iPon Hírek

Passzív baktériumölő mintázat van a kabócák szárnyain

Dátum | 2013. 03. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Psaltoda claripennis elnevezésű kabócafaj szárnyainak különlegesen mintázott felülete révén bánik el a baktériumokkal. Egy biofizikusokból álló nemzetközi kutatócsoport most aprólékosan modellezte, hogyan működik ez a nanoszinten megvalósuló védelmi rendszer. A sáskaszerű rovar szárnyait hexagonálisan elhelyezett, tompa, tüskeszerű nanooszlopok borítják. Ha a kórokozó megtelepszik a szárny felületén, sejtmembránja egyre jobban hozzátapad a nanostruktúrák felszínéhez, benyomul az oszlopok közötti résbe, ahol viszont megfeszül, és ha nem elég vastag, megreped. Elena Ivanova, az ausztráliai Swinburne Műszaki Egyetem kutatója elmondta, hogy a szakértők számára meglepő volt, hogy nem maguk a nanotüskék „bökik ki” a sejtmembránt, ahogy ezt korábban gondolták. A folyamat sokkal inkább úgy zajlik, mintha valamilyen korlátozottan elasztikus anyagot nyújtanánk meg túlságosan, rugalmasságának határain túllépve, magyarázza Ivanona.

A modell tesztelése céljából a tudósok mikrohullámokkal sugároztak be baktériumokat, hogy különféle rugalmasságú sejtmembránokat tesztelhessenek. Hipotézisük szerint a merevebb membránnal rendelkező kórokozók kevésbé hajlamosak a sérülésre, mivel nem nyomulnak be annyira a nanotüskék közé, hogy membránjuk túlzottan megfeszüljön. Ez a kísérletek során be is igazolódott, vagyis kiderült, hogy a kabócák védekezési módszere csak a baktériumok egy bizonyos, lágyabb sejtmembránnal rendelkező csoportja ellen nyújt védelmet, de azok ellen nagyon is hatásos. Az újfajta antibakteriális felület mesterséges változatának létrehozása előtt még további vizsgálatokra lesz ugyan szükség, de a szakértők máris rengeteg olyan területet látnak, ahol alkalmazható lehet egy ilyen anyag. Mivel a felület pusztán szerkezetének köszönhetően, tehát passzívan, mindenféle vegyi anyag közreműködése nélkül számol le a kórokozókkal, a környezetre és a mikrobáknál nagyobb élőlényekre sem jelent veszélyt, így kiválóan használható lehet olyan objektumokon, amelyeket naponta rengeteg ember érint meg, és így a betegségek terjedésének melegágyát jelentik, tehát például a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóin és falain.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. atti2010
2013.03.06. 13:52
A kis sunyi eddig meg hallgatott róla mint szóljon hogy dobjuk már a francba a sok antibakteriális vegyszert. Gyanús volt nekem mindig is ez a gabóca .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Humbuk
2013.03.06. 15:30
Heheh most jól megmondtad! +1


Mi lesz az immunrendszerünkel bacik nélkül?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim
2013.03.06. 16:19
"Mi lesz az immunrendszerünkel bacik nélkül?"

Nem lesz rá szükségünk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nyerek01
2013.03.06. 17:09
Tudtommal a vírusoknál jellemző hogy képesek viszonlag gyorsan alkalmazkodni a körülményekhez. Na most ha csak azok az egyedek élik túl akiknél kicsit vastagabb a sejtfal, akkor hamar kialakul az ellenállás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror nyere...
2013.03.06. 17:16
Tudtommal a vírusoknak nincs sejtfala, de mindegy.

"Nem lesz rá szükségünk!"

Steril körülmények között pár nap alatt meghalnál, leginkább éhen, de még inkább szomjan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sensejke
2013.03.06. 18:15
Vírusokat emlegettek közben baktériumokról van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!