iPon Hírek

Ötletes ASUS bővítőkártya M.2-es SSD meghajtókhoz

Dátum | 2014. 06. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az M.2-es bővítőhelyek egyre több alaplapon tűnnek fel: az Intel 9-es sorozatú lapkakészleteivel ellátott alaplapok közül nagyon sok rendelkezik e különleges csatolófelülettel, de az ASRock jóvoltából már olyan Socket AM3+-os alaplap is készült, amely ugyancsak rendelkezik M.2-es slottal. Hogy mit tegyen az, aki szeretne M.2-es SSD meghajtót használni, de alaplapján nincs ilyen slot? Alternatív megoldásként használhatja majd az ASUS Computexen bemutatott bővítőkártyáját, amely a Hyper M.2 x4 PCI Express Card nevet kapta. Az új bővítőkártya alkalmazásához legalább egy nyíltvégű PCI Express 2.0 x4-es slotra van szükség, de a termék a PCI Express 2.0 x8/16-os, illetve a PCI Express 3.0 x8/x16-os slotokkal is kompatibilis.
A bővítőkártyán található M.2-es foglalatban x2-es vagy x4-es SSD kártya egyaránt helyet kaphat, viszont szem előtt kell tartani, hogy 80 milliméternél hosszabb, azaz 2280-as SSD kártyánál nagyobb nem használható az újdonságban. A telhetetlenek csak reménykedhetnek benne, hogy az ASUS a közeljövőben csinál majd egy olyan Hyper M.2-es bővítőkártyát is, ami már x8-as sávszélességre támaszkodik és nem egy, hanem két M.2-es slotot vonultat fel annak érdekében, hogy a szélsebes M.2-es SSD-k RAID módban is használhatóak legyenek. Utóbbi egyelőre csak álom, viszont a Hyper M.2 x4-os modell már egészen biztosan érkezik: megjelenésére valamikor július folyamán számíthatunk. A termék várható ajánlott végfelhasználói ára egyelőre nem ismert.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. legyes
2014.06.06. 13:11
Na végre. Kissé koros szerverbe (Dell PE1950) keresek hasonló megoldást, de mSATA-ra sem nagyon akad ésszerű áron
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dzsuz87
2014.06.06. 13:29
Részletek az angol M.2 wikipédia oldalból:

"Essentially, the M.2 standard is a small form factor implementation of the SATA Express interface (which provides support for PCI Express 3.0 and Serial ATA 3.0), with the addition of an internal USB 3.0 interface."

"The M.2 specification provides four PCI Express lanes and one SATA 3.0 6 Gbit/s port, exposed through the same connector, allowing use of both PCI Express and SATA storage devices in form of M.2 cards."

Na ez a különbség az MSATA csatlakozóhoz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!