iPon Hírek

Oxigént találtak a Szaturnusz egyik holdján

Dátum | 2012. 03. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A NASA Cassini űrszondájának adatai alapján oxigénre bukkantak a Szaturnusz Dione nevű holdjának légkörében. A molekuláris oxigént az atmoszféra felső részében mutatták ki. A kutatók ebből arra következtetnek, hogy a Szaturnusz és a Jupiter többi holdja is rendelkezhet oxigéntartalmú légkörrel. Különösen jelentős lenne, ha az oxigén mellett folyékony felszíni vizet is ki lehetne mutatni a holdak valamelyikén, ahogy az Európán már sikerült, mivel szén jelenlétében ekkor minden alapvető feltétel meglenne az élet kialakulásához. A felfedezés részleteiről beszámoló tanulmány a Geophysical Research Letters oldalain olvasható.

A Dione egyike a Szaturnusz 62 ismert holdjának. Az 1100 kilométer átmérőjű égitest nagyjából egy Föld‒Hold-távolságnyira kering bolygójától. Felszínét vastagon vízjég borítja, magja valószínűleg szilárd kőzetből áll. 2,7 nap alatt kerüli meg a Szaturnuszt, és a bolygó erős magnetoszférája folyamatosan töltött ionokkal bombázza a holdat. Ezek az ionok a felszínbe csapódva molekuláris oxigént juttatnak a légkörbe. Ennek koncentrációja a felső légkörben nagyjából megfelel annak a mennyiségnek, amelyet a Föld felszínétől 500 kilométerre mérnénk.


Ez nem elegendő ugyan az élethez, de a hasonló holdakon végzett megfigyelésekkel együtt, fényt derít arra a folyamatra, amelynek során a jéggel borított holdak légkörébe viszonylag nagy mennyiségű oxigén kerülhet, ha nagy energiájú részecskéknek van kitéve a felszín, bolygójuk mágneses tere vagy a napszél következtében, mondják a kutatók.

A Cassini–Huygens szonda a tudományos célú űrkutatás eddigi legnagyobb szabású vállalkozása, célja 2004-től a Szaturnusz bolygó környezetének vizsgálata, valamint 2005-ben egy leszállóegységet, a Huygenst eljuttatta a Titán hold felszínére. A küldetés eredetileg 2008-ig tartott volna, de 2017-ig meghosszabbították. A jelenlegi felfedezés a 2010-es adatok elemzése alapján történt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. djbundy
2012.03.06. 16:40
Közben érkezett a hír, hogy Anettka már felkereste a kompetens ingatlanirodát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MZperX75
2012.03.06. 17:28
És a héten sem volt 5-ös a Lottón
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. I.Jozsef83
2012.03.07. 00:13
Bele sem gondoltok , hogy ez mekkora hír oxigén ! emberek ... oxigén
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!