iPon Hírek

Ötletes energiaforrás pacemakerekhez

Dátum | 2012. 02. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A pacemakerek nem igényelnek ugyan sok energiát működésükhöz (a Watt milliomod részét), akkumulátoraikat azonban időről időre le kell cserélni, ami pedig újabb megterhelő műtéteket jelent a betegek és az orvosok számára is. Számos kutató próbált megoldást találni az energiaforrások élettartamának meghosszabbítására ‒ voltak kísérletek arra, hogy a műszer a vércukorból generáljon energiát, vagy éppen a végtagok mozgásából ‒, de ezek metódusuktól függően vagy megzavarták az anyagcserét, vagy még invazívabb műtétet igényeltek volna (pl. a végtagok „bedrótozását”).

M. Amin Karami és Daniel J. Inman, a Michigani Egyetem repülőmérnökei kifejlesztettek egy olyan energiaforrás-prototípust, amely a mellkasüreg ‒ elsődlegesen szívverésből adódó ‒ vibrációiból nyeri az energiát. Eredményeikről az Applied Physics Letters-ben számolnak be.


Módszerük lényege, hogy a vibrációk hatására egy piezoelektromos anyagréteg deformálódik, és így áramot termel. (Ezen anyagok jellegzetessége, hogy bennük összenyomás hatására elektromos feszültség keletkezik, illetve elektromos feszültség hatására alakváltozás jön létre.) A tesztek alapján a prototípus 7‒700 percenkénti szívverés mellett működőképes, amely tartomány messze túlhaladja az egészséges határokat, és akár nyolcszor annyi energiát is képes termelni, mint amennyi a pacemaker működtetéséhez szükséges. A legritkább szívverésnél (percenként 7) is több energiát szolgáltat a minimálisan elegendőnél.

A kutatók következő lépése egy a szervezettel is kompatibilis prototípus megalkotása lesz, és úgy gondolják, hogy ha ez sikerül, akkor megoldásuk a piacon található minden más energiaforrásnál jobbnak bizonyulhat.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Szerzetes
2012.02.03. 09:51
Percenként 7 szívverés? Ilyen létezik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Jools
2012.02.03. 10:28
Egy tisztességes szívritmuszavarnál miért ne lehetne? Persze nem folyamatosan, erre van a pacemaker.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. reconka
2012.02.03. 13:05
en azt kerdeznem hogy 700 szivveres percenkent letezik-e?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vendég-Ven... recon...
2012.02.03. 13:15
Persze, létezik még gyorsabb is - pl. a kolibrinél:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hummingbird#Metabolism

Bár pacemakeres kolibriről még nem hallottam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. agyturbini...
2012.02.06. 08:52
Vendég-Vendög

De ha talalkoznal egyell legyszives kuld fotot mert Erdekelne engem is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!