iPon Hírek

PC-áremelkedés várható?

Dátum | 2010. 01. 12.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Bár az alkatrészek ára jó ideje stabilan csökkent, a Gartner legfrissebb elemzései szerint az idén megfordulhat ez a tendencia; mintegy 2,8%-os növekedést prognosztizálnak, főként kínálatszűkülés miatt. A drágulás legfőbb okozóiként az LCD-ket és a memóriákat jelölték meg, amelyeknél - azokat önmagukban nézve - akár 23 és 20%-os drágulást sem tartanak elképzelhetetlennek az év végére.

Ezt egyrészt azzal indokolják, hogy a gépgyártók egyre inkább hajlanak a túlzott óvatosságra, és a kelleténél is több munkaerőt bocsátanak el, több gyárat zárnak be a "gazdasági helyzet" ürügyén. Másrészt, a DDR2-es memóriákról a DDR3-asokra való átállás is jelentős drágulást okozhat, mivel eddig számos forgalmazó bizonyult igencsak ráérősnek e téren, most viszont gyorsan kell majd behozniuk a lemaradást.

Maguknak a forgalmazóknak azonban mindez kedvezhet a Gartner szerint, mivel mindeddig nem volt túl sok beleszólásuk az árak alakulásába. A memória-áremelkedések különösen a netbookok és az olcsó laptopok piacát érinthetik, lévén ott a memória különösen érzékeny pontnak számít, aminek már a legkisebb drágulása is jelentősen megfejelheti a gépek egészének árát. Úgy tűnik, hogy az amúgy is drága gépek gyártóinak van a legkevesebb félnivalójuk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. YuGabe
2010.01.12. 15:00
A Gartner hülye. Az az áremelkedés a régi alkatrészek árának csökkenését jelenti, és ha csak az LCD-k ára nő, azzal az ég világon semmi más ára nem fog nőni, mert az LCD-k piaca semmilyen közvetlen kapcsolatban nincs a PC piaccal.
Ergo ha a legtöbb cucc ára csökken 10%-ot, az LCD-k ára meg nő 20%-ot, akkor nesze: minden csökkent, kivéve az LCD-k árát, mégis "a piacon 2,8%-os növekedést" jelez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szabtam
2010.01.12. 15:35
Gartner - ammegki? (mi?) - gazdasái szaklap? - kb. ilyen és hasonló idiótaságokat szoktam olvasni az ingatlanárakról szóló prognózisokban: pár feljesztő a vágyálmait tökrözi ki a "szakértői"véleményében. aki jelen helyzetben bámi hasonlót előre tud jelezni, az vagy hazudik, vagy hülye...

az itt említett áremelkedés okaihoz ugyan nem sok köze, de sajnos az elmúlt 2 hónapban ez itthon már megtörtént. konkrét példa:

én másfél terás samu f2 winyóimat még 23k fölött vettem kicsivel. most 25k....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mihaly.her...
2010.01.12. 16:17
Ingatlan?! Jah... Mennek le az ingatlanok árai a válság miatt... Meg próbálják a tulajok eladni, hogy ne a bank árverezzen... És hol vannak ezek az ingatlanok? Amit én néztem, annak az ára nem változott.... És a bank árveréseit sem igazán lehet megtalálni... Át kell fésülni az egész internetet, már ha talál valamit az ember....
Ami a Gartner-t illeti... Azt nem vették figyelembe, hogy itthon a termékek ára nem igen változott (legalábbis, amiket nézegettem), de az euró árfolyama közben csökkent kb 30 Ft-tal... Akkor hogy is van?! Emelték a gyártók az árakat?! Nem láttam róla hírt... Igaz erről nem is szoktak hírezni... Bár pl a HD5870 csökkent... kivételesen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. levaipeti
2010.01.13. 15:41
Ez hülyeség! A közepkategóriás pc-alkatrész árak inkább növekednek! Pl.:fél évvel ezelőtt egy gigabyte geforce gts250 1gb csak 30kiló körül mozgott most pedig 34-35 kiló!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!