iPon Hírek

Pályán az új feketelyuk-vadász

Dátum | 2012. 06. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Közép-európai idő szerint június 13-án este hat óra után pár perccel alacsony Föld körüli pályára állt a NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array), a NASA legújabb űrteleszkópja, amely a nagy energiájú röntgentartományban fogja vizsgálni az eget, fekete lyukak, szupernóvák, neutroncsillagok és az univerzum egyéb érdekességei után kutatva.

A műszert a Marshall-szigetekhez tartotó Kwajalein-atollról juttatták pályára, de nem a megszokott módon. A Pegasus XL hordozórakétára erősített távcsövet a Lockheed L–1011 TriStar utasszállító gépének módosított változata, a Stargazer emelte 11 900 méteres magasságba, ahol a rakétát leoldották a géptestről. Öt másodperces szabadesést követően begyújtották a három fokozattal rendelkező hordozórakéta hajtóműveit, amely aztán kijuttatta a műszert az űrbe. A rakéta pár kilométeres magasságban történő begyújtásával jelentős mennyiségű üzemanyag spórolható, de a módszer sajnos csak az ehhez hasonló, kisebb méretű hordozók esetében használható.


A röntgencsillagászat jóval komplikáltabban működik, mint a hagyományos, látható fényen alapuló távcsövek. A problémák ott kezdődnek, hogy a földi légkör elnyeli a röntgensugárzást (ez persze csak csillagászatilag jelent gondot, az itt élő élőlények szempontjából nagyon is jó dolog). Ebből az következik, hogy a röntgentartományban csak az űrből érdemes vizsgálódni, amihez „kihelyezett” távcsövek szükségesek.

A másik probléma a röntgensugárzással a nagy energiájú részecskék fókuszálása. A látható fény fotonjait tükrök segítségével összegyűjtve éles képet kaphatunk a távoli tárgyakról, a röntgenfotonok viszont ehhez képest úgy viselkednek, mintha puskával lőnénk ugyanerre a tükörre: ha telibe találják, nem visszaverődnek róla, hanem átütik, ez pedig nem segít a képalkotásban. A röntgensugarakat súroló beeséssel lehet fókuszálni, ha ugyanis lapos szög alatt érik a reflektáló felületet, akkor visszaverődnek arról, valahogy úgy, ahogy a lapos szögben elhajított kő „kacsázik” a tó tükrén. A párhuzamos röntgennyalábokat tehát ilyen súroló beesések láncolatával fókuszálják.


A röntgentávcsövek ennek megfelelően hosszú, hengeres tükrökkel rendelkeznek, amelyek egyik végük felé keskenyednek. A laposan beeső sugarak lapos szögben is verődnek vissza, így a fókuszpont elég távol esik, vagyis az elrendezéshez nagyon hosszú távcső szükséges, ami a műszer pályára juttatásánál gondokat okozhat. A Pegasus rakétára szerelt NuSTAR hossza például nem haladhatta meg a 2 métert. A mérnökök ötletes megoldást találtak a problémára: a 600 kilométeres magasságban keringő távcső a következő héten „kinyílik”, vagyis egy előzőleg harmonikaszerűen összecsomagolt rúd segítségével meghosszabbodik. Az így kapott majdnem 11 méteres szerkezet egyik végére kerülnek a tükrök, a másikra pedig a detektorok.

A NuSTAR, amely egy hónap múlva kezdi meg tudományos tevékenységét, tízszer élesebb felvételeket fog készíteni az égbolt röntgensugárzást kibocsátó objektumairól, mint a jelenlegi hasonló műszerek. A teljes projekt 165 millió dollárba került, és az univerzum talán legvadabb égitesteire vadászó távcső 25 évig szolgáltatja majd az adatokat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Ellerszale
2012.06.14. 11:57
Kedvelem ezeket az ismeretterjesztő cikkeket =) Jó viszonylag naprakésznek lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. wellhopa
2012.06.14. 17:45
Komoly egy szerkezet. Biztos sok röntgenforrást sikerül így felfedezni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2012.06.14. 20:30
Alig várom, hogy a natgeon valami erről szóló filmet, esetleg később ezzel készült felvételeket láthassak a fekete lyukakról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2012.06.15. 13:57
De jók ezek a tudományos információs hírek/cikkek ... egyre többet olvasgatom iPON-t sőt pár isminek is beajánlottam a jó kis hírek cikkek miatt . Van akinek a 2. böngészőben ez a nyitó / főoldala ...

Én is várom a híreket , hogy mit sikerül befogni / bemérni , mit talál ...

köszi a cikket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!