iPon Hírek

Ötletes RAID adapter a PhotoFast kínálatában

Dátum | 2009. 07. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A PhotoFast mérnökei egy meglehetősen érdekes terméket készítettek, amely tulajdonképpen nem más, mint egy Plug-n-Play RAID tömb építő megoldás. Az újdonság a piacon lévő megoldásokkal ellentétben nem egy PCI-os vagy PCI Express-es bővítőkártya, hanem egy egyszerű, SATA adat- és tápcsatlakozókkal ellátott kártya.


A G-Monster Evolution „Simple RAID Adapter” egyik oldalán egy SATA adat- és tápkábel bemenet (ezek jönnek az alaplap és a táp felől), míg a másik oldalán két SATA adatcsatlakozó és két SATA tápcsatlakozó foglal helyet. A felhasználók a termékre két darab SSD meghajtót vagy két darab merevlemezt csatlakoztathatnak. Az újdonsághoz alap esetben két ház nélküli „csupasz” SSD meghajtó kapcsolható, a merevlemezek és a házzal rendelkező SSD meghajtók esetében külön SATA adat- és tápkábelek alkalmazására van szükség. Érdekesség, hogy a rendszer a számítógéphez úgy kapcsolódik, mint ha az egy egyszerű merevlemez vagy SSD meghajtó volna, így nem kell hozzá semmiféle extra driver. A RAID módok konfigurálását a mellékelt szoftverrel lehet  egyszerűen és gyorsan elvégezni. Maga a terméka rajta található vezérlőnek köszönhetően egyébként RAID 0, RAID 1 és RAID JBOD módokat kínál, a maximális adatátviteli sebesség írás és olvasás esetén egyaránt 270 MB/s-os.


A G-Monster Evolution csomagnak van egy pici hátránya is: a termékkel nem működnek együtt azok az SSD meghajtók, amelyek belsejében RAID 0 módban vannak egymással összeköttetésben a különböző NAND Flash memóriatömbök. Emiatt a népszerű SSD meghajtók közül nem használhatóak az új adapterrel a PhotoFast G-Monster V2-es, a Patriot Warp, az OCZ Apex és a G.Skill Titan sorozatba tartozó termékek.

A PhotoFast illetékesei sem az újdonság megjelenésével, sem az ajánlott végfelhasználói árral kapcsolatban nem szolgáltak információkkal. A termék igen ötletes, azt meg kell hagyni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. YuGabe
2009.07.12. 01:17
VISSZA A HIRHEZ

Ha elég olcsó, akkor szervergazdáknak igazán megérős megoldás lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. peter90
2009.07.12. 09:16
"Szervergazdák" nem használnak ilyen foschtalichkaságot. Ez pistikének való az 5. osztályba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. _DiEGO_
2009.07.12. 10:51
Persze hogy nem , mert még PATA vinyók vannak a szerverekben ...
És igenis nem rossz az elgondolás , csak a probléma amit írnak is , hogy XY SSD-k nem mehet bele...

De SATA -vinyókra tökéletes, hoszabb kábellel kivezeted házon kivülre és utánna ház megbontás nélkül rádughatsz SATA -s eszközöket . Nem kötelező hogy RAID -nek használd ... Dondolom ODD-t látja

Max 3000Ft , de esetleg a hozzáadott szoftver miatt lehet lehet kicsit több.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. d311c
2009.07.12. 10:51
Kiváncsi lennék, hogy honnan tudna bárki ilyen kábeleket szerezni, amiket gondosan nem csomagoltak be a cucc mellé az okosok a Photofast-nál.
Ez nem olyan amit minden tesco vagy hw boltban csak úgy leakasztanak a polcról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. littleguy
2009.07.12. 11:20
_DiEGO_ - 2009.07.12 10:51
Persze hogy nem , mert még PATA vinyók vannak a szerverekben ...

Ezt ugye nem gondoltad komolyan, hogy a szerverekben PATA vinyók vannak???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. _DiEGO_
2009.07.12. 13:57
Na nem óriáscégekre és multikra gondoltam, mint ahogy a gyártó sem oda szánta ...
De talán aki gondolkozik , az is a hirre észpontosít . Olvasni hírt és arra reagálni.
Igen kisebb vállalatoknál , önkormányzatoknál intézményeknél IDE vinyók vannak szerverekben , emiatt nem kell csodálkozni , ez van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. TescoZsomi
2009.07.12. 14:10
_DiEGO_ - Nem értem miért "kapod fel a vizet". Ez a divat! Ha egy olyan termék jön, ami nem szürkül bele a középmezőnybe, valami miatt más, ahhoz valaki biztos a vérpistikés tucatpoént... Nem azért, mert véleménye van a cuccról, (mert amben vérpistike van az nem vélemény, hanem flame, vagy lehúzás, hurrogás) hanem mert oly csekély a fantáziája, hogy nem tudja elképzelni, kinek lehet az jó, kiket céloz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. peter90
2009.07.12. 15:08
Amíg a nevében benne van a RAID, addig arra kell használni (főleg ilyen fantázianév mellett).

