iPon Hírek

Overwatch - nagyon népszerűek az integrált GPU-k

Dátum | 2017. 03. 16.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

A Blizzard már több mint 25 millió példányt értékesített a shooterből. Vajon mennyi köze van ennek ahhoz, hogy a játék a legalapabb PC-ken is elfut? Nos, a Blizzard szerint elég sok, ugyanis a teljes játékosbázis 22%-a az Intel processzorok beépített grafikus vezérlőjét használja - ami valószínűleg azt is jelenti egyben, hogy nagyon sokan játszanak laptopról. Márpedig azt a tervezés során a Blizzard is tudta, hogy egy hasonló jellegű kompetitív FPS-nél igenis fontos a képfrissítés, és hogy a játék a konfigurációk minél szélesebb skáláján fusson normálisan (ez egyébként a Blizzard korábbi tapasztalatai szerint többszörösen meghálálja magát). A cél eléréshez egy teljesen új motort fejlesztettek, azonban a mérnökök nem voltak túl lelkesek azzal kapcsolatban, hogy még az alacsony szintű integrált GPU-kon is jól kell futnia a játéknak. Márpedig a Blizzard azt jelölte ki célul, hogy az ajánlott konfiguráción legalább 60fps-sel, a minimum konfiguráción pedig legalább 30-cal szaladjon a játék. A programozók elsősorban attól tartottak, hogy egy ilyen alacsony teljesítményű gépen elveszik majd a játék lelke, és nem tudja ugyanazt hozni, mint magasabb grafikai beállítások mellett. Hamarosan azonban a mérnökök is a szemlélet mellé álltak és onnantól kezdve küldetésüknek tekintették, hogy minél több konfiguráción jól menjen a játék. A teszteléshez egyébként a Blizzard egy rengeteg számítógépet tartalmazó külön helyiséget vetett be. Ha már Overwatch, akkor ne feledjétek, hogy hamarosan érkezik egy új hős is, Orisa, a 4 lábon járó robot:
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. thestock
2017.03.16. 23:00
"A programozók elsősorban attól tartottak, hogy egy ilyen alacsony teljesítményű gépen elveszik majd a játék lelke, és nem tudja ugyanazt hozni, mint magasabb grafikai beállítások mellett."
Tehát egy ilyen jellegű játéknál a grafikában rejlik a játék lelke? meglepő...
Játszani nem játszottam vele, de videókat néztem róla,és vannak olyan nagyon színes és nagyon effektes részek ahol egy unikornis is szivárványt hányna. Ezeknek a megrajzolásához kell a kraft?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Chavalier
2017.03.17. 01:24
Elég sokat olvastam róla, volt olyan aki visszafejtette a modelleket és texturákat majd azok alapján rakta össze hogy hogy is optimalizálták ezeket.
Egy random példa:
Egy materiál ált. 4-5 textúrából áll(Albedo, Normal, Metallic, Roughness, esetleg AO vagy hasonlók)
Namármost ez elég sok memóriát eszik meg, viszont teljesen fölösleges mindet külön textúraként kezelni mivel nagyrészüknek csak a fekete ill fehér értéke kell.
Ezért szépen megfogják ezeket a texturákat és egyesítik őket, mindet külön csatornán (RGBA). A piros csatornára megy szépen a Roughness, a zöldre a Metallic ésígytovább. Valamint a normal mappal trükköznek olyat hogy kiveszik belőle a kék színt, így csak két csatornát foglal el három helyett majd utólag azt a programban adják hozzá. Így lesz a 4-5 textúrából 1-2 (attól függ hogy színes-e az albedo vagy sem.) Ez nem feltétlen egy forradalmi módszer, UDK-ban meg Unityben énis összedobok hasonlót, viszont ők saját motorral dolgoznak és ha kifejezetten erre hegyezik ki akkor ez azért elég jelentős memóriafelszabadítást jelent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. magerg
2017.03.17. 08:42
Csak én gondolom úgy hogy egy online multiplayer FPS-ben sokkal lényegesebb lenne, a jó netkód, valós hit modell (nem hitboxok), és a minimális lag? (mondjuk az utóbbival nem sokat tudnak csinálni)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. okumura mager...
2017.03.17. 09:50
az overwatchban jó a hitbox, látnád a paladinst....(bár mit várunk egy silány utánzattól)
és most nem OW fan-ként írom ezt, mert nincs túl sok órám benne, viszont vitathatatlan hogy a játékmotor és az egész működése példátlanul jól muzsikál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.03.17. 09:53
Overwatchban a hitbox sokszor szándékosan van növelve, vannak karakterek, pl. Hanzo az íjász akinél szükséges a nyíl hitboxának a növelése, hogy ne legyen hátrányban.

Netkód tekintetében én nagyrészt elégedett vagyok az Overwatch-csal, még ha időnként idegesítő is, hogy a találatok a kliens oldalon realizálódnak, emiatt időnként elkaphatnak ha nálad már úgyis látod hogy pont fedezékbe jutottál. Főleg akkor zavaró, amikor már megy az animáció, a hangok és a szerver visszavonja, mert a másik találata számít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!