iPon Hírek

Pc-mentes irodával hódítana a Navigátor

Dátum | 2009. 05. 12.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Navigator Budget-it szolgáltatás olyan szerverközpontú irodai munkakörnyezet, ahol a kliens oldalon pc helyett csak egy kiegészítő eszköz van a szerverrel való kapcsolattartáshoz. A felhasználók ugyanazt a felületet látják, mint korábban és a már megszokott szoftvereket, alkalmazásokat használják, azonban munkájuk során csak képernyővel, billentyűzettel és egérrel találkoznak. Mivel a felhasználók nem használnak pc-t, nincs minek elavulnia és elromlania, ezért a szolgáltatás legalább öt évre befagyasztja az informatikai eszközök beruházási költségeit - olvasható a Navigátor közleményében. A racionalitás éve lesz 2009, állítják a piackutatók, ugyanis a kedvezőtlen gazdasági helyzet a túlélni vágyó, hatékonyságuk növelését, versenyképességük megőrzését célul tűző vállalatok és intézmények jelentős részét költségeik, kiadásaik csökkentésére ösztönzi. A Navigator szerint a bizonytalan gazdasági helyzet miatt az informatikai beruházások idén közel 20 százalékkal csökkennek átlagosan, és a szervezetek a nagy informatikai költések helyett a költséghatékony, hamar megtérülő projekteket részesítik előnyben. Ennek megfelelően az idei it-beruházások a központosítást szolgáló, az aktuális problémák gyógyítását megcélzó és az üzletmenetet szolgáló beruházások mellett főleg a költségcsökkentő tényezők bevezetésére irányulnak.

A Budget-it szolgáltatással a vállalatok és intézmények legalább 40, de hosszú távon akár 80 százalékos költségmegtakarítást is elérhetnek, a felhasználók mindeközben ugyanabban a munkakörnyezetben dolgozhatnak, mint korábban és ugyanazokat a szoftvereket, alkalmazásokat használják, csak éppen pc nélkül - mondta Juhász Lajos, a Navigator Informatika Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, cége a szolgáltatás értékesítéséből 50 millió forintos árbevételre számít az első évben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. prohlep
2009.05.12. 16:28
VISSZA A HIRHEZ

Örülök, hogy Juhász Lajosék megkezték a felzárkózást.

Én ugyanis a számítógépet is igénylő tárgyaimat már saccra 4-5 éve a fentiekben leírt rendszerrel tartom, MAGYAR NEVÉN NEVEZVE, A SZAKMAI KÖRÖKBEN KÖZISMERT VÉKONY KLIENS rendszerről van szó.

Ők még azt nem tudják, amit viszont én visszahallok az iparban elhelyezkedett matematikusainktól, hogy a vékony kliens inkább csak a vékony költésgvetési alapú intézményeknél lehetne kelendő, mert egy komolyabb cég elvi okokból is le fogja cserélni 3-5 évenként a vékony klienseket, de ha ezt elvi okokból úgyis megteszi, akkor meg a VÉKONY KLIENSEK VASTAG ÁRA miatt inkább nem szórakozik vékony kliens hardver vásárlásával.

Én vékony kliens párti vagyok, egyszerűen szuper. De ők vékonykliens megoldás kereskedőként meg fognak izzadni, mire a TÁJÉKOZATLAN DE DÚSGAZDAG CÉGEKET meggyőzik a vékony kliens előnyeiről.

Csakhogy nem az a vékony kliens előnye, amit Juhász Lajosék 40%...80% megtakarításként emlegetnek.

A vékony kliens elsősorban koncepcionális előny, és csak másodsorban materiális előny, de ez utóbbit nagyon csorbítja a vékony kliensek túlárazása.

Azt azért hozzátenném, hogy a vékony kliens is PC!, akkor is, ha a MicroSoft Windows nem él meg rajta. De a Linux igen!!!! Mert a Linux takarékos.

Igazi vékonykliens ma nincs. Régen volt olyan, hogy soros terminal, vagy Xterminal, na az igen, az valóban vékony.

A mai vekonykliensek valójában 2-3 teljesítmény kategóriával korábbi hardver eszközökre telepített, bölcsen levetkőztetett Linux-ok, amelyek CONSOLE OVER ETHERNET kategóriájú szolgáltatást nyújtanak, és persze BOOT OVER ETHERNET módon indulnak, mert úgy rugalmasabban karbantarthatók, mintha mindegyikben ott lenne állandó memóriában a vékonykliens oprendszer.

Nálunk így mentünk meg, azaz tartunk felhasználható állapotban 500 HMz-nél nem gyorsabb ősrégi gépeket. A központi matematika intézeti szerverünkről kapott grafikus információt a helyi lassú kis gép kipakolja a képernyőre és kész.

Lehet irodai szintű alkalmazásokat futtatni.

És lehet baromi izmos számoltatásokat futtatni, mert több óra elteltével kijövő eredményt tizedmásodpercen belül kirajzolja a vékonykliensre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Movolif
2009.05.12. 18:20
Hmm prohlep, ritka, hogy elsőzés, meg egyebek helyett az első komment ennyire profi
És valóban, az egyik fő ok amire alapoznak ezek a cégek egy jobb gazdasági környezettel, és kultúrával rendelkező országban az az ár - többek között - de itthon ez szvsz pont fordítva lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!