iPon Hírek

Passzívan is működhet az új Thermalright CPU hűtő

Dátum | 2014. 10. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Thermalright az eredeti Macho CPU hűtőt 2011 nyarán dobta piacra, a termék pedig meglehetősen hamar népszerűvé vált a felhasználók körében, hála nagy hűtőteljesítményének és alacsony üzemi zajszintjének. Most elérkezett az idő, hogy a felhasználói visszajelzések alapján továbbfejlesztett változat, a HR-02 Macho Zero is bemutatkozzon, amely igencsak kiemelkedik a processzorhűtők néha szürke kínálatából.
A fekete "nikkelruhába" öltöztetett HR-02 Macho Zero kifejlesztésénél a lehető legalacsonyabb üzemi zajszint elérése volt a cél, ennek megfelelően a terméket úgy alakították ki, hogy akár passzív módon is képes legyen ellátni feladatát (egy megfelelően alacsony TDP-jű processzor mellett).
A Thermalright újdonsága 120 vagy 140 milliméteres légterelő adapterrel érkezhet, amelyeket a felhasználók igényeiknek megfelelően szerelhetnek be a rendszerbe.
A légterelővel a processzorhűtő és a rendszerben lévő hátlapi hűtőventilátor között "légcsatorna" képezhető, így extra ventilátor nélkül, félig passzív módon oldható meg a hűtés. A termék persze légcsatornák nélkül is használható, sőt, akár ventilátorral is felszerelhető a mellékelt rögzítőknek köszönhetően, ha éppen arra van igény. Utóbbi esetben a gyártó a kifejezetten ehhez a hűtőtesthez kifejlesztett TY 147-es, illetve TY141-es típusjelzésű 140 milliméteres Thermalright légkeverőket ajánlja.
A HR-02 Macho Zero 162 milliméter magas, 102 milliméter mély és 140 milliméter széles, tömege pedig 750 gramm. A processzorhűtő a zászlóshajók szerepét betöltő Silver Arrow és Archon x2-es modellekhez hasonlóan nagyméretű, 53 x 40 milliméteres talpazatot kapott, ami rézből készült. Ezen a talpazaton hat darab hat milliméteres átmérőjű réz hőcső halad keresztül, amelyek az alumínium hűtőbordákhoz továbbítják a processzor által termelt hőt.
Az univerzális felfogató keretnek köszönhetően az újdonság minden forgalomban lévő AMD és Intel processzorfoglalatra passzol. A termék mellé a rögzítő alkalmatosságon kívül a népszerű hosszú Thermalright csavarhúzó is jár, amely mágneses heggyel rendelkezik, de rajta kívül egy pár fehér pamutkesztyű, két darab fekete ventilátorrögzítő keret, valamint 2 grammnyi Chill Factor 3-as hővezető paszta is a csomag részét képezi. Az új processzorhűtő a mindfactory.de kínálatában már elérhető, ahol exkluzív ajánlat keretén belül 120 vagy 140 milliméteres légcsatornával együtt 54,99 euróért lehet megvásárolni. A termék december közepétől kezdve bukkan majd fel máshol is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. m76
2014.10.22. 14:26
Én régen próbáltam ilyen kályhacsöveket, olyan turbulenciát okoznak a redők, ami teljesen megöli a légáramot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. peti198706... m76
2014.10.22. 15:15
Szerintem igaz, mivel ha nem egyenesítik ki azokat a redőket, akkor semmi értelme az egésznek, mivel csak nagyobb erőteljesebb légáramlattal tudnánk kifújni közüle azt az oda ragadt lappangó hőt.
-Volt szerencsém látni oldalház panelt melyre egy tölcsér kürtőt applikáltak a belső oldalára, hogy beszívott hűvös a processzort érje, de annak sem voltak találhatóak redők a felületén
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. cheatergs
2014.10.22. 20:04
A nikkel segít a hőelvezetésben? A fekete festék?

Ha már akkora passzív-májerek, miért nem forgatható tetszőleges irányba a test, hogy passzív esetén fölfelé legyen a nagyobb hőleadó felület? Képeken állítólag lehet, a kistesónál speciel nem.
Mi lett a régen bevált réz talpakkal?
Az IHS-sel érintkező hőcsövekkel?
A vapor chamberrel?

Ennyire derogál fejleszteni, vagy legalább összedobálni ezeket, Thermalright?

Amúgy a zászlóshajó a HR-22.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. PDP-11
2014.10.23. 14:13
Szerintem sima léghűtés terén már nem lehet igazán újat mutatni, mennyivel lehet ez jobb mint egy 14cm-s Noctua? Annyira hogy megérje lecserélni nem hinném.
Amúgy a teljesen passzív működés helyett inkább a halk ventilátort preferálnám, legalább akkor egy melegebb nyári napon se kell izgulni elég e a kilós torony magában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thedevelop... PDP-1...
2014.10.23. 21:25
"Szerintem sima léghűtés terén már nem lehet igazán újat mutatni"

Ezt gondolom én is. Lehet csűrni-csavarni a dolgot Peltier elemekkel és egyéb érdekességekkel, de alapvetően a kis hőleadó felület (a cpu felszíne ) a szűk keresztmetszet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2014.10.24. 20:20
Engem csak annyiban foglalkoztat a hűtés téma hogy ne legyen hangos. A többire magasról teszek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!