iPon Hírek

Patkányok álmait irányították

Dátum | 2012. 09. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az MIT kutatói sikeresen bizonyították, hogy az állatok nem csak, hogy álmodnak, de a velük megtörtént eseményeket dolgozzák fel álmaikban. Minthogy a vizsgált laboratóriumi patkányok életében ez leginkább labirintusokban való bolyongást takar, a szakértők még egy lépéssel továbbmentek: Matt Wilson és kollégái hanghatások segítségével manipulálták a rágcsálók álmainak tartalmát. A kutatás eredményeiről részletesen beszámoló tanulmány a Nature Neuroscience oldalain jelent meg.

A kísérletben résztvevő patkányokat úgy idomították, hogy azok hangjelzésekre reagálva navigáljanak a labirintusban: az egyik fajta jelzésre az adott útszakasz végén jobbra fordulva jutalmat kaptak, míg egy másik hangra balra befordulva találtak valami fogukra valót.

Amikor az állatok álomba merültek a kutatók figyelemmel kísérték idegi aktivitásukat, és megállapították, hogy alvás közben a hippokampusz neuronjainak bizonyos csoportjaiban ugyanolyan aktivitási minta figyelhető meg, mint amikor nap közben az állat a jobb vagy bal oldali út mellett döntött a labirintusban. Ebből a szakértők arra következtetnek, hogy a patkányok álmukban is a labirintust járják, felidézve a nappal velük történt eseményeket. A kutatók ezt követően a nem-REM fázisban 5-10 másodpercenként véletlenszerű hangokat játszottak le a patkányoknak, melyek között az a két hang is szerepelt, amelyek a labirintusban irányították az állatokat.


Amikor a bal irányt jelképező hangot játszották le, az állatok álma a mért idegi aktivitás alapján átváltott azokra az emlékekre, amikor a labirintusban bal felé haladtak, amikor pedig a jobb irányhoz kapcsolódó hang hangzott fel, az ehhez kötődő emlékeket álmodták újra a patkányok. Az másodpercnél is rövidebb ideig tartó hangjelzések a kutatók elmondása szerint 5‒10 másodpercig befolyásolták az álom menetét. Az éber állatok agyi aktivitására a labirintuson kívül semmiféle hatással nem voltak a hangok, úgy tűnik, hogy ilyen esetekben nem idéztek fel emlékeket.

A kutatók szerint a mostani eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy külső hatásokkal befolyásolható, hogy miről álmodunk, így a jövőben elképzelhető, hogy az alvás közbeni emlékfeldolgozás folyamata is irányíthatóvá válhat. Vagyis egyes emlékeket alvás közben felerősítve, alaposabban bevéshetünk, míg másokat elnyomhatunk.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. tranceatla...
2012.09.10. 17:23
"A kutatók szerint a mostani eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy külső hatásokkal befolyásolható, hogy miről álmodunk" Úristen erre most jöttek rá? Szerintem ezt már mindenki tudta rajtuk kívül!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Benny
2012.09.10. 17:57
köszi, érdekes volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror
2012.09.10. 20:23
Ők is tudták, de kísérletekkel nem volt alátámasztva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83
2012.09.11. 17:01
@Terror:

"kísérletekkel nem volt alátámasztva."
Legalábbis a civil szférában. A jóég tudja, hogy a hadseregnél már mit meg nem csináltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!