iPon Hírek

Panasz a Gmail biztonságára

Dátum | 2009. 06. 24.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

A világ legnépszerűbb keresőmotorját üzemeltető Google-t számos kritikus támadja, amiért nem teszi még biztonságosabbá e-mail szolgáltatását.

Biztonsági szakértők, ügyvédek és adatvédelmi tanácsadók nemrég írtak egy nyílt levelet Eric Schmidt-nek, mivel szerintük a Gmail felhasználónak teljesen szükségtelen biztonsági veszélyekkel kell szembesülniük a szolgáltatás használatakor. "Ahogy egyre többen használunk kevésbé biztonságos Internet-elérést - például Wi-Fit kávézókban, könyvtárakban -, úgy egyre nagyobb az esély a Gmail adataink illetéktelen kezekbe való kerülésére." - közölte Ben Edleman, a Harvard Business School asszisztens professzora és a levél egyik aláírója.

A Gmail jelenleg biztosít HTTPS-elérést (Hypertext Transfer Protocol Secure) a szolgáltatásához, azonban alapértelmezésben ez a funkció ki van kapcsolva, és csak egy pár felhasználó - akik tisztában vannak a veszélyekkel és tudják hogyan kell aktiválni - kapcsolják be. A Google válaszában közölte, hogy számos különböző biztonsági metódust kíván tesztelni a jövőben, azonban azt nem árulta el mikorra várhatjuk ezeknek az adatbiztonsági lépéseknek az állandóvá válását.

Azok, akik szeretnék biztonságos kapcsolaton keresztül elérni Gmail-postafiókjukat, azok a levelezésen belül a "Beállítások" menüpontban az "Általános" fül alatt a "Böngészőkapcsolat" opciónál a "Kötelező https használata" gomb kiválasztásával tudják aktiválni a HTTPS-t.

A Yahoo Mail, Microsoft Hotmail, Facebook és MySpace is használ HTTPS-protokollt amikor bejelentkezik a felhasználó a szolgáltatásba, azonban utána hagyományos, kevésbé biztonságos HTTP-kapcsolaton keresztül történik az adatcsere a biztonsági szakértők szerint. Csak bankok és hasonló pénzügyi szervezetek weboldalai kommunikálnak folyamatos HTTPS-protokollal a felhasználóval, azonban egyre nagyobb a nyomás, hogy e-mail és egyéb szolgáltatások is használják a HTTPS-t végig a böngészés folyamán, nem csak a bejelentkezéskor.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Kane54
2009.06.24. 10:44
VISSZA A HIRHEZ

És miért nincs ez alapból bekapcsolva?
Nekem már 2 Gmail fiókomat törték fel, mellesleg nem könnyű jelszavakkal voltak védve és még csak WiFin sem kapcsolódtam sehová sem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2009.06.24. 10:59
Az informatikus lámák nem értenek hozzá.

Feleségem sulijában 2002 óta HTTPS-en megy a levelező kliensek kiszolgálása, sőt a Gmail és egyéb közismert rendszerekkel ellentétben:

1: kikapcsolhatatlan a HTTPS, a felhasználőnak be sem kell kapcsolnia

2: ha HTTP-vel közelít a felhasználó, a rendszerünk akkor is azonnal HTTPS-re dobja át a kapcsolatot, máshogy nem hajlandó kommunikálni

3: minden felhasználónk ki van okítva arra, hogy a tanusítványunkat hogyan kell állandóra elfogadtatni a böngésző klienssével

Ha ez egy általános iskolában így működik, akkor mindenütt másutt a világban is működnie kéne.

Ja és mégegy:

4: rendszergazdánk Linux guru

5: rendszergazdánk nem az egérbe kapaszkodik, hanem 80x25-ös karakteres terminálon keresztül konfigurálja a rendszert
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lew000
2009.06.24. 11:05
HTTPS aktiválása

1. Sign in to Gmail.
2. Click Settings at the top of any Gmail page.
3. Set 'Browser Connection' to 'Always use https.'
4. Click Save Changes.
5. Reload Gmail.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CsorvaGep
2009.06.24. 11:55
az jó de más általános iskolákban örülnek ha normális gépekre futja nem hogy még ilyenre is ügyeljenek. Különben meg ha a rendszergazda linux guru akkor egyenesen következik hogy terminált használ, sőt felteszem inkább ssh-n keresztül lép be
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. TheDj
2009.06.24. 14:04
persze a gmailnek is köze van a biztonságosabbá tételen, de nem szállhatnak ki minden házhoz, ahol a buta ember wifit üzemeltet és fogalma sincs a biztonságról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.06.24. 14:39
Nem véletlenül reklamálnak, mert sok spam jön Gmailről - gondolom emiatt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!