iPon Hírek

Papírlaptop: az újrahasznosítás csúcsa

Dátum | 2009. 11. 23.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

Érdekes és elgondolkodtató, bár valamelyest talán kétes megvalósíthatóságú elképzeléssel állt elő Je Sung Park dizájner, a maximális újrahasznosíthatóság jegyében, felülmúlva még az e kategória eddigi csúcstartójának számító bambusz-laptopokat is: ő újrahasznosítható papírban gondolkodik.


Az elgondolás előnyei valóban kézenfekvőek: miután a burkolat teljes egészében újrafeldolgozott anyagok pépjéből készül (tehát ha kidobásra kerül, hamar lebomlik), így az ideje lejártával teljesen környezetbarát módon lehet megszabadulni tőle. Emellett, ha még a használati ideje során meg is sérülne, a károsodott részek könnyen ki is cserélhetőek. Mivel pedig egy igen olcsó alapanyagról beszélünk, így ez nyilván jó hatással lenne a kész termék árára is.


Persze mindez még csupán ötlet, megvalósításról egyelőre szó sincs (mint ahogy arról se, hogy mennyire lehet ezt az alapanyagot víz- és tűzállóvá tenni). Tekintettel azonban arra, hogy a számítógépipar gyors fejlődése, valamint a laptopok átlagosan kétévenkénti lecserélése nyomán keletkező óriási e-hulladék-mennyiség valóban igen komoly problémát jelent (2007-ben csak az USA-ban kb. 2,25 millió tonna e-hulladék termelődött, aminek mindössze 18%-a került újrahasznosításra, a többit sima szemétként dobták ki), figyelemfelkeltésnek mindenképp jók a vázlatai. Hogy aztán mi lesz belőlük végül, az már egy másik kérdés.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. gedezoli
2009.11.23. 13:17
Van ahol zöldebbé kell válni, de azért ennyire nem kell túlzásba vinni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pjszilard
2009.11.23. 13:28
Sokkal tobbet er, ha olyat gyart valaki, amit akar 5-10ev mulva is lehet hasznalni. Gyarilag a maximalis memoria kerol bele tehat nem kekk kidobni a kisebbet a bovitesnel. Inteles video helyett amd vagy nvidia. Szerelheo, konnyen cserelheto alkatreszek, nem kell darabokra szedni a tapegysegcsatlakozo, vagy a hutoventillator javitasaloz...

Ha betetes lenne es penzt kapna vissza aki visszaviszi, mind visszakerulne az ujrafeldolgozo kozpontokba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. lajthabala...
2009.11.23. 13:32
Ügyes. Most elkezdenek olyan szemetet termelni, amit újra lehet hasznositani. Miért nem azzal foglalkoznak inkább, hogy olyan notebookot csináljanak, amit nem kell kidobni?! Életem első laptopját 2002-ban vettem, és gyorsabb volt a mostaninál. Ha nem ment volna tönkre, akkor még mindig azt használnám (az öcsém még mindig használja, csak közben asztali gép lett belőle.).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szerzetes
2009.11.23. 13:46
2 évente csere? Ejjj le vok maradva... Csak meg ne tudja a masinám, mert kikönyököl, mondván, őt már rég cserélni kellett volna...
Amúgy mennyit lehet árban spórolni h papír a burkolat? Nem hiszem h a legdrágább a műanyag, ami a gépben van (különösen egyes olcsó műanyag termékeknél)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. fecaa
2009.11.23. 14:24
1. Miért kell 1 laptopot 2 évente cserélni?Hogy elfusson rajta mindig a legújabb GTA?Vagy 2 év után nem írható rajtuk pl 1 .doc fájl?Esetleg vmi videot már nem játszik le 2 év után?

2. Eléggé kereskedelem-élénkítő szaga van az ötletnek.
Hasonlóan az előző hsz-ekhez,sztem is inkább tartósabbra kellene csinálni őket.
De hát ez ellenkezik a maximális profit elveivel,u.hogy ez halott javaslat már most is.
Nekik az lenne a legjobb,ha mindenki félévente venne tőlük 100E-ért 1 PC-t/laptopot.