A probléma az, hogy sokan tévedésben vannak a RAID-et illetően. Pistike azt hiszi, hogy a RAID0 menő, használjuk azt. Jó, legyen, hihetetlen sűrű adatmentés mellett, emelkedett processzorhasználat is jelentkezni fog, mert ez -- bizony -- ugyanolyan foschtalichka vezérlő, amit a lapokra integrálnak (szoftveres).
Géza megveszi, hogy majd RAID1-et épít belőle, mert az biztonságos. Jó ötlet, természetesen itt is lesz processzorterhelés-növekedés. A baj ott van, hogy ha egy kicsit is sántít a cucc, lehet, hogy semmit nem fog írni az 1-es lemezre, csak a 0-ra. Volt már példa ilyen checksum-átverős vezérlőre.
(A JBOD-ot inkább hagyjuk, nem tudok olyan területet mondani, ahol lenne értelme.)
---
A RAID-et a biztonság és sebesség növelése érdekében hozták létre, és talán nagyobb hangsúly van a biztonságon. Gondolom, mindenki tisztában van a 0-1-2-3-4-5-ös szintekkel, így világosan láthatja, hogy a 4-es tűnik igazán hibatűrőnek, de ez a típud nem terjedt el, helyette a RAID5-öt használják (minimum 3 merevlemez), ami még nagyobb redundanciát tud biztosítani. Ehhez jön, hogy hardveres RAID-vezérlőt használ, akinek van egy kis esze.
---
Tud ez a kártya RAID5-öt? Nem.
Tud ez a kártya többet, mint az alaplapi "RAID-vezérlők"? Nem.

Megéri? Nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. prohlep
2009.07.12. 15:13
"Ha elég olcsó, akkor szervergazdáknak igazán megérős megoldás lehet."

1: szervergazda, az egy más nagyságrend, a profi akkor is szoftver raid-et használ, ha a megrendelője képes lenne megfizetni a hardver raid-et. A hardver raid-nek mind a mai napig nincs szabványa, tehát ha a meglévő kinyiffan és nem tudsz azzal a változattal kompatibiliset szerezni, akkor megette a fene. Intézetünkben régebben besétáltunk ebbe a csapdába, és az lett a megoldás, hogy adatbiztonsági okokból vettünk egy második hardver raid vezérlőt, amely ott porosodik biztonsági tartalékként az igen bőségesen százezer fölötti vételárával.

Azóta minden új szituációban szigorúan szoftver raid-et csinálunk, mint a most következő 48 lemezes megoldásunkban is, szépen LINUX és 6 darab 8-lemezes raid-ből keletkező 6 virtuális meghajtó lesz egy 6-lemezes raid-be fogva. Mellesleg ezt utánozd le Pici Puha szoftverekkel.

2: a mai alaplapok ugyan raid-esnek hirdetik magukat, de valójában csak Pistike Windows alapu Raid-del Próbálkozik szintről van szó, azaz BIOS szinten betárolják a Windows által szoftver szinten biztosított raid-hez szükséges konfigurációs adatokat.

Ez az alaplapi BIOS + Windows driver szintű HIBRID RAID a legrosszabb, mert rettenetesen alaplap+szoftver függővé teszi az adataidat.

3: EGYETÉRTEK, HOGY EZ A TERMÉK NAGYON JÓ LEHET A NORMÁLIS ÁTLAGEMBERNEK, MERT KÖNNYEN KÉZBENTARTHATÓ 2-LEMEZES HARDWARE RAID-ET ÍGÉR, ÉS HA VESZEL TARTALÉK ÁRAMKÖRT, AKKOR MEG SEM SZÍVOD SOHA.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. YuGabe
2009.07.12. 15:19
d311c: csak mondom, hogy még a TESCOban is lehet venni SATA adat- és tápkábelt, márpedig ehhez más nem kell. A kettő együtt kábé 800 Ft, szóval nemtom mit vagy úgy oda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. prohlep
2009.07.12. 15:19
"Tud ez a kártya RAID5-öt? Nem."

Mert 2 wincsi esetén ez a kérdés fel sem merülhet.

"Tud ez a kártya többet, mint az alaplapi "RAID-vezérlők"? Nem."

Leírás azt sugallja, hogy alaplapival ellentétben ez hardware raid, ami annyira transzparens, hogy még a BIOS sem veszi észre, és ezért kell egy MÁR FELÁLLT oprendszerből futó konfiguráció izéltető szoftver, hogy a transzparencia egy kiskapuján keresztül be lehessen egy életben egyszer konfigurálni a RAID-et, vagy lemezcsere esetén megmondani, hogy melyikről másoljon a másikra, stb.

