iPon Hírek

Pályán a szélessávú szatellit

Dátum | 2010. 12. 27.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Sikeresen fellőtték a kazahsztáni Bajkonurból a Ka-Sat nevű európai műholdat, amelynek segítségével elérhetővé válhatnak a szélessávú internetszolgáltatások sok millió olyan európai háztartásban is, amelyet földi úton nem lehet megfelelően elérni. A Proton rakétával pályára állított hattonnás szerkezetet a párizsi székhelyű Eutelsat üzemelteti, névleges kapacitása alapján kétmillió háztartás számára teszi majd lehetővé a gyors netezést. Hasonló céllal a múlt hónapban is pályára állítottak egy műholdat, a Hylas-1-et - ez a londoni Avanti Communications üzemeltetése alá tartozó szatellit 300 ezer háztartás kiszolgálására képes.

Európában legalább 30 millió olyan háztartás van, amely nem vagy csak gyenge minőségben éri el az internetet - nyilatkozta a BBC-nek az Eutelsat vezérigazgatója, Michel de Rosen -, többnyire vidéken vagy a hegyek között, sokszor nem is túl messze a nagyvárosoktól. Az ő problémáikat oldhatja meg a Ka-Sat. A számos műholdon tévécsatornák ezreit továbbító Eutelsat eddig is nyújtott internetes szolgáltatásokat meglevő eszközein, a most föld körüli pályára állított műhold az első, amelyet kifejezetten a szélessávú netezés érdekében állítottak csatasorba.

A mintegy 36 ezer kilométerrel az Egyenlítő fölé pozicionált Ka-Sat műhold szerkezetének nagy része Nagy-Britanniában készült, az EADS Astrium üzemeiben, a tesztelést az európai társaság franciaországi (toulouse-i) üzemében végezték el. Fellövése előtt nem sokkal fulladt kudarcba egy másik Proton rakétás próbálkozás, akkor a pályára állítani kívánt Glonass navigációs műholdak a Csendes-óceánban végezték.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. rastawicc
2010.12.28. 01:32
Tehát, ha jól értem ezzel végre relatíve gyors netet tudnak szolgáltatni vezeték nélkül?!
Hát erre kíváncsi leszek!!!
Meg arra is, hogy mikor kezdenek élni ezzel a lehetőséggel a hazai szolgáltatók!
Remélem "hamarosan" jó ajánlatokkal áll/nak elő itthon!

Már most viszket a tenyerem, pedig hát M.O.-on nem csak a vezeték nélküli net lassú...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. szabtam
2010.12.28. 02:02
milyen jó lesz a hegyi pásztoroknak. ezután nem kell a kecskéket molesztálniuk. letöltenek némi poreszt, aztán ok.

ez hogy működik? milyen antenna kell hozzá? egy lavór? a down mégcsak ok. de az up hogy megy? hogy néz ez ki hardverileg?
milyen up sávszél lesz max?

p2p korlát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Destroy666
2010.12.28. 11:59
Műholdas net már vagy 10 éve létezik, szóval ez nem újdonsg.
Kétféle képpen lehet használni a rendszert:
-Letöltés megy a műholdrol, a feltöltést meg old meg ahogy tudod (ahogy eddig is használtad, szóval 2 előfizetés kell hozzá, mert feltöltés nélkül nincs letöltés sem).
-Veszel egy műhold adó-vevőt (ahogy a reklámban is mondják, csak egy párszázas ajánlat), és azzal teljessen ki tudod használni a műhold adta előnyöket.

Ami még feltétel, hogy az adott adó-vevő készüléken legyen rj45-ös aljzat, hogy össze tudd kötni a PC-vel a holdat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!