iPon Hírek

Pár év múlva a falon is átláthatnak a mobilok

Dátum | 2012. 04. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Pár nappal ezelőtt már beszámoltunk a T-sugárzás kihasználása révén felmerülő lehetőségekről a veszélyes postai küldemények átvizsgálásában. A terahertzes hullámhossztartomány egy újabb felhasználási módja azonban még ennél is futurisztikusabb lehetőségeket villant fel: a Dallasi Műszaki Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan chipet, amelynek segítségével hétköznapi tárgyakba, például mobiltelefonokba is beépíthető lesz az a technológia, amelynek segítségével átláthatunk a falakon és egyéb anyagokon is.

A terahertzes hullámok hullámhossza 0,03‒3 mm, az elektromágneses spektrumon a mikrohullámok és az infravörös hullámok közti tartományt foglalják el. A T-sugárzást a legutóbbi időkig nem sok mindenre használták, mostanában azonban szinte napról napra újabb ötletek érkeznek felhasználására. Ahogy Kenneth O, a kutatás vezetője fogalmazott, a hullámtartomány tele van kiaknázatlan lehetőségekkel, amelyekből mindannyian profitálhatunk.

Ezen tulajdonságai közé tartozik, hogy képes áthatolni olyan rétegeken, amelyeken a látható fény nem tud (pl. falakon). A terahertzes képalkotás azonban általában jelentős energia-befektetést igényel, valamint bonyolult lencserendszerek szükségesek fókuszálásához, így az ilyen berendezések mérete is meglehetősen robosztus. A dallasi kutatók verziójában azonban nincs szükség ezekre a lencserendszerekre.


Ehelyett egy speciális, nagysebességű, úgynevezett Schottky-diódát építettek be egy CMOS chipbe, amely már jelenleg is számos fogyasztási cikkben megtalálható. A módosított chipek létrehozhatók a létező gyártási folyamatok révén, ami jelentősen csökkenti az előállítás költségeit.

A University College London kutatói szintén azok közt vannak, akik kisméretű terahertz-készülékek kifejlesztésén dolgoznak. Nemrégiben sikerült különböző hullámhosszak keverésével és erősítésével olyan sugárforrást előállítaniuk, amely alacsony hőmérsékleten képes a T-sugrázás előállítására, és kellően aprócska ahhoz, hogy beépíthető legyen egy chipbe, mivel gyakorlatilag két, egymástól száz nanométerre elhelyezett elektródából áll. Ezt a rendszert másképp kell előállítani, mint a dallasi kutatók által kreált verziót, de szintén alkalmas lehet arra, hogy segítségével rövid időn belül valósággá válhassanak a kézi terahertz-detektorok.

A CMOS és a terahertz-hullámhossz kombinációja révén előbb-utóbb akár mobiltelefonjainknak is részévé válhat a technológia, mondja O, aki hozzátette: saját készülékük hatótávolságát körülbelül tíz centiméterre fogják limitálni, így egy darabig még nem fogunk úgy „látni” telefonunkkal, mint Superman.

Az olcsó kézi detektorok elterjedése azonban nagy változásokat hozna több területen is: iratok hitelességét lehetne általuk könnyebben megvizsgálni, hamis bankjegyeket azonosítani, arról nem is beszélve, hogy milyen jelentőséggel bírna egy terahertzes képalkotásra alkalmas kézi orvosi szkenner megalkotása.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. mThom
2012.04.20. 10:51
Jó lesz ez nekünk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. StevyXIX
2012.04.20. 11:13
Ez nem rákkeltő? Gondolom gyengébben sugároz, de röntgen ellen se véletlen védekeznek az ott dolgozók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tomazolika
2012.04.20. 11:28
Tényleg sok előnye lehet , mondjuk én nem feltétlen mobil vonzatra gondolok .
Amúgy az a röntgenes rendszer létezett már régen mobilokba . Ki emlékszik még a röntgenes szolgáltatásra ami emelt díjas sms küldésével minden mobilon elérhető volt ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tomazolika
2012.04.20. 11:34
StevyXIX
A röntgen is káros , de nem arra akit röntgeneznek , mert neki nagyon kevés a hatás.
Viszont , ha egész évben naponta kiteszed magad a sugárzásnak , úgy már káros ők ezért védekeznek .
Amúgy nem hiszem , hogy nagyon sugározna egy ilyen kütyü , de ha mégis gondolom van erre valami szabvány .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atti2010
2012.04.20. 11:39
Csajoknak fog tetszeni, ruha alatt is megméri a szerszámot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. langward
2012.04.20. 12:18
atti2010
..Vagy fordítva is jóóó..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Jools
2012.04.20. 12:53
StevyXIX: elvileg pont az a jó benne, hogy nem ionizál, így gyakorlatilag nem jelent sugárterhelést a szervezetnek, ellentétben például a már említett röntgensugárzással. A röntgennél egyébként nagyon szigorúan meg van szabva, hogy évente hányszor alkalmazható, ha a terahertzes változatot olcsón meg lehetne valósítani, azzal nem lenne ilyen gond.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sanyix
2012.04.20. 13:28
rákot keresgélni is lehetne vele a testen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm
2012.04.20. 15:22
A baleseti helyszínen, pl. roncsolódott kocsiból történő kiszabadítás és mozgatás, hordágyra helyezés esetén, tényleg óriási jelentősége, lenne a műszaki mentőknél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. fbi1984
2012.04.20. 23:31
Lehet, hogy a felbontatlan leveleket is el lehetne olvasni vele?
Vagy a politikus "üvegzseb" szerepét is megvalósítja?
Vagy a láthatatlan jövedelmekre is fényt derít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm fbi19...
2012.04.20. 23:32
Na ezek lesznek a káros mellékhatások.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2012.04.21. 07:16
Jó meglátás, de nálunk még nem ennyire kifinomult a rendszer. Itt még komoly szerepe van a doboznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2012.04.22. 11:31
Első nap betiltanák. Aki kamerás golyóstollat vagy szemüveget rendelt neten, azok is terrorelhárítókkal együtt kapták meg a csomagot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bkaresz200...
2012.04.24. 23:48
A sony-nak a 80 as évek végefelé volt röntgen videó kamerája. Az nem használt semmilyen mesterséges sugár forrást, csak a természetes háttérsugárzást és elég nagy távolságban.
Sajnos hamar betiltották mert etikátlannak itélték.

Na ez visszajöhetne a mobilokba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!