iPon Hírek

Panasonic SoC egységek 14 nm-en, hála az Intelnek

Dátum | 2014. 07. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel meglehetősen érdekes közleményt adott ki a napokban. A gyártó bejelentette, hogy a Panasonic illetékeseivel megállapodás kötöttek, amelynek értelmében az Intel egyfajta bérgyártóként hamarosan Panasonic SoC egységeket fog gyártani. A szóban forgó Panasonic SoC egységekről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy azok különböző audiovizuális eszközökben kapnak majd helyet – itt minden bizonnyal az okostelevíziókra, illetve a különböző szórakoztatóelektronikai termékekre utalt a gyártó. A Panasonic következő generációs SoC egységei a 14 nm-es Tri-Gate gyártástechnológia alkalmazásával készülnek, így planáris alapokon nyugvó elődeiknél gazdagabb funkcionalitást és nagyobb teljesítményt kínálhatnak, sőt, fogyasztásuk is kedvezőbben alakulhat. Az új Panasonic SoC egységek konkrétan a 14 nm-es LP, azaz alacsony fogyasztásra optimalizált gyártástechnológia alkalmazásával készülhetnek majd el.
Panasonic PH1-PRO4 – Ez a chip még nem az Intel műhelyéből érkezett
Az Intel lépése elsőre érdekesnek tűnhet, de összességében teljesen logikus, hiszen a bérbe adott gyártókapacitással elérhető, hogy a gyárak maximális hatékonyság és kihasználtság mellett üzemeljenek – ami egyébként költségoptimalizálási szempontból kiemelten fontos. Persze a dologból az Intel is profitálhat, ugyanis a bérgyártóként való közreműködés során akár értékes, a későbbiekben kamatoztatható tapasztalatokra is szert tehet. A vállalat a jelek szerint egyre komolyabb hangsúlyt helyez a bérgyártó üzletágra, ugyanis a Panasonic mellett korábban már további öt egyéb céggel is megállapodott. Az Intel gyáraiban az említett megállapodásoknak köszönhetően Altera, Achronix Semiconductor, Tabula, Netronome és Microsemi chipek is készülnek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. tibaimp
2014.07.09. 13:24
"Altera, Achronix Semiconductor, Tabula, Netronome és Microsemi" -- nekem ezek a cégek nevei semmit nem mondanak, fogalmam sincs, hogy mit gyártanak.

Ha az Intel belép erre a piacra, márpedig belép, akkor a gf és a tsmc felkötheti a gatyáját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rini
2014.07.09. 21:21
Némelyiknek pedig elég sok termékével lehet találkozni különböző termékekben. Például az Altera és Semiconductorral biztosan találkoztam. Amugy rengeteg olyan márka van ami nekünk tényleg nem mond semmit és mégis ott toporognak a csúcson.

Nem gondolom, hogy az Intel igazán komolyan érdeklődne ebben a piacban. Szerintem csak arról van szó, hogy rengeteg gyártókapacitása szabadult fel és nem akarják parlagon hagyni. Ha már megvan akkor termeljen profitot a 0 helyett. Arról nem is beszélve amit az ott dolgozok tapasztalatként és információként bezsebelhetnek és később hasznosíthatnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabest
2014.07.10. 02:02
Majd ha kis FPGA rész is lesz bennük, akkor fognak visítani. Valahol olvastam, hogy tervezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!