"Megéri? Nem."

Majd meglátjuk, hogy igaznak bizonyul-e a cikk sugallása. Ha igen, akkor igen, ha nem, akkor meg nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. peter90
2009.07.12. 15:29
Az Asus P5W DH alaplapján láttam ehhez hasonló P'n'P RAID-vezérlőt, de ettől még nem lett hardveres.

Hol férne el ezen a kártyán megfelelő processzor hozzá? Ez a kártya inkább csak egy sima SATA portmultiplier, amit szoftverrel rá lehet venni a RAID0/1 üzemmódra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2009.07.12. 15:34
RAID két fő célja: elsődlegesen az online biztonság, és másodlagosan a sebesség opcionális növelése.

Online biztonság úgy értendő, mintha lenne egy mindig nulla másodperc öreg backup, ameddig a hardware hibák nem lövik ki teljesen a tárolási reundanciát.

BACKUP-ot a RAID nem helyettesíti.

Megeshet, hogy a mi leendő 48 lemezes RAID-ünkben a jelentős redundancia ellenére egy tápegységhiba miatt mind a 48 lemez egyszerre gajramegy.

90-es években, a Trefort kerti Gólyavárba becsapott a villám, és az ELTE főépületének odanéző hátsó frontján, a mi tanszékünk környékén az ÖSSZES KIKAPCSOLT gép megsérült.

(egy félvezető védettebb a villám keltette lökettel szemben, ha áram alatt van, mert akkor nem szigetel, és így a villám hatása ellenére nem halmozódik fel benne annyi töltés, hogy az nagyfeszültségi átütéssel széverje a félvezetőt)

A lényeg (mert háztűz is lehet): a RAID nem elég, hanem minden, számodra lényeges adatról legyen legalább egy TÁVOLI masolat.

RAID miért is kell? Mert ha munkád közben történik a baj, akkor legyen egy egészséges verziód!

Családi fotókat jobb RAID helyett több, egymástól független helyre átmásolva tárolni.

RAID pedig akkor jó, ha amúgy anélkül nagyon rosszul jönne, hogy wincsi hiba miatt összeomlik a renszer. RAID esetén pedig csak kapsz egy értesítest, hogy a hibás helyére nyomjál be egy jó wincsit és kész.

Ma már gyakori az alaplapi eSATA kivezetés.

Melegen ajánlom, hogy legyen 2-3 SATA wincsid, egy hátra kilógó tápkábeled és eSATA csatlakozód, és időről időre mindenedet mentsed ki erre a 2-3 wincsire. USB-vel ellentétben az eSATA kivárható idő alatt átviszi az összes fájlodat.

eSATA kultúráltabb használatára ajánlom az alábbi két linket:

http://www.ipon.hu/webshop/product/vipower...18_fekete/39326

http://www.ipon.hu/webshop/product/chiefte..._box_sata/24868
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. _DiEGO_
2009.07.12. 23:34
Nézve azt a 2 linkelt : eSATA kultúráltabb használatára ajánlom az alábbi két linket:


1pont az 5-ből, vajon miért ? inkább hanyagolható talán
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. peter90
2009.07.13. 00:19
Felszavaztam neked, mert ez ennyire számít. :rolleyes:

Annyi biztos, hogy folyamatosan menteni kell a pótolhatatlan dolgokat, de személy szerint nem 2,5"-os merevlemezekre mentenék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2009.07.13. 10:07
"személy szerint nem 2,5"-os merevlemezekre mentenék"

Ugyanez a mondat két évtizede, azaz egy évtizeddel a ma már elfeledett, de akkoriban modern 5.25"-ös wincsik megjelenése előtt úgy hangzott volna, hogy "személy szerint nem 5.25"-ös merevlemezekre mentenék". Hiszen akkoriban a 8"-os wincsi számított jól bejáratott, biztonságos dolognak.

Akinek a méret számít: 1956-ban volt 24"-os méretű, szédítő 1200-as fordulatszámú, és igencsak bravúros 8800 karakter/másodperc olvasási sebességű merevlemez! További részletek:

http://en.wikipedia.org/wiki/Early_IBM_disk_storage
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.07.13. 17:25
"d311c: csak mondom, hogy még a TESCOban is lehet venni SATA adat- és tápkábelt, márpedig ehhez más nem kell. A kettő együtt kábé 800 Ft, szóval nemtom mit vagy úgy oda."

YuGabe: Ha rendesen megnézed a képet és egy sata kábelt, akkor tudni fogod! De elárulom a titkot: úgy ahogy két SATA kábelt sem tudsz összedugni, úgyhogy ami ehhez kell, azt nem tudom hol vennéd meg. Márpedig ha nem SSD-t dugnál rá, akkor legalább egy kelleni fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!