iPon Hírek

Passzív hűtésű Akasa PC házak Intel NUC alaplapokhoz

Dátum | 2013. 09. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel kompakt asztali számítógépei, amelyek a NUC sorozatot erősítik, már régóta forgalomban vannak. Az apró, helytakarékos, mégis megfelelő teljesítményt kínáló asztali számítógépek manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, így az Intel mellett egyéb gyártók is kínálnak hasonló konfigurációkat - elég csak a Gigabyte Brix sorozatára gondolni, amelynek egyik tagját már mi is kipróbáltuk.

Az Akasa is felismerte a fentebb említett tendenciát, így új számítógépházat készített, ami kétféle változatban kerül forgalomba. A Newton V sorozat tagjai az Intel NUC alaplapjaihoz készültek és nagyjából úgy néznek ki, mint egy kisebb autós audió erősítő. Az alumínium számítógépházak modelltől függetlenül egyforma, 150 x 150 x 47 milliméteres mérettel érkeznek, tömeg tekintetében azonban már van közöttük némi különbség. Az Intel DCP847SK és Intel D33217GKE alaplapokat fogadó példány, amely AK-ITX07-BK termékkóddal rendelkezik, csak 925 grammot nyom a mérlegen, míg társa, amely az A-NUC02-A1B termékkódot kapta és az Intel D53427RKE alaplapját fogadja, már 950 grammos. Az említett adatok alapján jól látszik, hogy a Newton V számítógépházak nehezebbek, mint a hasonló méretű Mini-ITX kuckók, ám ez nem véletlen.

Az eltérő alaplap támogatástól eltekintve mindkét új, Newton V sorozatú számítógépházra igaz, hogy passzív hűtést kínálnak az adott Intel NUC alaplaphoz, azaz a CPU hűtéséről maga az alumíniumból készített számítógépház gondoskodik. Hogy ezt milyen hatásfokkal teszi, az az első tesztekből nemsokára kiderül.

Az persze erősen kétséges, hogy például egy Intel D53427RKE alaplap esetén, amely Core i5-3237U típusú kétmagos processzort tartalmaz, elegendő-e a passzív hűtés ahhoz, hogy a rendszer képes legyen kiaknázni a maximális Turbo Boost órajel adta lehetőségeket, hiszen az a processzor akár 2,8 GHz-ig is feltornászhatja az órajelét, de az Akasa leírása szerint a háznak ez nem kell, hogy problémát okozzon (télen lehet nem is fog).
AKASA Newton V (A-NUC02-A1B)
Jó hír, hogy a kompakt számítógépházak a VESA támogatás jóvoltából akár monitor vagy HD televízió hátuljára is felszerelhetőek. További jó hír, hogy a jelenlegi NUC rendszerekkel ellentétben az Akasa Newton V esetében előlapi USB 3.0-s port is rendelkezésre áll, ami persze csak az Intel D53427RKE alaplaphoz készített modell esetében érhető el, a másik két deszka ugyanis nem kínál USB 3.0-s portot. A szóban forgó három alaplapnál egyébként nem áll rendelkezésre Thunderbolt port, de ez a vásárlók többségének nem jelent majd problémát. A friss számítógépházak közül az A-NUC02-A1B Kensington Lock portot is kapott, így a megfelelő kiegészítő megvásárlásával asztalhoz, polchoz, illetve egyéb fix ponthoz láncolható az apró PC, ami megnehezíti ellopását.
AKASA Newton V (AK-ITX07-BK)
Az Akasa Newton V sorozatú számítógépházaival tehát teljesen hangtalan, rendkívül kompakt munkakörnyezet alakítható ki, de a termékek akár HTPC feladatkörben is helytállnak. Az új számítógépházak hamarosan elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerülnek majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. j.panzer
2013.09.01. 10:24
Nekem simán kéne ilyen. Más kérdés, hogy nagy valószínűséggel nem is lesz kapható Mo-on, ha meg mégis, annyiba fog kerülni, mint egy komplett PC. Amúgy jó. Régóta vágyok egy passzív hűtésű, teljesen hangtalan PC-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kobaljov
2013.09.01. 11:55
Az előző, szintén NUC-os Newton házuk 15 ezer forint körül, 1-3 hetes szállítással elérhető nálunk is a pcgear-nél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. legyes
2013.09.01. 14:22
Kobaljov: Szerintem nem illik a saját webshopodat reklámozni pont itt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. SonicTheHU...
2013.09.02. 08:58
Srácok, annyira nem értek a HTPC-khez, utánaolvastam h mi fán terem meg mire való, de nem egyszerűbb HTPC helyett egy laptopot beállítani a TV-hez? Énis régen azt használtam, csak egy HDMI kellett hozzá és laptopként melóba is tudtam hurcibálni stb. Ja és tudom h a cikk nem HTPC-ről szól, csak a végén szó van róla és beugrott a kérdés?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tericum
2013.09.02. 09:14
legyes: ha az ipon árulna egy csomó olyan dolgot amiről itt cikkez, akkor nem kéne reklámoznia. Persze tök jó, hogy cikkez, de tényleg bevezethetné mondjuk a lian-lit vagy a thermaltake teljes palettáját. Csoda, hogy bitfenixet tudtam innen rendelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. m76
2013.09.02. 09:29
@SonicTheHUN,

Azért egy laptop elég otrombán néz ki a tv alá fölé mellé beszuszakolva, arról nem beszélve, hogy mivan ha valaki éppen nézne valamit amikor te használod.

Mondom ezt úgy, hogy már én sem vagyok a HTPC híve, a DLNA sokkal kényelmesebb, és bárhol lehet a pc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!