3. Azért ez mégis elektromos kütyü,és ha vmi zárlat miatt kigyullad az egész,zárt térben (hol máshol legtöbbször)?

4. A lényeges dolgok úgyis fém-műanyag keverékek benne (cserélni kell),amik avulnak,nem a burkolat.

5. Nehogy már ne legyenek olcsó,hulladék műanyagok,amikből vmi burkolatot lehetne csinálni nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Insignia
2009.11.23. 14:34
hát ritka nevetségesen néz ki... kiváncsi vagyok hogy a zöldek milyen kocsival járnak ...
Minőségről meg annyit a 300k-s notimat egymás után 3x küldtem szervízbe mondjuk még most is ott van.. első 2 körben a felét kicserélték.... de még mindig nem jó csak azon röhögök hogy amennyit szopnak a javítással simán kicserélhették volna egy ugyan olyanra... javítás költség már értékben tuti felette van.. 2 alaplap, 1 hdd, webcam, touchpad, cinedash, akku, fingerprint sensor....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. dongo84
2009.11.23. 14:41
Hát.... szerintem eddig sem a laptopok műanyag kávája jelentette a legnagyobb problémát a környezetszennyezésben. Sokkal inkább veszélyesek a bennük rejlő alkatrészek. Amint látom ebben meg nem papír kondik vannak. Vagy igen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. axe
2009.11.23. 15:16
ilyent elő se menrnék venni.... inkább csinálnának 4kilós laptopot full fémből aztán büdös életbe nem törne el hasonlók kondi... hát ők majd arra is fognak találni megoldást amúgy kondit egyszerű cserélni évente szétszeded a laptopot púpos kondi kicseréled és 2évig levan a kond. csak előttem is írta/ták hogy haszonra profitra utaznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. polarx
2009.11.23. 15:42
már nem azért a 2 fillérért de a papír hőre nem kigyullad?!.. műanyag még hagyján hogy megolvad de nem gyúllad ki olyan hamar. meg azért hogy "csak" egy laptopról van szó az is nyilván melegszik ha nem is annyira mint az asztali. bár van akinek még jobban mint egy asztali..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pjszilard
2009.11.23. 16:10
A papir megfelelo adalekanyagokkal onkioldo, peldaul ilyet hasznalnak falszigetelesnel.

A szemetet ugy lehet megszuntetni, ha nem gyartyak le, es ugy lehet ujrahasznositani, ha visszavalthato.

Egyebkent a made in china szemetet az europai es amerikai szemetbol gyartjak az europaiknak es amerikaiaknak akik megveszik.

Vegyel minoseget, es ha neked mar lassu is, meg mindig valaki hasznalni tudja utanad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. CarKiller
2009.11.23. 16:18
Hogy néz ez ki?
Igen, ez a 2 éventi csere... Nos az egy USA-beli adat, és köztudott hogy ott a bérek... szóval blabla... a lényeg, az a profit, de ezt már leírták. Annyit tennék hozzá, hogy ez lehetetlen ötlet, mert olyan erős és csupán annyira vastag kartont mint a fém vagy egy jobb műanyag az életben nem fognak csinálni! Sőt a papír éghetőbb mint a mostani burkolatok, szóval ha tényleg megjelenik egy ilyen én megtartom az akkorit, ami nem papír.
(Toshiba Tecra M1-ről írtam...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fecaa
2009.11.23. 17:04
pjszilard:

"A papir megfelelo adalekanyagokkal onkioldo, peldaul ilyet hasznalnak falszigetelesnel."
->
Biztos mert nem vagyok ipari szakmunkás,de ez mit jelent,kedves hozzászóló-vagy bárki akinek leesett? (önkioldó??)

Igen,a "visszaváltás" lenne a megoldás,de az újrahasznosítás se ingyen megy.Tutira olcsóbb nekik "friss" alapanyagból gyártani,mint szétszerelgetni,szétválasztani,újra összerakni.
Pl. csak 1 db,PC-be való kártya: összevissza fémek benne,műanyag,azt széthámozni elég költséges.
Ha vmi multi éppen jól áll pénzzel,akkor a médiában kikürtölve persze megvalósíthatja a visszaforgatást a gyártásba,és ettől ő lesz a JÓ ARC!

A legmérgezőbbek a nehézfémek,azokat kellene visszaforgatni-mellesleg azok is fogyóban vannak,mert mitől "szaporodnának" az ércek??
Vízbe kerülve meg mindössze "csak" rákkeltőek a nehézfémek,ennyi.

Szabálytalan hulladéklerakók-> tiszta ivóvíz?Persze!!


Inkább az SSD-ket fejlesszék,terjesszék,azok nagyságrenddel kevesebbet esznek ,mint a HDD-k,zajt se adnak ki,kevesebb energiával működne minden gép.Kevesebb kibocsátott hő (globálisan is),kevesebb hűtés (szervertermek)...stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pjszilard
2009.11.23. 18:44
Elgepeltem: onkiolto.
Meggyullad es nem eg tovabb hanem elalszik. Ilyen peldaul a cso es a doboz amit villanyszerelesnel hasznalnak. Ha hazat epitesz es meggyujtasz egy kis darab muanyag csovet es az tovabb eg es meg klor szaga is van, paros labbal rugd ki a villanyszerelot!
A gipszkarton is ilyen, persze ha utasszallito repulokepet robbantasz fel a hazban akkor ez keves. Es van vizallo papir is...

Visszavaltas:
Kerdes: Mikor volt tobb uveg es muanyagpalack hulladek, a kozel 100%-ban visszavalthato palackok koraban, vagy most amikor a legtobb eldobhato?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pjszilard
2009.11.23. 18:55
Egy masik pelda a sok kozul:

Insulfrax® Paper is an evolutionary product which is manufactured by forming Insulfrax Fiber in a nonwoven matrix. These fibers are randomly oriented during manufacturing and then held in place with a latex binder system. A specialized paper-making process is utilized to form uniform lightweight, flexible materials, including Insulfrax Paper.

Insulfrax Fiber, utilized in Insulfrax Paper, is based upon a calcium, magnesium, silicate (CMS) chemistry. This CMS fiber chemistry has been successfully used to solve a variety of application problems from 427°C (800°F) up to 1100°C (2012°F). In addition to high temperature resistance, Insulfrax Fiber meets European regulatory requirements (Directive 97/69/EC).

Tomoren sokkal tovabb birja az ego gaztuzhelyen felejtett papirlaptopod, mint a muanyag, es a lenyeg nem ettol fog leegni a haz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!