iPon Hírek

Ötvenmilliárd forint tűnt el a piacról

Dátum | 2010. 03. 26.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Csaknem 50 milliárd forint tűnt el 2009-ben az elektronikai piacról, így a forgalom tavaly 244 milliárd forintot tett ki, ami 23,5 százalékos visszaesést jelent - írja a GfK Hungária Piackutató legfrissebb jelentésében. A kereskedelmi kutató cég szerint tavaly márciusig a fogyasztók kevésbé érezték a válság hatását, így a piacon nem mutatkozott szignifikáns visszaesés, ám a lakossági hitelekig gyűrűző pénzügyi válság tavasztól hatványozottan jelentkezett az elektronikai forgalomban. A cég szerint a teljes kiskereskedelmi forgalmat (folyó áron) az élelmiszerpiac nem nagyon húzta lejjebb, tekintve hogy az élelmiszer a legalapvetőbb kereskedelmi termék, de az elektronikáról lemondó vásárlók komoly hatást gyakoroltak a teljes forgalom alakulására.

A szórakoztató elektronikában kimagasló volt a forgalom-visszaesés, elsősorban a piacon rendszerint húzóterméknek számító fényképezőgépek és fotoalkatrészek eladása bicsaklott meg, ám emellett az it-eszközök forgalma is drasztikus visszaesést mutatott. A szegmens számára a legnagyobb érvágás karácsonykor volt, hiszen a forgalom a 2008-astól is elmaradt. A tavalyelőtti karácsonyi szezon gyenge bázist produkált és ehhez képest zuhant 10 százalék felett a szegmens.

Egyedül a fehéráruk tartották magukat, sem a kis, sem a nagy gépeknél nem volt 20 százalék feletti visszaesés, sőt a kis gépeknél alig volt nagyobb a zuhanás 10 százaléknál, ami jelzi, hogy ezen a területen a válságot követő időben is nagy potenciál mutatkozik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!