iPon Hírek

PCIe 3.0-s SATA/SAS bővítőkártyák az LSI-től

Dátum | 2012. 06. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Manapság az új, Intel lapkakészletekkel ellátott alaplapokon minden esetben találunk PCI Express 3.0-s bővítőhelyeket – már amennyiben az adott deszka hetes sorozatú lapkakészletre alapoz, de több hatos sorozatú lapkakészlettel felszerelt alaplapnál is él a PCI Express 3.0-s támogatás, ha az LGA-1155-ös processzorfoglalatba – BIOS frissítés után – Ivy Bridge processzort pakolunk.


A PCI Express 3.0-s szabványban rejlő lehetőségeket már számos videokártyával kiaknázhatjuk, ám a jövőben a PCIe 3.0-s csatolót használó eszközök száma tovább fog növekedni: végre az adattárolók piacán is elkezd terjeszkedni az új szabvány. A legfrissebb PCI Express 3.0 alapú bővítőkártyák az LSI műhelyéből érkeztek: ezek között három normál HBA kártyát és hét MegaRAID bővítőkártyát találunk. Közös tulajdonság az újdonságok esetében, hogy mindannyian az LSISAS2308-as vezérlőchipre támaszkodnak, ami nem más, mint egy nyolcportos, natív PCI Express 3.0 x8-as csatolófelület használó SATA/SAS 6 Gbps-os vezérlő.

A PCI Express 3.0-s támogatással érkező vezérlő természetesen visszafelé kompatibilis a PCI Express 2.0-s slotokkal is, igaz, utóbbiak csak feleakkora adatátviteli sávszélességet biztosítanak, mint azonos mennyiségű PCIe sávot kínáló PCI Expres 3.0-s társaik. A PCI Express 3.0 x8-as link jóvoltából 8 GB/s-os kétirányú sávszélesség áll rendelkezésre, ami még akkor is elegendő, ha 8 nagysebességű SSD meghajtót kapcsolunk az LSISAS2308-as vezérlő SATA/SAS 6 Gbps-os portjaihoz.


Az új vezérlő belsejében két darab PowerPC 440-es processzor teljesít szolgálatot, amelyek 800 MHz-es magórajelen ketyegnek. A szilícium lapkán 4 MB-nyi fedélzeti memória lapul, a lapkán kívül pedig 1 GB-nyi gyorsítótár áll rendelkezésre. A vezérlő RAID 0,1,1E és 10 támogatással érkezik, igaz, ilyen RAID tömböket csak a MegaRAID család tagjaival hozhatunk létre.

LSI MegaRAID SAS+SATA kártyák:

LSI SAS+SATA HBA kártyák:


Az új bővítőkártyák ára 305 dollárról indul, a csúcsmodellért pedig 1525 dollárt kell letenni az asztalra. Mivel a SandForce az LSI tulajdonában van, így már csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg az első olyan SandForce alapú SSD kártya, amely már PCI Epxress 3.0-s csatolófelületet alkalmaz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!