iPon Hírek

Pár nap és jönnek a Yorkfield processzorok

Dátum | 2008. 03. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel új 45nm-es csíkszélességgel rendelkező Yorkfield processzorai körül nemrégiben még kisebb-nagyobb technikai problémák voltak, ám ezeket a mérnökök már sikeresen elhárították, így a C1-es steppinggel rendelkező egységek, amelyek március elején kerülnek forgalomba, már mentesek lesznek a hibáktól. A gyártó a terveknek megfelelően már megkezdte az újdonságok sorozatgyártását, így pár napon belül megindulhat az egységek szállítása is.


A források szerint a hírek értelmében pár napon belül debütálhat a Core 2 Quad Q9300-as, Q9450-es és a Q9550-es modell egyaránt. A Core 2 Quad Q9550-es újdonság 2,83 GHz-es órajellel büszkélkedik majd, míg a Q9450-es tára 2,66 GHz-en fog üzemelni. A processzorok 45nm-es csíkszélességgel készülnek, 1333 MHz-es FSB-t használnak és 12 MB másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak. A Q9300-es egység már különbözik az előbb említett processzoroktól: a legkisebb jövevény 2,5 GHz-es órajellel, 1333 Mhz-es FSB-vel és 6 MB másodszintű gyorsítótárral kerül a boltok polcaira. A források szerint mindhárom újdonság 95W-os TDP-vel büszkélkedik majd. A korábbi, C0-ás Yorkfield processzorok nem voltak képesek zökkenőmentesen együttműködni a 4 rétegű PCB-vel rendelkező középkategóriás alaplapokkal, csak a 6 rétegű PCB-vel bíró felsőbbkategóriás modellekkel, a C1-es steppinggel a gyártó ezt a hibát küszöbölte ki - állítják a források, azonban pontosabb információval nem szolgáltak a hibával kapcsolatban.

Az új processzorok közül a Q9550-es modell 530 dollárba, míg a Q9450-es 316 dollárba kerül majd, a legkisebb processzorért, azaz a Q9300-as modellért mindössze 266 dollárt kell majd fizetni. Az előbbi árak a gyártó által megadott hivatalos árak, amelyek az üzletekben minden bizonnyal magasabbak lesznek, főleg idehaza.


Az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Ottelini kifejtette egy konferencia alkalmával, hogy a vállalat próbálja áthidalni a 45nm-es processzorokkal kapcsolatos kisebb-nagyobb hiányokat. A gyártó jelenleg napi 100.000 darab 45nm-es processzort készít, ezek között 72 különböző modell van jelen, amelyek asztali konfigurációkhoz, noteszgépekhez és munkaállomásokhoz készülnek. A vállalat eddig már több, mint 3,5 millió darab 45nm-es csíkszélességgel rendelkező processzort készített és a lendület itt egyáltalán nem áll meg. A gyártó tervei szerint az idei év első negyedévének végére minden negyedik processzor 45nm-es csíkszélességgel készül majd, de az év harmadik negyedévére ez az arány fele-fele lesz, azaz ugyanannyi 45nm-es processzort gyártanak majd, mint amennyi 65nm-est.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások