, míg háromkártyás módban x8-x8-x4-es sávszélesség áll az egyes videokártyák rendelkezésére. Utóbbi esetben a harmadik slot a Z68-as PCH PCIe sávjaihoz csatlakozik. A Maximus IV GENE-Z esetében a két PCI Express slot kétkártyás módban természetesen x8-x8 sávszélességgel áll a videokártyák rendelkezésére, míg a Maximus IV EXTREME-Z esetében az NF200-as PCIe híd chip jóvoltából kétkártyás módban x16-16-os, négykártyás módban pedig x8-x8-x8-x8-os sávszélesség alkalmazására nyílik mód.

P8Z68-V Pro
Az alaplapok egyéb specifikációit jól összefoglalja a táblázat, viszont az audió vezérlők pontos típusát egyelőre nem lehet tudni. Valószínűleg, hogy ahogy a P67-es és H67-es modelleknél is, úgy a Z68-as alaplapoknál is ALC889-es és ALC892-es vezérlőket alkalmaztak a mérnökök. A Maximus IV GENE-Z ebből a szempontból kilóg a sorból, ugyanis ez az alaplap SupremeFX X-Fi 2-es audió vezérlővel érkezik. Amennyiben megjelennek a pontos információk, frissítjük a táblázatot.

Maximus IV GENE-Z
Az újdonságok egyébként DiGi+ VRM tápellátással, Intel SRT támogatással és Lucid Virtu szoftverrel kerülnek az üzletek polcaira. Az újdonságok grafikus kezelőfelülettel ellátott UEFI BIOS-t használnak, amelynek köszönhetően a 2,2 TB-nál nagyobb merevlemezekről is gond nélkül bootolhat a rendszer. A Maximus sorozat tagjai szokás szerint most is kínálnak pár extra funkciót, amelyet a RoG sorozatú alaplapok esetében már megszokhattunk. Az alaplapokkal kapcsolatban további információk a gyártó hivatalos weboldalán találhatóak.

A friss termékek hamarosan kereskedelmi forgalomban is elérhetőek lesznek csak úgy, mint az összes többi gyártó Z68-as alaplapjai.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. yeezs
2011.05.11. 17:36
Kell egy ilyen z68-as deszka, ezekben elvileg már van integrált vga vezérlő és szeretik a szorzózár mentes procikat is, nem?
Fasza volna egy nagyteljesítményű, széttuningolható gépet energiagazdaságosan is járatni ha épp nem kell vga.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Norbert09
2011.05.11. 17:41
Z68-as chipsettel lehetővé válik a kisebb cpu-k tuningolása? (pl. i3-2100/2120)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. after01
2011.05.11. 18:15
Norbert09

Nem hiszem, hogy lenne ilyen lehetőség
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Joachim21 after...
2011.05.11. 18:57
De lehetséges lesz, hinni másban kell, itt olvasni, szövegértésben jeléeskedni kellene tudnod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Joachim21 Joach...
2011.05.11. 19:49
Javítanom kell magam, mert a tesztek megcáfolni látszanak világszerte. Az ábra is azt sugallja, hogy lehetséges lesz BCLK frekvenciával emelni az órajelet, de az eddigi tesztek ezt nem igazolták. Oka? Ahogy olvastam, elképzelhető, h az alaplapgyártóknak kellene beiktatni egy külső órajelgenerátort, és akkor működne, csak kérdés, hogy meglépik-e majd egyszer?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. szabtam
2011.05.11. 20:12
továbbra is a passzív hűtésű megoldásokban gondolkozom. most az egyik, 775-ös gépemnél beleszaladtam a nb melegedésébe. de ez off..

ami viszont itt feltűnt. a kondik melletti 2 borda aránylag fejlett.
(pwm digi+ vrm) - tesztet néztem, ahol írták, hogy ez 50 fok körül marad.

de az alsó borda, (gondolom az alatt rejtőzik maga a z68 chip), mindegyik lapnál egy móricka vicc. ennyire nem melegszenek, vagy ennyire bíznak a gyártók, hogy orkán fog a tájékán tombolni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. after01
2011.05.12. 13:28
Joachim21

most akkor kinek is kéne jeleskednie szövegértésben ? : DDDDDDDDDDDDDDD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!