iPon Hírek

Ötletes újdonság: Sharkoon SATA QuickPort Intern

Dátum | 2011. 04. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Sharkoon kínálatában már több hasznos kiegészítőt is találunk, amelyek merevlemezekhez és SSD meghajtókhoz készültek, ám a kínálat most egy újabb taggal bővült, ami valószínűleg szintén sokak számára bizonyul majd hasznos kiegészítőnek. A gyártó bemutatta SATA QuickPort Intern névre keresztelt termékcsaládját, amelyben jelenleg kétféle modell van jelen.

QuicPort Intern 4-BayQuicPort Intern 6-BayAz újdonságok - legyen szó a négylemezes, vagy akár a hatlemezes változatról - mindketten 5,25 hüvelykes bővítőhelyre illeszkednek, azaz a számítógépházban pontosan annyi helyet foglalnak el, mint egy átlagos optikai meghajtó. A termékek különlegessége abban rejlik, hogy  - modelltől függően - négy vagy hat darab 2,5 hüvelykes adattárolót helyezhetünk el bennük. A merevlemezek vagy az SSD meghajtók külön kis zárható és kivehető keretekben kapnak helyet. Ezeknél a termékeknél minden egyes adattároló külön SATA csatolófelületen keresztül kapcsolódik az adott alaplap SATA portjához, de akár RAID kártyára is köthetjük őket, ha kifogytunk a SATA portokból.

QuicPort Intern 4-BayQuicPort Intern 6-Bay

Az ötletes kiegészítők SATA 1,5 Gbps-os, SATA 3 Gbps-os és SATA 6 Gbps-os adattárolók fogadására lettek felkészítve. A 146 x 150 x 41 mm-es mérettel rendelkező SATA QuickPort Intern egységek közül a négylemezes modell 573 grammos, míg hatlemezes társa 683 grammos súllyal érkezik. A tárolókban elhelyezett merevlemezek, illetve SSD meghajtók tápellátásáról a négylemezes modellnél egy, míg hatlemezes társánál két darab MOLEX tápcsatlakozóval kell gondoskodnunk. A termékek minden esetben tartalmaznak egy kisméretű, 30 mm körüli átmérővel rendelkező rendszerhűtő ventilátor, amely az adattárolók megfelelő hűtéséről gondoskodik.

QuicPort Intern 4-BayQuicPort Intern 6-Bay

A különleges újdonságokhoz a gyártó a felhasználói kézikönyv mellé modelltől függően négy, vagy hat SATA adatkábelt is ad, sőt, természetesen a meghajtók beszereléséhez szükséges csavarokat is mellékeli. A csomagból a fiókok nyitásához és zárásához szükséges kulcsok sem hiányoznak. Ez utóbbiakból kettőt kapunk.

A SATA QuicPort Intern család tagjai már elérhetőek kereskedelmi forgalomban. A QiuckPort Intern 4-Bay modell 44,9 euróba, míg a QuickPort Intern 6-Bay változat 64,9 euróba kerül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. zberetka
2011.04.14. 11:55
Ilyesmit kerestem: QuickPort Intern 4-Bay. 8 eFt környékén elfogadnám (USD alapon). Kérdés, hogy azt a trombita ventillátort hogyan lehet kiváltani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Supra
2011.04.14. 12:04
Jah, a cucc jól néz ki, de attól a ventitől valszeg a szomszéd sem fog tudni aludni - kicsit paradox, hogy az általában extrém halk 2,5-es HDD-k helyett a venti fog zörögni :-)

Szerintem ki lehet váltani úgy is, ha a poszívót kötöd rá a hátuljára :-)

De komolyan, igazán tehettek volna egy opcionális 12 centis venti helyet a tetejére (nameg az aljára), némi gumival. A legfelső házon lenne venti, és az sorban hűti az esetleg alatta lévő többi házat is - ha valakinek nem lenne elég az 5 tera. Elférni meg elfér, ritka az a ház, amiben csak egyetlen 5,25-ös keret van, nulla hellyel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gebana
2011.04.14. 13:28
"tehettek volna..."

fúrsz neki lyukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Supra
2011.04.14. 13:31
Hát, hacsak úgy nem :-) Meg az aljára is...

De akkor kell valaki, aki megmagyarázza a szervizben, hogy ez garanciális beavatkozásnak minősül :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2011.04.14. 16:18
Tetszenek ezek a cuccok.

Az nem tetszik, hogy alaplapoknal elkeseritoen keves a sata port.

Miert, olyan sokba kerulne tobb sata portot felrakni?

Sok alaplapnal a 6 sata port igazabol mindossze 3 wincsit jelent.

Miert?

Hat eloszor is kezdodik azzal, hogy 6=2+4, azaz 2 darabot ostorteneti kompatibilitas erdekeben nem kezel egyenranguan az utolso 4 porttal, es konfiguraciotol fuggoen hol a 4, hol pedig a 2 port szamit elsodlegesebbnek, ... ez zavaro bizonytalansag.

Aztan ezen bizonytalansagot a gyartok is latjak, ezert ha pozitivumkent kapok kulso sata csatlakozot hatulra, akkor azt a normalisabban mukodo 4-bol veszik el, azaz 4=1+3. Mert a gyartok is latjak, hogy az a masik 2 nem olyan koser.

Eredoleg sok alaplapon 6=2+(3+1) bontasban van sata port, amibol a kozepso 3 a total rendesen hasznalhato.

OK, tudom, lehet sata kartyat bedugni, ... de akkor kapok tovabbi, meg inkabb mashogy mukodo sata portot.

Nagyon koszi ezt a nagy osszevisszasagot, 50 evvel Gagarin utan, olyan zurzavar a sata portok korul, ami a szamtech oskoraban sem volt jellemzo.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Parano1d
2011.04.14. 16:51
Gyakorlatban ezeket a "különbségeket" te amúgy sem veszed észre, mivel egy hagyományos HDD nem használ ki még 1.5Gbitet sem, nem beszélve a 3, és 6-ról. Magyarul ez maximum azoknak probléma akik 3-nál több portra szeretnének SSD-t kötni, ez az otthoni felhasználók közül millióbol ha egynél fordul elő a mai SSD árak mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. noss
2011.04.14. 22:05
prohlep: ezt sajna csak megerősíteni tudom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. balintdavi...
2011.04.15. 00:15
Normálisabb workstation és szerver alaplapokkal nincs ilyen gond, csak a dzsunka-PC kategóriában.

Amúgy ha 2,5-ös HDD-kkel pakoljuk tele, akkor értem, hogy kell venti, de SSD-nél egyáltalán van rá szükség? Szerintem nem termel annyi hőt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lacyc3
2011.04.17. 12:10
Merevlemez grillező
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dsass
2011.04.18. 14:37
Mindegyik hozzászólás szol valamiről(nem használok hosszú ékezetet de tetszik a valamiról... mivel ajánlott .Sajna számomra több is prb... a prohlep által leirt adatok fedhetik a valoságot mert másoláskor portok sebbesége változik
ahhoz képest hova dugom.. az e sata hozza viszont oda-vissza a 110000-kb/s stabilan... sata ha kiirja hogy 3 nap a másolás akkor meg kikapcs átdug és rohan..
igy a gép soha nem lesz öszerakva... bár 94-ben volt utoljára egy burkolat rajta..
akkor is boot.. egy másolásért nonszensz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!